Afbeelding
Foto: Koen Roumen on Foter.com

Carbidschieten in de Stellingwerven

Samenleving

DE STELLINGWERVEN - Jaarlijks hoor je ze op vele plekken voorbij komen; de doffe knallen van het carbidschieten. Lijkt jou het ook leuk om samen met je vrienden en vriendinnen knallend het nieuwe jaar in te gaan? Denk dan goed om de regels die gelden voor het carbidschieten. Je mag namelijk niet zomaar carbidschieten en zeker niet op iedere plek. RondOm De Stellingwerven zoekt uit hoe dat zit. 

Carbidschieten is op vele plekken een geweldige traditie, maar het brengt ook de nodige gevaren met zich mee. Daarom zijn er een aantal strenge regels waar je aan moet voldoen. Hier lees je de regels die gelden voor carbidschieten in de gemeente Oost- en Weststellingwerf.

Denk goed om de regelsdie gelden voor hetcarbidschieten!

1. Schiet uitsluitend op 31 december en denk om de zondagsrust

Het carbidschieten is natuurlijk een regionale traditie in de Stellingwerven. Vele mensen genieten ervan, maar er zijn een aantal dingen om rekening mee te houden. Zo valt Oudejaarsdag dit jaar op een zondag, waardoor je in Ooststellingwerf mag beginnen met schieten vanaf 13:00 uur. Dit heeft te maken met de zondagsrust. Daarnaast mag er uitsluitend geschoten worden op zondag 31 december tussen 13:00 uur en 1 januari 02:00 uur. In de gemeente Weststellingwerf dien je ieder jaar voor 3 november een vergunning aan te vragen, dat is voor dit jaar dus niet meer mogelijk. 

2. Kies een geschikt terrein

Carbidschieten mag zoals gezegd niet overal; kies daarom een geschikt terrein dat over een grote vrije schietruimte beschikt, zonder openbare paden of wegen. De afstand tot woningen moet minimaal 75 meter bedragen en de afstand tot voorzieningen met dieren zelfs 300 meter. Het belangrijkste is dat het carbidschieten geen gevaar mag opleveren voor personen, dieren en het milieu. Als het donker wordt, dient het terrein daarom goed verlicht te zijn. Schiet daarnaast nooit richting woningen, paden, mensen of dieren. 

3. Zorg voor goed materiaal

Tot slot zijn er ook nog enkele regels voor wat betreft het materiaal. Zo mogen er alleen melkbussen met een maximale inhoud van 50 liter gebruikt worden voor het carbidschieten. Zorg er daarnaast voor dat de melkbus in een goede staat is; het liefst van staal. Stalen melkbussen zijn beter bestand tegen het carbidschieten dan koperen of aluminium melkbussen bijvoorbeeld.

4. Eigen verantwoordelijkheid

Mensen die carbid afschieten, zijn zelf verantwoordelijk voor eventuele schade. Daarnaast dient men in ieder geval 1,5 meter afstand te houden. Pas goed op elkaar.

LET OP: In de gemeente Weststellingwerf dien je een vergunning aan te vragen voor het carbidschieten voor 3 november. Aanvragen die minder dan 4 weken voor het carbidschieten binnenkomen worden niet meer behandeld. Aanvullende regels vind je op de site van de gemeente Weststellingwerf. 

Aleida Oosterhof wordt opgehaald door AutoMaatje chauffeur Egbert Moes.
ANWB AutoMaatje Ooststellingwerf zoekt deelnemers en chauffeurs in dorpen Haule, Haulerwijk, Ravenswoud en Makkinga Verhalen uit de buurt 20 mei, 09:00
Afbeelding
Naar het mbo? Kijk het webinar 'Studiefinanciering: hoe werkt het?' Educatie 19 mei, 18:00
Afbeelding
Filmhuis Noordwolde draait 24 mei de film Killers of the Flower Moon van Scorsese Cultuur 19 mei, 15:00
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Hoe zou het zijn dat het wel kan? Gezondheid 18 mei, 10:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00