Wethouder Hein Kuiken, Sipke Jan Bousema en Gedeputeerde Sijbe Knol
Wethouder Hein Kuiken, Sipke Jan Bousema en Gedeputeerde Sijbe Knol Foto: RondOm Vandaag

Europaparty: groot feest in Leeuwarden ter ere van Joost Klein

Cultuur

FRIESLAND – Ter ere van de deelname van de Friese Joost Klein aan het Eurovisie Songfestival, wordt er een groots evenement georganiseerd op het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden. Op zaterdag 11 mei wordt de finale live uitgezonden vanuit Zweden en deze wordt op een gigantisch scherm vertoond op het toonaangevende plein van de Friese hoofdstad. Hier krijgen alle fans de kans om de Friese trots aan te moedigen.

In februari werd bekendgemaakt dat Joost ons land gaat vertegenwoordigen tijdens het jaarlijkse Eurovisie Songfestival. Sindsdien is zijn nummer ‘Europapa’ niet meer weg te denken uit de hitlijsten. Het evenement biedt een plek voor alle fans om samen te komen en een feestje te bouwen. “Het is gewoon een momentum om te vieren,” aldus Friese presentator Sipke Jan Bousema. 

Ontstaan van het idee

Het idee voor dit bijzondere feest is ontstaan door een samenwerking tussen verschillende betrokkenen, waaronder gedeputeerde Sijbe Knol, wethouder van Leeuwarden Hein Kuiken, Serge Hollander van de Neushoorn, Ida Heslinga van Visit Leeuwarden en presentator Sipke Jan Bousema. “We zijn bij elkaar gekomen en hadden allemaal het idee dat we iets wilden doen om Joost te steunen,” vertelt Sipke Jan.  

De provincie vindt het belangrijk om mee te werken aan de ‘Europaparty’ ten behoeve van de kansen voor jongeren en hun talent. ‘’Als we zien dat iemand uit Friesland dit heeft bereikt, dan mag je daar alle steun aan geven en dat hebben we gedaan in september. Toen werd duidelijk dat Joost sowieso naar het Eurovisie Songfestival wilde. Dat hebben we dan ook doorgezet,’’ vertelt gedeputeerde Sijbe Knol. ‘’Ik denk dat het gewoon belangrijk is voor ons om te laten zien: ook al kom je uit Friesland, dan kan je alles bereiken wat je wilt,’’ vult hij aan. 

Joost is erg enthousiast over het evenement, zegt Bousema: “Ik heb via via begrepen dat hij het heel erg leuk vindt dat dit feest er op de avond van de finale van het songfestival gaat komen. En ook dat er een speciaal feest voor jongeren tijdens de tweede halve finale.” 

Het initiatief wordt niet alleen gesteund door lokale autoriteiten zoals de gemeente Leeuwarden en de provincie, maar ook door een breed publiek. Er wordt enthousiast gereageerd op de aankondiging van het evenement. “Mensen vinden het hartstikke leuk dat we dit doen,” zegt wethouder Hein Kuiken. “Ik zie op social media dat mensen elkaar uitnodigen en taggen. Er ontstaat een hele positieve vibe.” 

Het programma 

Het evenement belooft een ware happening te worden met vanaf 19 uur ‘s avonds al optredens van bekende DJ’s en vrienden van Joost zoals Gladde Paling, Brunzyn X Bokoedro en een speciale Songfestival Medley door de Queer Factory. Ook zullen er Friese presentatoren op het podium staan en is er volop ruimte voor feest, drankjes en natuurlijk het kijken naar de finale van het Eurovisie Songfestival. 

‘’Avro Tros zal ook een live-registratie verzorgen, waaronder de puntentelling. Dat betekent dat zo’n 160 tot 200 miljoen mensen over de hele wereld naar Leeuwarden zullen kijken. Dat is volstrekt uniek. Dat is eigenlijk nog nooit eerder gebeurd,’’ vertelt gedeputeerde Sijbe Knol. Dit maakt het evenement ook zo uniek. Influencer Nikkie De Jager deelt dit jaar de punten uit namens Nederland. 

De locatie

De keuze voor de locatie, het Oldehoofsterkerkhof met de imposante Oldehove, is bewust gemaakt om Leeuwarden en Friesland op de kaart te zetten. “Het is een fantastische plek,” aldus Kuiken. “En zeker tijdens de uitzending van de puntentelling, dan zie je mooi de Oldehove. Friesland staat daarmee gewoon op de kaart en dat is de bedoeling.” 

“Het wordt een moment om samen te komen, te vieren en Joost te steunen in zijn deelname aan het Eurovisie Songfestival.”

Het evenement is gratis toegankelijk voor iedereen. “We willen dat iedereen dit feest kan meemaken,” benadrukt Bousema. “Het wordt een moment om samen te komen, te vieren en Joost te steunen in zijn deelname aan het Eurovisie Songfestival.” 

Halve finale 

Ook tijdens de tweede halve finale, waarin Joost voor het eerst zal optreden, wordt een speciale avond voor jongeren tussen de 14 en 24 jaar georganiseerd. Tijdens deze avond ligt de nadruk op geestelijke gezondheid. Deze avond zal plaatsvinden in de Neushoorn op donderdagavond 9 mei. 

Natuurlijk is er de mogelijkheid dat Joost niet de finale haalt, maar daar maken de mannen zich geen zorgen over. “We verwachten dat de kans heel klein is dat Joost de finale niet haalt,” aldus Sipke Jan. “Er is hoe dan ook feest”, vult hij aan. Joost moet eerst namelijk door de halve finale zien te komen. 

De heren kunnen elkaar de hand schudden over het feit dat ‘Europapa’ een welverdiende hit is. ‘’Volgens mij is het een ideaal songfestivalnummer,” zegt Hein Kuiken.  

Het beloofd een geweldig feest te worden met een avond vol muziek en gezelligheid. Iedereen is welkom om Joost toe te juichen tijdens de ‘Europaparty’. Of Joost wint of niet de avond zal herinnerd worden als een geweldige viering van gemeenschap en cultuur in Leeuwarden.

Afbeelding
Naar het mbo? Kijk het webinar 'Studiefinanciering: hoe werkt het?' Educatie 6 uur geleden
Afbeelding
Filmhuis Noordwolde draait 24 mei de film Killers of the Flower Moon van Scorsese Cultuur 9 uur geleden
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Hoe zou het zijn dat het wel kan? Gezondheid 18 mei, 10:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 17 mei, 18:00