Marloes Frieswijk geeft high-fives aan teamgenoten
Marloes Frieswijk geeft high-fives aan teamgenoten Foto: Dijks Media / Sietse de Boer

Korfbalster Marloes Frieswijk keert terug bij SCO

Sport

OLDEHOLTPADE – Als kind doorloopt korfbalster Marloes Frieswijk de gehele jeugdopleiding van SCO in Oldeholtpade. Ze valt op door haar vele doelpunten en maakt de overstap naar Blauw-Wit in Amsterdam. Na een aantal jaar op het hoogste niveau te hebben geacteerd bij Blauw-Wit en vanaf 2019 bij LDODK, zet ze haar korfbalcarrière volgend seizoen voort bij de club waar ze opgroeide. 

“Ik ben nog relatief jong (26), dus je zou zeggen dat mijn beste jaren nog moeten komen”, zegt Frieswijk over haar terugkomst bij SCO. “Maar ik zit in het onderwijs en de combinatie met topsport is pittig. Je bent nooit vrij als je in het onderwijs wel vakantie hebt, want de vakanties komen niet overeen.” Daarbij is het korfballen voor Frieswijk minder belangrijk geworden dan dat het altijd is geweest. Een andere beweegreden om een stapje terug te doen, is het terugkeren van spelers waar ze in het verleden mee speelde. Haar broer Pascal, neef Melvin en Kim van Dalen keren eveneens terug bij SCO. “We hebben met z’n allen om tafel gezeten en hierover gesproken. Wij als spelers moeten ook duidelijk zijn naar de club, zodat zij weten waar ze aan toe zijn. Als we zouden terugkeren, wilden we dat met z’n allen doen.” Zo geschiedde, vanaf volgend seizoen spelen ze alle vier weer in het achttal van Oldeholtpade. 

Blauw-Wit 

Op 20-jarige leeftijd vervolgt Frieswijk haar carrière in Amsterdam, om bij Blauw-Wit op het hoogste niveau in Nederland te spelen. “Bij die club had ik het gevoel dat ik het maximale uit mezelf kon halen, met uitzicht op de play-offs.” De play-offs, de top vier teams van het seizoen veroveren een plekje, haalt Blauw-Wit in Frieswijks eerste seizoen. De finale zelfs, met als decor het Ziggo Dome. “Achteraf zie je pas in hoe mooi het was. Op de finaledag zelf ben je vooral bezig met de wedstrijd.” In de finale blijkt TOP met 22-18 te sterk voor Blauw-Wit. Frieswijk kent sowieso een uitmuntend eerste seizoen, getuige haar 52 goals waarmee ze topscorer van de dames wordt. “Bij de goals stond ik destijds ook niet zo stil, maar deze prestatie heeft mij denk ik wel een plek in de Nederlandse selectie opgeleverd.”  

Oranje 

In 2018 wordt Frieswijk opgeroepen voor de Nederlandse selectie. Het eerste grote toernooi van haar is het WK 2019 in Zuid-Afrika. Op dat toernooi wint Nederland goud. “Een heel mooie ervaring. Ook omdat ik wedstrijden mocht spelen. Ik hoorde niet tot de beste zes dames, want ik zat er net bij. Desalniettemin is het gaaf om zo’n toernooi mee te maken en samen met alle grootheden, die al jaren tot de top van Nederland horen, te spelen.” Vorig jaar is ze verwijderd uit de Nederlandse selectie.

Bij de club LDODK in Gorredijk maakt ze het huidige seizoen af. Twee weken geleden werd duidelijk dat play-offs er dit seizoen niet meer inzit. Straks is het tijd om het korfballen op een lager pitje te zetten. “Dat betekent niet dat ik minder inzet ga tonen. Ik ga alles geven voor SCO”, benadrukt Frieswijk.  

.

Afbeelding
Filmhuis Noordwolde draait 10 mei de film Zomervacht Cultuur 17 uur geleden
Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 2 mei, 15:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Afbeelding
PowerVrouwen terug van weg geweest Verhalen uit de buurt 30 apr, 08:00