Afbeelding

Gemeente Ooststellingwerven gaat roeken weer verjagen

Algemeen

OOSTSTELLINGWERF - In Oosterwolde leven een aantal roekenkolonies. De roek is een beschermde diersoort in Nederland (Wet natuurbescherming), maar geeft soms ook overlast. In periodes dat ze zich voortplanten, zijn ze luidruchtig. En de grote kolonies zorgen voor veel poep in de omgeving. De gemeente heeft een roekenbeheerplan met een verhuisplan voor de roeken. Begin 2022 gaat het verhuizen van de roeken weer van start, net voordat ze gaan nestelen. De gemeente zoekt vrijwilligers om hierbij te helpen.

Omdat het beschermde dieren zijn, is een ontheffing nodig van de Provincie Fryslân. Deze ontheffing heeft de gemeente Ooststellingwerf gekregen. Het verhuizen van de roeken betekent dat de nesten worden verplaatst naar plekken waar ze minder overlast geven. Zoals plekken waar minder woningen staan. Vervolgens worden de roeken naar die nieuwe plekken gejaagd. Dit lukt niet in één keer, maar heeft een paar jaar nodig om te slagen. 

Geschikt leefgebied 

Met het roekenbeheerplan zorgt de gemeente Ooststellingwerf voor een geschikt leefgebied voor de roekenpopulaties. Dit is een wettelijke verplichting. De inwoners hebben zo op termijn minder overlast van de roeken en de roekenpopulatie blijft behouden. Dat is belangrijk omdat de beschermde diersoort haar plaats in het ecosysteem van Oosterwolde zo kan blijven vervullen.

Roeken naar beheerlocaties 

De nieuwe locaties noemen we beheerlocaties. Er is één actieve beheerlocatie in Oosterwolde; de westkant van de bosschage bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie. Onder professionele begeleiding worden de roeken daar naartoe gelokt. Het verjagen op de overlastlocaties en het lokken op de beheerlocaties vindt plaats totdat er een broedende roek gezien wordt. Een broedende roek betekent dat het broedseizoen is begonnen en dan mag er niet meer worden verjaagd. Het verjagen stopt dan meteen. Dit is meestal eind maart/begin april, afhankelijk van het weer 

Informatiemoment

Op woensdag 1 december houden we van 19.00 tot 20.00 uur een digitaal informatiemoment over het roekenbeheer. Aanmelden is verplicht en kan bij Mayte Leinenga via telefoon 14 0516 of via e-mail m.leinenga@ooststellingwerf.nl. 

Meer informatie over het roekenbeheerplan staat ook op www.ooststellingwerf.nl/roeken  

Meehelpen als vrijwilliger? 

Wilt u meewerken om de roeken te verjagen of op de beheerlocaties te monitoren? Meld u dan aan als vrijwilliger. Dit kan via een e-mail aan Mayte Leinenga via m.leinenga@ooststellingwerf.nl. De vrijwilligers krijgen instructies van een deskundige coördinator.

Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 12 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 20 uur geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 23 apr, 18:00
Afbeelding
Mobiele Minibos Winkelhart Oosterwolde Educatie 23 apr, 15:00
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 14:00
Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 13:03