Omrop Fryslân viert feest.
Omrop Fryslân viert feest. Foto: Omrop Fryslân

Televisieprogramma Hea! viert jubileum

Algemeen

LEEUWARDEN - Het is alweer 20 jaar geleden dat de eerste uitzending van het televisieprogramma Hea! uitgezonden werd bij Omrop Fryslân. Een jubileum waar de zender extra bij stil staat. Vanaf deze week wordt iedere donderdag een duik gedaan in het rijke Hea!-archief en kijkt Omrop Fryslân terug met oude bekenden om te horen hoe het met hen is.

Hea! werd in eerste instantie bedacht als een programma voor de zomermaanden van 2002. Het idee erachter is dat persoonlijke verhalen centraal staan en dat het beeld het verhaal vertelt. De eerste jaren is HEA! alleen te zien in de zomer, al snel gevolgd door een serie Hea!- uitzendingen in de kersttijd. In 2006 is Hea! al zo populair dat het een vast onderdeel wordt van de Omrop-programmering. De geit wordt bovendien het symbool, want een geit is nieuwsgierig, ondeugend en vrolijk... net als Hea! dus.

Is het in het begin de nieuwsgierigheid van de redactie, verslaggevers en cameramensen die de onderwerpen bepaalt, al snel weten ook de Friezen zelf de redactie te vinden met tips over bijzondere mensen, dieren, hobby’s, plaatsen en gebeurtenissen.

Bekende Hea!’s

Ondertussen is Hea! een van de langst lopende programma’s bij de regionale omroep met de hoogste waardering. Sommige mensen die door Hea! geportretteerd zijn, zijn BF’ers geworden. Zoals de eigenzinnige boer Frans van De Westereen, de kleurrijke Paus van Leeuwarden of de markante, ondertussen overleden, café-baas Jolke Nijenhuis van Terwispel. Zijn uitspraak ‘Lekker, lekker, lekker’ is in Fryslân bijna niet meer weg te denken bij het opdrinken van een flesje bier.

De reportage van ‘De laatste fietser’ leidt in 2013 tot een hoogtepunt in de Hea!-geschiedenis. ‘De laatste fietser’ krijgt niet alleen de hoogste onderscheiding voor een reportage bij een regionale omroep, maar ook de toekenning van een Europese prijs voor regionale televisie.

20 jaar Hea!

In het teken van het 20-jarig jubileum wordt de komende maanden iedere donderdag een duik in het rijke archief van Omrop Fryslân gemaakt, zien we oude bekenden terug en horen we hoe het nu met hen is. Iedere donderdag vanaf 17.15 uur Hea!-rinneringen van de afgelopen 20 jaar.

Afbeelding
Spaans gipsyconcert in podium Lewinski Cultuur 23 mei, 12:16
Afbeelding
Nieuwe impuls voor cultuur en verenigingsleven met Coronagelden Algemeen 18 mei, 16:52
Afbeelding
Oud-wethouder Erik Faber neemt afscheid als raadslid van Súdwest-Fryslân Algemeen 18 mei, 11:12
Afbeelding
Koos Nederhoed vier maal on tour in VNL Algemeen 18 mei, 08:44
Afbeelding
Zomerexpositie in het Fotolokaal in Tjerkwerd van 4 juni t/m 4 september 2022 Algemeen 17 mei, 14:52
Afbeelding
Bijzondere excursie ‘Het geheim van het Galgelân’ Algemeen 17 mei, 09:45
Afbeelding
Bijzondere excursie ‘Het geheim van het Galgelân’ Natuur 16 mei, 15:00
Afbeelding
VC Sneek beslist duel tegen Regio Zwolle al na twee sets (3-2) Sport 16 mei, 12:00