Willeke tussen de koeien op haar boerderij.
Willeke tussen de koeien op haar boerderij. Foto: Gewoon-Nienke Fotografie.

Over De Bijlesboerderij, juf zijn en naar buiten gaan

Persoonlijke verhalen

WILLEMSOORD - Willeke Sikken (28 jaar) woont samen met haar vriend Timo op een boerderij in Willemsoord. Ze staat voor de klas bij Kindcentrum Immanuel in Steenwijkerwold en werkte tot voorkort ook als orthopedagoog. Verder is ze ‘bijlesjuf’ bij haar eigen onderneming ‘De Bijlesboerderij’. Lees meer over haar op www.bijlesboerderij.nl, of volg haar op Instagram (@debijlesboerderij) of Facebook (De Bijlesboerderij). 

Wat ben je aan het doen? Bij ons op de boerderij heb ik de ‘Bijlesboerderij’ opgericht. Ik ben zelf werkzaam als leerkracht en orthopedagoog en zie regelmatig kinderen die op school niet helemaal meekomen. Ik wil deze kinderen een boost in hun zelfvertrouwen meegeven en laten zien dat leren echt heel leuk kan zijn. Ik vind het zelf onwijs fijn om individueel aan de slag te gaan met kinderen, een band op te bouwen en samen plezier te maken tijdens het leren. En waar kan dat nu beter dan buiten bij ons op de boerderij? Kinderen leren bij de Bijlesboerderij door te ‘doen’ en hun hele lijf in te zetten, in plaats van stil aan een tafeltje te moeten zitten. Naast de lesstof die een kind moet leren, is er ook tijd om over de boerderij te leren tijdens de gratis boerderijles. Verder speelt het leren zich vaak buiten af, op het erf van de boerderij.
Wat wilde je worden als kind? Ik wilde altijd al juf worden. Tijdens verjaardagen bij mijn opa en oma nam ik alle jongere neefjes en nichtjes mee naar het ‘kantoortje’ om daar schooltje te gaan spelen. Uiteindelijk ben ik op de PABO terecht gekomen om het in het echt te mogen doen.
Blij met: Ons mooie woonplekje. Onze boerderij ligt een beetje achteraf, midden tussen de weilanden, zonder directe buren. Het is bij ons altijd lekker rustig en de natuur is overal om ons heen. 
Milliondollar-tip: Durf te doen! Nieuwe dingen doen is altijd eng, maar als je eenmaal de drempel over bent, krijg je er vaak veel voor terug.
Inspiratiebron: Mijn meester die ik in groep vijf/zes had. Altijd enthousiast, elektrische gitaar mee in de klas en veel humor. Misschien dat ik door hem wel geïnspireerd ben om het onderwijs in te gaan.
Favoriete plek in Friesland: Sloten! Een heerlijke, knusse plek om op een warme zomerdag op een terrasje neer te ploffen.
Dit vind ik stom:
 Dat er tegenwoordig zo weinig waardering is voor de boeren. De kloof tussen stad en platteland lijkt steeds groter te worden, terwijl de mensen in de stad vaak wél bepalend zijn voor de boeren. De huidige ontwikkelingen maakt de toekomst voor ons erg onzeker, terwijl wij juist op een leeftijd zijn dat wij gerichte toekomstplannen moeten en willen gaan maken.
Geheim genoegen: Gebakken ei met banaan en tomaatjes. Ik heb het nog nooit iemand zien eten. Maar echt: probeer het eens! 
Wat staat er nog op je bucketlist: Een kinderboek schrijven, die zich afspeelt op de boerderij. Er zijn zoveel avonturen te bedenken op een boerderij. Hoe leuk om daar een boek over te schrijven!
Van wie heb je het meest geleerd? Ik denk van mijn vriend. Hij heeft een echte ‘boerenmentaliteit’. Doorzetten en doorwerken. Soms, wanneer ik niet lekker in mijn vel zit of even een off-day heb, is hij degene die mij mee de stal insleurt. Ik ben door de koeien om mij heen vaak zo weer bijgedraaid.
Hoe zie je jezelf over 5 jaar? Ik hoop dat de Bijlesboerderij dan echt op de kaart staat! Ik zit nu nog in mijn beginfase en zou er graag nog meer uit willen halen. Voor mij is het ideaal om mijn werkplek op de boerderij te hebben, zodat ik ook meer van de boerderij meekrijg.
Levensmotto: Ga naar buiten! Frisse wind door je haren en gaan!

Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 1 uur geleden
Afbeelding
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur 3 uur geleden
Beeld ter illustratie
Gemeente Weststellingwerf krijgt subsidie voor meer betaalbare huur- en koopwoningen Financieel 20 uur geleden
Afbeelding
Bijzondere monumenten in de regio Evenement 23 uur geleden
Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 25 apr, 18:00
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00