Afbeelding
Foto: Gemeente Ooststellingwerf

Aftrap OKO: meerjarige preventieaanpak voor jongeren

Samenleving

OOSTERWOLDE - Donderdag 9 november vond de startbijeenkomst van ‘Opgroeien in een Kansrijke Omgeving’ (OKO) plaats in het Stellingwerf College in Oosterwolde. De aftrap van een meerjarige preventieaanpak waarbij gemeente Ooststellingwerf, professionals, vrijwilligers, ouders en verzorgers samen bouwen aan een gezonde toekomst voor jongeren in Ooststellingwerf.

Wethouder Esther Verhagen: “Bij jonge kinderen plaatsen we traphekjes om te voorkomen dat ze van de trap vallen. Als onze kinderen puber worden, verdwijnen de beschermende hekjes en hebben we minder zicht op waar ze mee bezig zijn. Ze kunnen experimenteren met alcohol en softdrugs, we kennen vaak niet alle vrienden en hun leefwereld speelt zich veel af via sociale media en gamen. Met deze preventieaanpak willen we beschermende factoren om onze jongeren heen zetten. De toekomst van onze jongeren wordt mede bepaald door de omgeving. Die omgeving zijn wij allemaal.”

Dansende jongeren en openhartige gesprekken

Jongeren van Kunst & COO verzorgden een feestelijke opening met een moderne dans. Als bezoeker kreeg je hierdoor direct te zien waar OKO onder andere voor bedoelt is: een goede vrijetijdsbesteding voor jongeren. De catering was in handen van leerlingen van het Stellingwerf College. Door een interactief vragenspel kwamen er mooie gesprekken op gang en werden bezoekers aangemoedigd om na te denken over OKO.

Samenwerken

Diverse partijen sloegen vanmiddag de handen ineen: Scala, VNN, GGD, Stichting Comprix, Trimbos Instituut, Stellingwerf College, Duisterhoutschool Oosterwolde en gemeente Ooststellingwerf. Met het ondertekenen van een alliantie spraken ze af om zich samen in te zetten voor een veilige en gezonde leefomgeving voor jongeren in Ooststellingwerf: thuis, op school, in hun vriendenkring en tijdens hun vrijetijdsbesteding.

Een mooi voorbeeld is een vrijetijdspas voor jongeren. Die wordt in 2024 geïntroduceerd en is bedoeld als stimulans voor jongeren om hun vrije tijd op een positieve manier in te vullen.

IJslands preventiemodel

De OKO-aanpak is gebaseerd op een IJslands preventiemodel. Sinds de introductie is het middelengebruik onder IJslandse jeugd sterk gedaald en behoren zij nu tot de minst gebruikende jongeren in Europa.

Uit een pilot met zes Nederlandse gemeenten is gebleken dat het IJslandse model ook in Nederland succesvol is en een verlaging van middelengebruik tot gevolg heeft.

Onderzoek onder jongeren

“OKO werkt met monitoring, de GGD is inmiddels gestart met een vragenlijst voor jongeren. Deze vragenlijst gaat niet alleen over middelengebruik, maar juist ook over hoe het op school gaat en of de jongere gelukkig is. De resultaten van de vragenlijsten vormen het uitgangspunt voor de preventieaanpak,” vertelt Michelle Mazenier, projectleider OKO. “De resultaten worden begin 2024 verwacht. Vervolgens gaan we hierover met elkaar in gesprek en stemmen we af hoe we deze preventieaanpak verder gaan invullen.”

Afbeelding
Één instrument voor draagkracht en draaglast in Fryslân Wonen 10 uur geleden
Afbeelding
Fryslân pakt regie op energiesysteem van de toekomst Duurzaamheid 13 uur geleden
Afbeelding
Dit zijn de belangrijkste punten in het nieuwe coalitieakkoord voor Friesland Politiek 14 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Friesland Financieel 16 uur geleden
De priiswinnaars vlnr Marije Buma, Annarixt Weststeijn en Saphyra Holwerda
Marije Buma wint het Lyts Frysk Diktee 2024 Cultuur 20 uur geleden
Afbeelding
'Een samengesteld gezin is heel anders dan een standaard gezin' Educatie 15 mei, 18:00
Afbeelding
Droogte en stikstof bedreigen natuur Bakkeveense Duinen en Wijnjeterper Schar Natuur 15 mei, 15:00
Afbeelding
Meld je aan voor een opleiding bij IW Noord, Oost & Flevoland Zakelijk nieuws 15 mei, 12:00