Foto Sake Elzinga
Foto Sake Elzinga

Culinair Erfgoed Diner (14 juli): de arme dood

Algemeen

Tijdens het derde Culinair Erfgoed Diner op zondag 14 juli wordt dieper ingegaan op rituelen rondom rouw en begraven. Alle Koloniën hebben een begraafplaats en allemaal vertellen ze een uniek en soms schrijnend verhaal. We concentreren ons deze middag op Veenhuizen. Op de begraafplaats in Veenhuizen werden tussen 1831 en 1950 meer dan zestienduizend mensen ter aarde besteld. Toch zijn er minder dan duizend graftekens te zien. Waar liggen al die mensen en hoe komt het dat er niet meer grafmonumenten zijn? Deze middag krijgt u daar antwoord op. U maakt een gegidste rondwandeling over de begraafplaats en krijgt meer uitleg over de bijzonderheid rondom de graftrommels.

Groevemaal
Culinair uitpakken na een begrafenis is niet nieuw. Sterker nog: tot een paar honderd jaar geleden kenden wij in Nederland een uitbundige rouwcultuur waarbij men letterlijk sprak over een 'begrafenisfeest'. Het feest duurde gemiddeld drie dagen en er werd gelachen, gezongen, toneelgespeeld, flink veel bier gedronken en uitgebreid gegeten. Het 'groevemaal' of 'lijkmaal', dat meestal bestond uit rijst, aardappelen, ham, erwten, stoet en stokvis, moest met zijn grote hoeveelheid koolhydraten de nodige troost bieden. De maaltijd ontaardde niet zelden in een overvloedige smulpartij (en in het faillissement van de familie in kwestie).

Bijzondere verhalen
Een boeiende middag/avond rondom rituelen en gebruiken die we afsluiten met een heus Culinair Erfgoed Groevemaal. Natuurlijk een moderne, smakelijke, interpretatie daarvan. En zonder ook maar een randje treurigheid, maar lichtvoetig en optimistisch. We beginnen zondag 14 juli om 15.00 uur met een ontvangst en dan ontvouwt het programma zich vanzelf. De avond eindigt na het diner rond 20.30 uur. Elk diner wordt ingeleid en omlijst met bijzondere verhalen van deskundigen op het gebied van de Koloniën van Weldadigheid en de culinaire geschiedenis van deze omgeving. De originele schaftlijst van de Maatschappij van Weldadigheid dient als leidraad voor het menu. De gerechten op uw bord zijn verrassend, modern en smaakvol met lokale producten en een knipoog naar het verleden.

Viergangendiner
De Culinair Erfgoed Diners maken de bijzondere historie van de Koloniën van Weldadigheid op een smakelijke manier toegankelijk. Prijs per persoon: € 77,50. Geheel verzorgd, inclusief een viergangendiner, dranken en een interactief middagprogramma met onder andere rondleidingen en verhalen.

www.bitterenzoet.nl/event/erfgoed-diners-2019

Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 1 uur geleden
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 7 uur geleden
Afbeelding
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 27 apr, 15:00
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 27 apr, 12:00
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 27 apr, 10:00
Afbeelding
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur 27 apr, 08:00
Beeld ter illustratie
Gemeente Weststellingwerf krijgt subsidie voor meer betaalbare huur- en koopwoningen Financieel 26 apr, 15:00