Afbeelding

Over paarden, onderwijs en hard werken

Algemeen

WOLVEGA - Ilse Sijtsema is 18 jaar oud en is woonachtig in Wolvega. Ze studeert onderwijsassistent en zit in het tweede jaar van de opleiding. Na het afronden van deze studie gaat ze studeren aan de Pabo (leraar basisonderwijs). Ze is graag bezig met haar paarden en vindt het leuk om daar wedstrijden mee te rijden.

Wat ben je aan het doen? 
Drie dagen per week ga ik naar school en twee dagen loop ik stage op de basisschool De Lamer in Oldelamer. In de avond ben ik vaak bezig met mijn paarden. In het weekend werk ik bij Haye Bethlehem. Dat is een winkel waar particuliere boeren allerlei producten kunnen kopen, zoals voer of stalstrooisel.
Wat wilde je worden als kind?
Ik wilde altijd veearts worden, maar er werd altijd tegen mij gezegd dat ik een goede juf zou zijn. Dat wilde ik destijds echter niet geloven. Uiteindelijk ben ik toch een studie voor lerares gaan volgen, omdat ik het toch wel leuk vond.
Verslavend: Puzzelen.
ME-Time: Met de paarden bezig zijn. Dat is echt mijn passie en ik haal daar veel plezier uit.
Blij met: Het leven dat ik leid. Met mijn vriend, vrienden, familie, baan en het beroep dat ik later wil gaan uitvoeren.
Minder blij met: De onvrede die er in de wereld is. Er gebeuren zoveel nare dingen in de wereld, denk alleen al aan de oorlog of mensen die gedrogeerd worden. We kunnen wel wat liever voor elkaar zijn.
Nutteloos talent: Ik kan heel veel eten.
Milliondollar tip: Je moet hard werken en blijven dromen, want dan kom je er wel.
Favoriete plek in Friesland: Mijn favoriete plek in Friesland is Wolvega. Ik ben hier geboren en getogen. Mijn vrienden en familie wonen hier in de buurt. Ik heb hier alles.
Inspiratiebron: Mijn vader heeft mij veel geleerd en daar leer ik nog steeds veel van. Daarnaast ook mijn opa vanwege de wederzijdse liefde voor paarden en de moeder van mijn vriend, die net als ik in het onderwijs actief is. Zij brengt mij veel dingen bij over het vak.
Wat staat er op je bucketlist? Ik ben niet zo’n vakantieganger, maar ik wil wel graag mooie plekken zien. Amerika en Griekenland lijken mij heel mooi.
Lievelingsmuziek: Ik heb een hele brede muzieksmaak, ik vind heel veel muziek leuk. Als ik dan moet kiezen, kies ik voor de wat oudere rockmuziek. Maar de top-40 staat ook vaak aan.
Waar surf je dagelijks naar? Ik kijk dagelijks naar Instagram-reels.
Welke eigenschap waardeer je in mensen? Eerlijkheid vind ik heel belangrijk.
Zo ziet mijn ideale vrije dag eruit: ‘s Ochtends met opa lekker naar de paarden toe. Als we klaar zijn, doe ik graag iets met mijn vriend of vriendinnen. Bijvoorbeeld lunchen of de stad ingaan.
Van wie heb jij het meeste geleerd? Ik heb van mijn vader het meeste geleerd. Hij is een heel hardwerkende man, die het op de een of andere manier altijd voor elkaar kreeg om het goed te doen. Van hem heb ik ook het motto: als je hard werkt en droomt, dan kom je er wel. Hij heeft mij ook geleerd om je te richten op de toekomst en het verleden achter je te laten.
Laatste avondmaal: Mijn eigen gemaakte lasagne.
Hoe zie je jezelf over vijf jaar? Over vijf jaar ben ik in principe klaar met de Pabo. Ik hoop dat ik een mooie baan in het onderwijs heb. Het liefst in de bovenbouw. Daarnaast hoop ik echt aan mijn toekomst te kunnen bouwen: denk aan een eigen huis en auto. Dan begint het leven pas echt. 

Afbeelding
Grote verschillen in ‘laadpaaldichtheid’ Friese gemeenten Duurzaamheid 8 aug, 20:00
Afbeelding
SLOWTriatlon Waterland van Friesland op zaterdag 10 september Evenement 8 aug, 16:00
Afbeelding
Turfvaartdagen 2022 Evenement 4 aug, 15:00
Afbeelding
5 tips om thuis snel water te besparen Duurzaamheid 4 aug, 10:00
Afbeelding
Thuisbatterij voor twee op de drie Nederlanders Duurzaamheid 2 aug, 14:00
Afbeelding
DHL bus in botsing met personenauto N353 Politie 1 aug, 15:33
Afbeelding
Publiek geeft tentoonstelling À la campagne in Fries Museum hoog rapportcijfer Cultuur 29 jul, 16:00
Afbeelding
Nederlandse vakantiegangers boeken massaal last minutes in eigen land Recreatie & Ontspanning 28 jul, 09:31