Elfstedentocht
Elfstedentocht Foto: Unox

Oranje Unox muts bestaat precies 25 jaar

Sport

FRIESLAND - Vandaag is het precies 25 jaar geleden dat de laatste Elfstedentocht werd verreden. Het was ook de dag dat Nederland voor het eerst kennismaakte met de oranje schaatsmuts van Unox. In de loop der jaren werden er honderdduizenden Unox-mutsen uitgedeeld aan bezoekers van winterse evenementen en daarmee is dit Hollandse stijlicoon niet meer weg te denken uit het beeld van de Nederlandse winter.

Een van de bekendste deelnemers aan de Elfstedentocht van 1997 was Erik Hulzebosch. Hij kwam een meter achter Henk Angenent, als tweede over de finish. Hulzebosch herinnert zich: “Ik kwam halverwege aanschaatsen bij Dokkum; er stonden echt zo verschrikkelijk veel mensen langs de kant, zoiets had ik niet eerder meegemaakt. Het moment dat je langsrijdt duurt maar 20 seconden, maar dat al die duizenden mensen ineens allemaal een oranje muts op hadden, was een machtig mooi gezicht! Een goeie actie, want die muts zet je op en je gooit ‘m nooit meer weg. De Unox-muts is bij iedereen inmiddels onderdeel geworden van z’n Hollandse wintergarderobe. Aan elke kapstok hangt er wel een!”

De Unox-muts is tamelijk toevallig een begrip geworden. Liane Lens, marketingmanager van Unox: “Het oog van mijn voorganger viel op deze bijzondere muts en hij dacht: deze muts past net zo goed bij Unox, als Unox bij de winter. Hij bestelde er een aantal op de bonnefooi, met de gedachte ‘daar kunnen we vast nog wel wat mee’”.

De rest is geschiedenis. De eerste mutsen waren pas net binnen, toen de perfecte gelegenheid zich aandiende: de Elfstedentocht van 4 januari 1997. Terwijl de Tocht der Tochten in minder dan een week op poten werd gezet, kwamen de mutsen bij koek & zopies en stempelposten aan in Friesland. “Je zou kunnen zeggen dat we vandaag dus precies 25 jaar ‘hoofd’-sponsor zijn van alle mensen die in hart en nieren elk briesje van de winter vieren. Een mooiere start kun je als muts niet wensen”, aldus Lens.

Volgens haar is het gevoel van saamhorigheid nergens zo groot als op het ijs. “Dat komt omdat het water waar we op schaatsen, van niemand is, en het ijs is daarom van iedereen. Dit zorgt voor een enorm gevoel van verbondenheid. We hebben de muts daarna nooit meer op een Elfstedentocht kunnen uitdelen, maar we hopen dat dit nog eens gaat gebeuren.”

Unox eremuts

Om het 25-jarig jubileum van de muts te vieren, blikt Unox terug in de krant, waarbij herinneringen worden opgehaald aan de laatste Elfstedentocht: “Overal waren mensen bezig om van deze dag een historische dag te maken. De 16 duizend schaatsers werden omringd door een oranje legioen van schaatsfans, dat zingend zorgde voor een steuntje in de rug”.

Unox wil dit jaar 25 oranje ere-mutsen (‘met eigen naam en een goudkleurige pompon’) uitreiken aan mensen, die zich actief inzetten voor het behoud van de winterse saamhorigheid. “Die willen we graag in het zonnetje zetten”, zegt Liane Lens. “Want aan zulke helden is meer behoefte dan ooit.”

Afbeelding
Poiesz Supermarkten voor 3 jaar sponsor van Mar-athon Sneek Sport 23 jun, 15:00
Afbeelding
Trainster Vera Koenen komt niet naar VC Sneek Sport 23 jun, 09:03
Afbeelding
Ontbijttas voor Sneker schoolkinderen Educatie 23 jun, 08:52
Afbeelding
Plan voor 116 nieuwe woningen aan rondweg Sneek Algemeen 22 jun, 17:09
Afbeelding
Gemeente Súdwest-Fryslân steunt boeren in reactie op landelijke stikstofvoorstellen Samenleving 21 jun, 10:22
Afbeelding
Bedwantsen bezig aan opmars in Nederland Samenleving 20 jun, 12:00
Afbeelding
ANWB start fietsinzamelingsacties in Friesland Samenleving 19 jun, 14:00
Afbeelding
27 juny ferskynt ‘Fryslân yn de Gouden Iuw’ fan Philippus Breuker Historie 18 jun, 15:00