Afbeelding
Foto: eigen foto

“Voor mij is de zonsopgang altijd weer een hoogtepunt”

Algemeen

OOSTERWOLDE - Op donderdag 14 december is het de Dag van de Vrachtwagenchauffeur. Op deze bijzondere dag staan we stil bij het intensieve en uitdagende werk dat vrachtwagenchauffeurs vervullen. De 52-jarige Erwin Jousma uit Oosterwolde is zo’n voorbeeld. Hij werkt al een aantal jaren op de vrachtwagen en sinds kort is hij aan de slag bij Boonstra Schadevoertuigen in Drachten. Hij geniet hier met volle teugen van. RondOm de Stellingwerven praat met Erwin over zijn passie voor het werk.

“Ik werk nu al een aantal jaar op de vrachtwagen en ik vind het heerlijk”, vertelt Erwin enthousiast. Erwin is jarenlang zelfstandig ondernemer geweest, maar een aantal jaren geleden maakte hij de keuze om op de vrachtwagen te werken. Van die keuze heeft hij tot op de dag van vandaag geen spijt. “Ik ervaar altijd een gevoel van rust tijdens het rijden en mensen zijn altijd blij wanneer je langskomt. Of dat nu gaat om het ophalen van (beschadigde) voertuigen wat ik nu doe of het laden/lossen van goederen in mijn voorgaande werk; het menselijke aspect maakt dit werk heel leuk om te doen. Zeker bij een bedrijf als Boonstra, wat landelijk toch een hele goede naam heeft, krijg je ook altijd een goede bak koffie aangeboden”, lacht hij. 


Foto- eigen foto

Veel uitdaging in het werk

Erwin is nu een aantal weken bij Boonstra Schadevoertuigen aan de slag en ziet veel uitdaging in zijn nieuwe werk. “Wat ik nu doe, is het vervoer van schadevoertuigen en soms ook onbeschadigde voertuigen. Bijvoorbeeld van waar Boonstra een auto gekocht heeft, naar ons bedrijf in Drachten. Het werk bestaat dus met name uit het ophalen, optakelen en wegbrengen van auto’s die gekocht zijn door Boonstra. Dat gaat van hele mooie luxe bolides die er vanzelf oprijden, maar soms heb je ook auto’s die helemaal niet meer in staat zijn om te rijden. Dat is dan de uitdaging die bij mijn werk hoort.” 

Het menselijke aspect maakt dit werk heel leuk om te doen.

Meer thuis

Anders dan in zijn voorgaande werk, komt Erwin over het algemeen weer thuis aan het einde van de dag. Soms komt het voor dat hij wel moet overnachten langs de weg, vanwege de maximale rijtijd van 9 uur, maar dat vindt hij ook niet erg. “De vrachtwagen is er perfect op ingericht, dus dat vind ik geen enkel probleem. Maar af en toe is het wel fijn om lekker thuis te komen, dat was in mijn voorgaande werk toch minder het geval. Ik was toen namelijk door heel Europa te vinden. De combinatie van iets meer thuis zijn en de uitdagingen die ik nu heb, bevallen me uitstekend.”

Door het hele land actief

De vrachtwagenchauffeur is door het hele land te vinden en maakt heel wat uurtjes op een dag. “Vandaag ben ik bijvoorbeeld de hele dag in de buurt van Rotterdam geweest, maar ik ben ook wel bij de grens van Duitsland en zelfs het zuidelijke puntje van Limburg te vinden. Je ziet iedere dag weer wat anders en dat vind ik erg leuk”, vertelt hij.


Een mooie baan

Erwin zou het werk op de vrachtwagen zeker aanraden. “Alleen je moet er wel geschikt voor zijn”, stelt hij. “Je moet er tegen kunnen dat je veel van huis bent. Ik ken ook mensen die er minder gelukkig van zijn geworden. Toch vind ik het gevoel om in een vrachtwagen te zitten niet te beschrijven; dat moet je ervaren. Je zit hoog en kunt alles overzien. Het klinkt misschien cliché, maar waar ik iedere dag nog steeds koude rillingen van krijg, is dat ik de zonsopgang zie. Dat is voor mij altijd weer een hoogtepunt van de dag.”

Wethouder Hein Kuiken, Sipke Jan Bousema en Gedeputeerde Sijbe Knol
Europaparty: groot feest in Leeuwarden ter ere van Joost Klein Cultuur 47 minuten geleden
Moederdag
Dit zijn de beste Moederdag tips Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
De belangrijkste verzekeringen voor je bedrijf Algemeen 4 uur geleden
Het team van Bats Uitzendbureau.
Bats Uitzendburo: Lokaal, betrokken en persoonlijk Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Vier Moederdag met Monicasa, de nieuwe bloemist in Noordwolde Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Kijktip - FryslânDOK: Sterrennacht, over de waarde van de sterrenhemel Cultuur gisteren
HT Roeirace
Kijktip: De HT Roeirace live te volgen bij Omrop Fryslân Sport 7 mei, 15:38
Afbeelding
Filmhuis Noordwolde draait 10 mei de film Zomervacht Cultuur 4 mei, 15:00