Rijkele Dijkstra in zijn kantoor in Leeuwarden.
Rijkele Dijkstra in zijn kantoor in Leeuwarden. Foto: Rob Dijkstra

Burgerlijke ongehoorzaamheid

Column

Op het moment dat ik dit schrijf is er sprake van dat ondernemers, ondanks een mogelijke verlenging van de lockdown, hun zaken komend weekend wel open gaan doen. Het kan best zijn dat onze regering luistert naar de smeekbede van bedrijfseigenaren die niet essentieel zijn en dus overstag is en de lockdown heeft versoepeld.

Natuurlijk is het voor iedereen zo langzamerhand onbegrijpelijk dat in heel Europa alles open is en in Nederland alles gesloten. Helaas heeft dit te maken met onze ziekenhuiscapaciteit welke zwaar ondermaats is. Waar landen om ons heen een eventuele grote golf van ziekenhuisopnames kan verwerken, kunnen wij dat in Nederland niet.

Het gevolg hiervan is dat de gemiddelde Nederlander het nu aardig heeft gehad met de regels die in ons land worden gesteld. Men krijgt het lak aan de overheid en bepaald zelf wel welke regels er wel en welke niet worden gevolgd. De regels worden meer en meer overtreden en men wordt door lokale overheden hierin gesteund. Hierdoor zal er ook niet worden gehandhaafd en is het gezag van onze overheid totaal verdwenen.

Ik zelf heb ook veel begrip voor de ondernemers die hun bedrijf kapot zien gaan en hierom open willen. Het gevolg is wel dat deze actie onze rechtstaat ondermijnd. Het negeren van regels en het niet handhaven daarvan, neemt een steeds grotere vlucht. Vuurwerk, mondkapjes, respect voor hulpverleners, feesten, verboden demonstraties enz. enz. en er wordt niets tegen gedaan. Iedereen doet maar waar hij of zij zin in heeft. Nu de politie aangeeft een groot personeel probleem te hebben, kan dit meer en meer leiden tot ongehoorzaamheid.

Je kunt je afvragen of we in Nederland wel op de goede weg zijn. Als deze ontwikkeling doorzet dan voel ik me straks niet meer veilig in ons land. Regels zijn regels en handhaven moet!

!
Afbeelding
Friso Sneek overtuigt met klinkende triomf op VC Zwolle Topvolleybal Sport 2 uur geleden
Afbeelding
Volop activiteiten bij Theater Sneek Cultuur 5 okt, 10:00
Afbeelding
VC Sneek bundelt krachten met Optisport Sport 4 okt, 20:34
Afbeelding
Team Groen uit Sneek strijdt om de Gouden Locomotief Algemeen 4 okt, 09:00
Afbeelding
Volleybalbus komt 16 oktober naar VC Sneek Sport 3 okt, 15:00
Afbeelding
Friso Sneek wint overtuigend van Draisma Dynamo (3-0) Sport 3 okt, 12:00
Afbeelding
Gebrek aan automatismen nekt VC Sneek tegen Veracles Sport 3 okt, 09:30
Afbeelding
Bolsward-Oost wordt duurzaam en klimaatbestendig Algemeen 30 sep, 09:58