De Jong Optiek
De Jong Optiek

De Jong Optiek heeft alle kennis in huis!

Zakelijk

WOLVEGA - In Nederland krijgen ongeveer 150.000 mensen per jaar last van cataract, oftewel staar. Deze oogziekte ontstaat vaak op latere leeftijd en heeft als gevolg dat u wazig gaat zien. De optometristen van De Jong Optiek in Wolvega zien regelmatig klanten met staar. Dankzij een snelle diagnose en hun duidelijke uitleg helpen zij jaarlijks veel mensen af van hun staarprobleem. RondOm de Stellingwerven spreekt met Inge de Jong, één van de optometristen van de optiekzaak. 

Inge werkt één keer in de twee weken in Wolvega, helpt soms in de weekenden en op de overige dagen werkt ze in het Diaconesseziekenhuis in Utrecht. Als dochter van de eigenaar van De Jong Optiek, optometrist Folkert de Jong, is ze kind aan huis, maar ze brengt ook zeker de nodige kennis in huis. Als opgeleide optometrist heeft ze vier jaar de gezondheid van het oog bestudeerd. Hierdoor mag én kan ze bijna alle oogziekten diagnosticeren, waaronder staar. Wat dat is, legt Inge duidelijk uit: “Staar is een oogziekte die vooral bij ouderen voorkomt. Iedereen heeft een lens in het oog, en na verloop van tijd wordt die vaak troebel. Daardoor kan je wazig gaan zien.” 

Bijna iedereen ontwikkelt staar op latere leeftijd, maar niet iedereen heeft er last van: “Het is erg afhankelijk van hoe jij je zicht gebruikt en ervaart. De enige heeft het gelijk door als hun zicht verminderd, de andere pas later of wacht langer voordat zij naar de specialist toestappen.” Volgens Inge merken de meeste mensen hun staar op, als ze tijdens het autorijden minder zien of meer moeite krijgen om in het donker te rijden: “Ik hoor ook wel veel dat mensen het gevoel hebben dat hun bril niet meer goed is, of dat hij vies is en dat ze de hele dag proberen de bril te poetsen.”

De diagnose

Inge en haar collega-optometristen bij De Jong Optiek kunnen staar herkennen. Dat doen zij door met een licht in het oog te schijnen: “Dan kunnen we zien dat de lens troebel is geworden. Het komt ook voor dat mensen nog niet eens doorhebben dat ze staar hebben. Daarom bespreken we altijd met de klant wat we gaan doen. Een operatie is niet altijd meteen nodig, maar we adviseren ook om niet te lang te wachten. Hoe langer staar aanwezig is in een lens, hoe stugger en harder die lens wordt. Dat maakt de staaroperatie wat moeilijker.” Staar kan maar op één manier worden behandeld: met een operatie bij de oogarts. Een optometrist mag de operatie niet zelf uitvoeren, maar kan wel iemand met staar doorverwijzen naar de oogarts. Tijdens de operatie wordt de troebele lens vervangen door een gloednieuwe, siliconen kunstlens.

De Jong Optiek

De Jong Optiek is een gezellig en kleinschalige optiekzaak aan Hoofdstraat Oost 31 in Wolvega. Ze bieden een groot scala aan specialistische oogzorg aan. Zo lopen er meerdere optometristen rond, zijn er contactlensspecialisten en werken er in Wolvega ook orthoptisten (gespecialiseerd in ogen die niet goed samenwerken). Hierdoor kunnen ze veel mensen gelijk helpen met hun oogklachten. Uiteraard kunt u bij hen ook terecht voor de nieuwste brilmonturen, lenzen en zonnebrillen.

Meer informatie

Meer informatie over de werkzaamheden van De Jong Optiek vindt u op www.dejongwolvega.nl

Afbeelding
Afbeelding
Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 13 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 21 uur geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 23 apr, 18:00
Afbeelding
Mobiele Minibos Winkelhart Oosterwolde Educatie 23 apr, 15:00
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 14:00
Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 13:03