Marja en Jeroen zijn al jarenlang de vertrouwde gezichten van Toys2play De Jong.
Marja en Jeroen zijn al jarenlang de vertrouwde gezichten van Toys2play De Jong. Foto: RondOm Vandaag

‘Familiewinkel’ Toys2play De Jong in Noordwolde bestaat 100 jaar!

Bedrijf in beeld

NOORDWOLDE - HOERA! Toys2play De Jong viert dit jaar het 100-jarig jubileum en dat is reden voor een feestje! De vertrouwde cadeauwinkel aan de Hoofdstraat West in Noordwolde pakt uit met haar uitgebreide assortiment aan huishoudartikelen en speelgoed. Kortom; kom gezellig langs, want trotse eigenaren Jeroen en Marja heten je van harte welkom in de winkel. RondOm De Stellingwerven praat met Jeroen en Marja over het succes van de winkel. 

Foto: RondOm Vandaag

Onder het genot van een kopje koffie worden we welkom geheten in de winkel waar Jeroen en Marja al 30 jaar lang de vertrouwde gezichten zijn. “Precies 30 jaar inderdaad, want we zijn in 1993 samen begonnen in de winkel”, stelt Jeroen. Ook voor de eigenaren zelf is het dus een jubileum dit jaar. 

Als ik kijk naar hoe wij, maar ook hoe andere winkels in het dorp bruisen, maakt mij dat ontzettend trots.

Vierde generatie De Jong

Jeroen is alweer de vierde generatie van de familie de Jong die het stokje overgenomen heeft. Nicolaas de Jong en Grietjen Harder zijn de grondleggers (zie foto 1). In 1923 zijn ze in Wolvega, aan de Schipsloot, met hun onderneming begonnen. Dit deden ze vanuit hun eigen huis. In 1927 ging zoon Albert als jonge knaap al langs de deuren met een paard en wagen vol goederen. In 1939 kochten Nicolaas de Jong en Grietjen Harder het pand aan de Hoofdstraat West 8 in Noordwolde (zie foto 2). In 1946 nam Albert de Jong met zijn vrouw Reina de Jong de winkel over. Zij kregen één zoon, Nico de Jong. In 1959 werden Nico de Jong en zijn vrouw Immy de Jong/van de Walle eigenaar van de winkel aan de Hoofdstraat West, de plek waar Jeroen en Marja het familiebedrijf nog altijd runnen. Dat is overigens niet vanzelfsprekend, want Jeroen en Marja waren eerst beide werkzaam in de zorg en hadden in eerste instantie niet de intentie om de winkel over te nemen. Die stap kwam pas in beeld toen Jeroen merkte dat hij graag voor zichzelf wilde beginnen. “Ik werd ook nooit gepusht door mijn ouders om het over te nemen, integendeel. Als kleine jongen stond ik echter al in de winkel om te helpen, puur omdat ik het leuk vond. Op latere leeftijd vond ik het tijd om voor mezelf te beginnen. Het ondernemersbloed komt dus niet van een vreemde”, lacht Jeroen. Toen ook Marja merkte dat ze toe was aan een nieuwe uitdaging, besloten zij samen het avontuur aan te gaan. “En daar hebben we uiteindelijk nooit spijt van gehad, want we staan hier nu alweer 30 jaar. Dat hou je niet vol als je het niet leuk vindt”, vertelt Marja enthousiast. 

Foto RondOm Vandaag

Binding met het dorp

Vooral de binding met het dorp is iets waar beide ondernemers ontzettend van kunnen genieten. “Anders dan in de steden bezoeken de mensen in het dorp nog heel vaak fysiek de winkels. Als ik kijk naar hoe wij, maar ook hoe andere winkels in het dorp bruisen, maakt mij dat ontzettend trots”, legt Marja uit. “Zelfs nu mensen steeds meer via internet bestellen, zie je dat wij nog steeds groeien. Dan doe je denk ik toch iets goed”, vult Jeroen aan. 

Huishoudartikelen en speelgoed

De combinatie tussen huishoudartikelen en speelgoed werkt uitstekend. Deze formule hebben Jeroen en Marja vanaf 2007 uitgebreid. “Wij wilden graag ons assortiment uitbreiden en zagen hierin een kans”, zegt Marja. “In het pand naast ons hebben verschillende soorten winkels gezeten en kwam toen te koop te staan. Toen kwam de pandeigenaar bij ons met de vraag of wij onze winkel niet wilden uitbreiden. Daar hoefden wij niet lang over na te denken. De combinatie tussen huishoudartikelen en speelgoed, maakt onze winkel uitermate geschikt voor gezinnen met kinderen.” 

We genieten vooral van de binding met het dorp

Bijzondere periodes

Het bijzondere is, dat gedurende deze uitbreiding, de eurocrisis Toys2play De Jong geen parten heeft gespeeld. Datzelfde geldt overigens voor de coronacrisis. Dat zien beide ondernemers toch als een hoogtepunt. “Dat je tijdens moeilijke periodes dingen weet te verzinnen om het hoofd boven water te houden en zelfs te groeien, is natuurlijk heel bijzonder. Dat zegt denk ik iets over hoe we in kunnen spelen op situaties en creatief omgaan met de mogelijkheden. Corona was natuurlijk een vreselijke tijd, maar ik heb wel ontzettend gelachen om de hilarische filmpjes en oplossingen die we tijdens die periode gemaakt hebben. Denk bijvoorbeeld aan de avondklok, dat we met een aangelijnd speelgoedhondje over straat gingen. We wilden de mensen in een lastige tijd toch een lach op het gezicht proberen te bezorgen. Dat we in die tijd nog steeds op onze klanten konden rekenen, zegt denk ik ook heel veel over hoe dit dorp in elkaar zit. Een heel hecht en gemoedelijk dorp”, licht Marja toe. 

Foto: RondOm Vandaag

Jubileumfolder

In het kader van het 100-jarig jubileum heeft Toys2play De Jong allerlei (nieuwe) accessoires in de winkel. Neem vooral even een kijkje in de gloednieuwe folder voor leuke (woon)accessoires, huishoudartikelen en speelgoedattributen. Neem bijvoorbeeld een dagboek met een geheime (zelf in te stellen) code of sorteer voor op de kerst met sierlijke kerstboompjes en rendieren. Je kunt het zo gek niet bedenken of Toys2play De Jong heeft het in het assortiment!

Kom langs in de winkel!

Kortom; genoeg reden om even langs te komen bij de gezellige winkel aan de Hoofdstraat West in Noordwolde! Jeroen, Marja en de rest van het personeel staan vol enthousiasme voor je klaar. Ook voor een gezellig praatje ben je altijd van harte welkom. 

Toys2play De Jong
Hoofdstraat West 8
8391AN Noordwolde
Tel: 0561 - 43 12 69
Facebook: Toys2play De Jong
Instagram: @toys2playdejong
TikTok: dejong.toys2play

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Naar het mbo? Kijk het webinar 'Studiefinanciering: hoe werkt het?' Educatie 1 uur geleden
Afbeelding
Filmhuis Noordwolde draait 24 mei de film Killers of the Flower Moon van Scorsese Cultuur 4 uur geleden
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Hoe zou het zijn dat het wel kan? Gezondheid 18 mei, 10:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 17 mei, 18:00