Doenja op een vintage markt.
Doenja op een vintage markt. Foto: Maurice Hamming van de Sluisfabriek.

Over vintage, vragen stellen en ‘maar wat doen’

Algemeen

DRACHTEN - Doenja Payer is 24 jaar en woont in Drachten. Ze werkt als communicatiemedewerker bij de gemeente Ooststellingwerf en is eigenaresse van Thrift Finds by Doen en mede-eigenaar van Fierce Vintage. Doenja’s grote hobby is korfbal. Ze korfbalt al jaren bij KV Drachten/van der Wiel. Daarnaast is een andere grote hobby kringlopen en sneupen naar vintage parels. Deze uit-de-hand-gelopen hobby heeft er uiteindelijk in geresulteerd dat Doenja nu twee kleine bedrijfjes heeft. Met Thrift Finds by Doen verkoopt ze tweedehands en vintage interieur items. Met Fierce Vintage verkoopt ze samen met haar goede vriend Jenmar vintage kleding. Op www. thriftfindsbydoen.nl of op Instagram @thriftfindsbydoen en @fierce.vintage vind je meer over Doenja. 

Wat ben je aan het doen? Op dit moment ben ik stapels wasjes aan het wegwerken. Zaterdag sta ik op een markt en alle ‘nieuwe’ vintage kleding moet uitgewassen worden.
Verslavend: Alles met chocola, sociale media en Netflix
Blij met: Mijn familie en vrienden
Minder blij met: De stijgende prijzen van gas en boodschappen
Milliondollar-tip: Je gaat er geen million dollar mee verdienen, maar durf vragen te stellen. Over van alles en nog wat. Het is geen zwakte om toe te geven dat je het niet weet. Onwetendheid is een keuze, helemaal in deze digitale wereld.
Inspiratiebron: Andere vrouwelijke ondernemers, die inmiddels met wat begon als een ‘hobby’ nu hun brood kunnen verdienen.
Dit vind ik stom: Heb je even? Haha. Maar in het kort: klimaatcrisis, discriminatie, racisme, fast fashion en de ziekte kanker
Geheim genoegen: Dansen op en meebléren met foute hitjes en true crime podcasts luisteren.
Lievelingsmuziek: Ik luister eigenlijk van alles en nog wat, afhankelijk van wat ik doe of hoe ik me voel. Het gaat echt van het nieuwste album van Beyoncé tot Elvis Presley.
Laatste avondmaal: Gado gado met pastijtjes zoals mijn oma die maakte
Wat staat er nog op je bucketlist: Een reis naar de Molukken maken samen met mijn vriend Stefan. Mijn opa en oma zijn daar geboren en ik heb altijd sterk het gevoel gehad dat ik daar heen moet. En stiekem droom ik ervan om mijn eigen vintage winkel te openen. Met mijn eigen vintage meubels, woonaccessoires en kleding.
Zo ziet mijn ideale vrije dag eruit: Een beetje uitslapen, dan samen met mijn vriend Stefan ontbijten en vervolgens de ene na de andere goede kringloopvondst doen. De dag sluiten we af door gezellig met mijn moeder en zusje te eten, spelletjes te doen of een film te kijken.
Van wie heb je het meest geleerd? Mijn moeder.
Wat had je als twintigjarige graag geweten? Dat iedereen eigenlijk maar iets doet. Soms lijkt het alsof sommige mensen het helemaal voor elkaar hebben en precies weten wat ze aan het doen zijn. Maar de meeste mensen doen ook maar wat. Je hoeft het écht nog niet allemaal te weten.
Hoe zie je jezelf over 5 jaar? Hopelijk zijn ikzelf en mijn familie en vrienden dan gezond en doen we dingen waar we gelukkig van worden. De afgelopen twee jaar hebben mijn moeder en vriend kanker gehad en ik hoop dat dit onze portie ziekte en narigheid is voor de komende tijd. En misschien heb ik dan dan die fysieke vintage winkel, wie weet.
Levensmotto: Eigenlijk heb ik niet echt een levensmotto. Maar ik vind de volgende twee motto’s wel heel mooi en probeer daar ook naar te leven: Kwestbaarheid is kracht en Als ik vlieg, vlieg jij ook.

Afbeelding
College Ooststellingwerf vraagt gemeenteraad standpunt over De Hildenberg Recreatie & Ontspanning 9 minuten geleden
Afbeelding
Gemeente neemt maatregelen om Lycklamaweg in Wolvega verkeersveiliger te maken Politiek 19 uur geleden
Afbeelding
9 van de 18 Friese gemeenten verhoogden toeristenbelasting Samenleving 22 uur geleden
Voorstelling: Laagland. Het Nationale Theater
Kapitaalinjectie voor natuurherstel in Friesland Natuur 27 feb, 08:00
Afbeelding
Complimentendag: Friezen geven meeste complimenten, Groningers de minste Samenleving 26 feb, 18:00
Screenshot van de sociale kaart van Ooststellingwerf.
Sociale kaart voor Ooststellingwerf Samenleving 26 feb, 15:00
Wat een knapperd hè?
Lieve Casper zoekt een nieuwe mand Samenleving 26 feb, 12:00
Afbeelding
OldStars badminton van start in Appelscha Sport 23 feb, 15:00