woensdag 5 augustus, 2020 03:40
Logo rondomvandaag.nl/Stellingwerven

Het vergelijken van de rente van een lening schiet er in Friesland vaak bij in

  Financieel

Bijna de helft van de Friezen (48%) met een persoonlijke lening of doorlopend krediet kijkt nooit of die lening ergens anders goedkoper kan. Andere aanbieders (zorgverzekeraars, telecomaanbieders, energieleveranciers) vergelijken ze wel. Zonde, vindt Freo. Want ook op je lening kun je mogelijk flink besparen, stelt de online leenspecialist uit Eindhoven.

In september 2019 voelde onderzoeksbureau Markteffect namens Freo iets meer dan 1.000 mensen met een persoonlijke lening of doorlopend krediet aan de tand over hun lening. Een deel van het onderzoek ging over het vergelijken van verschillende aanbieders. 'Hoe vaak vergelijkt u de contracten van zorgverzekeraars, telecomaanbieders, energieleveranciers en kredietverstrekkers?' Net iets minder dan de helft van de Friezen (48%) geeft aan nooit de prijzen van kredietverstrekkers met elkaar te vergelijken.

Vergelijken om te besparen
Opvallend aan het onderzoek is dat in de overige sectoren vergelijk veel normaler is. Het merendeel van de Friezen geeft aan in ieder geval elke twee jaar hun energierekening of zorgverzekering onder de loep te nemen met een eventuele overstap als gevolg.

Gemiste kans
Ron van Vliet, CEO van Freo, noemt het niet vergelijken een gemiste kans. "Rentes van kredietverstrekkers lopen fors uiteen. Daarom kan het zomaar zijn dat je flink bespaart door je lening over te sluiten naar partij met een lagere rente. Tegenwoordig betaal je hier in de meeste gevallen géén boeterente voor. Iets wat naar mijn idee maar weinig mensen weten."

Overstappen gedoe?
Nederlanders die nog nooit hebben overwogen om de lening over te sluiten (53%) geven als reden onder andere aan dat ze dit 'te veel gedoe' vinden (13%). Net als 'ik denk niet dat ik kan besparen' (25%) en 'ik ben overtuigd van de goede voorwaarden van deze lening' (29%). Van Vliet: "Meer dan de helft van de ondervraagde Nederlanders (59%) wíl wel graag besparen op hun lening. Daarom zien wij het als onze taak om ook kredietverstrekkers in het 'vergelijkingslijstje' terug te laten komen. Vergelijk aan het eind van het jaar niet alleen je zorgverzekeraar, telecomaanbieder of energieleverancier, maar óók je lening. Dit kan op vergelijkingssites als Independer.nl of op de website van de kredietverstrekker zelf. Het loont!"

Overige weetjes uit het onderzoek:
* Slechts 10% van de leners uit Friesland praat met anderen over de lening (landelijk: 21%)
* Ongeveer één op de zeven leners uit Friesland (15%) ziet de lening als een wurgkrediet (landelijk: 27%)
* Eén op de vijf leners uit Friesland (20%) schaamt zich voor de lening (landelijk: 25%)

Bron: Groot leenonderzoek, Markteffect, september 2019 (cijfers specifiek voor Friesland)
 

Meer berichten