Friso Sneek bezorgt Erik Reitsma perfect verjaardagscadeau met 3-2 triomf

SNEEK - De dames van Friso Sneek hebben hun trainer/coach zaterdag hun trainer coach Erik Reitsma het mooiste verjaardagscadeau gegeven in de vorm van een 2-3 zege op het Asser Sudosa/Desto waardoor de plaats in de halve finale werd veilig gesteld. Door de nipte zege in de Olympushal op de ploeg van Mark Afman zijn de Drenten nu veroordeeld tot de wedstrijden in de kwartfinale en kunnen via deze zijdeur alsnog weer aanklampen om de strijd van de beste vier teams van Nederland.

De belangen voor deze confrontatie in de Drentse hoofdstad waren immens groot. Een zege van Friso Sneek zou de Friezinnen een definitieve plaats in de halve finale opleveren. Verlies tegen de thuisclub zou de hoop aan de kant van de groenhemden levendig houden. Zover kwam het niet in een regelrechte kraker die uiteindelijk in vijf sets in het voordeel van de landskampioen beslist werd.

Puike prestatie

Dat mag een puike prestatie genoemd worden want de Snekers zijn tot dusver nog niet op volle oorlogssterkte. Voor Lisan Siemonsma is het seizoen voorbij en dat geldt ook voor Iris Oosterbaan. Daarentegen gloort er hoop aan de hemel dat passer/loper Britt Schreurs waarschijnlijk in april weer geheel inzetbaar is. Zij kan het verschil maken op de cruciale momenten. De blonde aanvalster verkeerde voordien in de vorm van haar leven maar werd zoals bekend geveld door een voetblessure. Vanaf de kant toekijkend analyseerde ze als volgt: ”Eerste set veel moeite in de passing en vanaf 2e set veel vechtlust in de ploeg. Rixt viel in en deed het supergoed. We verdedigden veel ballen. Al met al pittige wedstrijd met veel lange rally’s. Mooi dat we de winst hebben kunnen pakken.”

Strijd en spanning

Wedstrijden tegen Sudosa/Desto staan altijd bol van strijd en spanning. De Assenaren draaien een sterk seizoen en eindigden als tweede in de competitie achter Friso Sneek. De statistieken wijzen uit dat Sudosa/Desto nog niet van de Friese formatie heeft kunnen winnen al was het een aantal keren heel erg close. Ook nu was het weer een narrow escape voor de brigade van de jarige Erik Reitsma want de tweede en derde set werden op het nippertje in Sneker voordeel beslist.

Lieuwe Bosch

Serverend onder druk

Pleun van der Pijl, Nynke Oud, Nynke Hofstede, Rixt van der Wal, Rosa Entius en Anniek Siebring startten samen met libero Geldou de Boer in de eerste set waarin de gasten serverend onder druk kwamen door een effectief Sudosa/Desto dat met Paula Boonstra een geöliede aanvaller in de gelederen heeft. Via 16-12 en 20-14 speelde de thuisclub zich naar een 1-0 voorsprong in sets toe.

Antennebal

In de tweede set stonden de Snekers op een 8-2 achterstand. Reitsma bracht in deze set Rixt Scholten en de behendige aanvaller zorgde voor meer venijn. Ze sloeg het 21-ste en 21-ste punt binnen zodat de gasten voor het eerst aan de leiding kwamen. Via twee eigen fouten aan Asser zijde- Boonstra hengstte de bal in het net en een Asser bal vol op de antenne - werd het 1-1 in sets.

Succesvolle uithaal

In de derde set twee teams die enorm aan elkaar gewaagd waren met Sneek op 20 -23 de beste kansen om de set binnen te halen. Pas op 24-24 werden de beslissende twee punten veroverd door een succesvolle uithaal van Anniek Siebring. De gastgevers pakten de vierde set met 25-19 zodat een final set noodzakelijk werd.

Blok en verdediging

Daarin toonden de blauwhemden zich duidelijk de betere ploeg en gaven een voorsprong niet meer uit handen. Via 4-7 en 7-11 triomfeerde Friso Sneek met 9-15 en pakte dus beoogde twee punten daarbij steunend op een ijzersterke verdediging en een prima blok. Wie anders dan Anniek Siebring timmerde het laatste punt binnen! (9-15) maar niet alleen zij toonde zich een stabiele factor. Rosa Entius behaalde ook een uitstekend rendement.

De zonder feestmuts getooide Reitsma was blij met de veerkracht van zijn team. “We hadden niet onze beste dag en moesten van ver komen. We hadden vooral moeite om breakpunten te maken. De side-outs van Assen stonden goed. Rixt Scholten viel goed in vanaf set twee”,  aldus Reitsma.

Bron: VC Sneek

Foto’s: Lieuwe Bosch

Relaxte sfeer bij Friso Sneek na donderdagtraining Algemeen 7 minuten geleden
Friso Bouwgroep en Gebroeders Sikma blijven trotse sponsoren van VC Sneek Algemeen 9 minuten geleden
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 1 uur geleden
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur 3 uur geleden
Hier de onderscheiding van 'Lid in de Orde van Oranje Nssau'
Koninklijke Onderscheidingen in Súdwest-Fryslân Algemeen 19 uur geleden
Vereniging Ondernemend Sneek en Súdwest-Fryslân verwelkomen bezoekers met open armen Verhalen uit de buurt 25 apr, 15:16
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00
Het complete gids voor het onderhouden van je hottub of jacuzzi Algemeen 24 apr, 09:03