Afbeelding
Foto: GGD

Proef: Friese apotheek gaat vaccineren tegen corona

Algemeen

OOSTERWOLDE - Op maandag 22 november start apotheek De Drie Stellingen in Oosterwolde met vaccineren tegen corona. De prik wordt gezet door medewerkers van de apotheek. Het gaat om een proef van een week. 

In juni waren de apothekersassistenten van De Drie Stellingen al betrokken bij de vaccinatiecampagne door de spuiten klaar te maken voor injectie. ‘We zijn enorm trots dat onze rol in het vaccinatieproces nu wat groter wordt’, aldus Rogier Hilbers, directeur van De Drie Stellingen en tevens voorzitter van de Friese Apothekerscoöperatie. ‘We hebben er ongelooflijk veel zin in.’ 

In Sneek loopt er momenteel een proef met vier apotheken die onderdak bieden aan vaccineren door de GGD Fryslân. In de constructie met apotheek De Drie Stellingen prikt het apothekersteam dus zelf. De apotheek heeft een mail uitgestuurd naar het eigen klantenbestand. Ook wie alleen informatie wil over vaccineren kan bij de De Drie Stellingen terecht.  

Om de prik te kunnen zetten heeft de huisarts de apotheker en zijn medewerkers officieel ‘bekwaam’ verklaard. ‘We wilden als GGD graag verder samenwerken met de apothekers, omdat dit laagdrempelig is voor de inwoners van Fryslân, maar dat kon niet zomaar. Zo moest er juridisch een aantal zaken geregeld worden en moesten de apotheker en zijn team een speciale training volgen’, aldus Nils van Mourik, kwartiermaker vaccineren GGD Fryslân. ‘We zijn blij dat deze proef kan starten en hopen dat het een succes wordt, zodat we ook op andere plekken in Friesland kunnen starten.’  

GGD Fryslân richt zich met het fijnmazig vaccineren op specifieke doelgroepen in gebieden/wijken/dorpen waarvan bekend is dat daar de vaccinatiegraad achterblijft.

Uit onderzoek in Noord-Nederland door Lifelines blijkt dat een deel van de mensen die niet gevaccineerd is, dit alsnog wel wil. Mensen weten bijvoorbeeld niet dat vaccineren gratis is en vaak zonder afspraak kan. Ook wijst het onderzoek uit dat een deel van de ongevaccineerden meer vertrouwen heeft in medici dan in de overheid. Bij vragen of twijfels is het dan prettig dat er gesprekspartners beschikbaar zijn waar al een goede band mee is, zoals bijvoorbeeld een huisarts of een apotheker.  

Het is niet de bedoeling om alle inwoners die nog geen prik hebben genomen te overtuigen voor een vaccinatie tegen het coronavirus. GGD Fryslân merkt echter wel dat er des- en misinformatie rondgaat. Ook begrijpt niet iedereen de gebruikte taal. 

Wethouder Hein Kuiken, Sipke Jan Bousema en Gedeputeerde Sijbe Knol
Europaparty: groot feest in Leeuwarden ter ere van Joost Klein Cultuur 3 uur geleden
Moederdag
Dit zijn de beste Moederdag tips Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
De belangrijkste verzekeringen voor je bedrijf Algemeen 7 uur geleden
Het team van Bats Uitzendbureau.
Bats Uitzendburo: Lokaal, betrokken en persoonlijk Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Vier Moederdag met Monicasa, de nieuwe bloemist in Noordwolde Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Kijktip - FryslânDOK: Sterrennacht, over de waarde van de sterrenhemel Cultuur 7 mei, 18:00
HT Roeirace
Kijktip: De HT Roeirace live te volgen bij Omrop Fryslân Sport 7 mei, 15:38
Afbeelding
Filmhuis Noordwolde draait 10 mei de film Zomervacht Cultuur 4 mei, 15:00