Laat jij op 22 september de auto thuis staan?
Laat jij op 22 september de auto thuis staan? Foto: unsplash.com

Op 22 september is het Car Free Day

Algemeen

FRIESLAND - Op 22 september is het Car Free Day, oftewel Autovrije Dag 2021. De naam zegt het eigenlijk al: op Autovrije Dag worden mensen gestimuleerd om een dag de auto thuis te laten en eens te kijken naar een alternatief. Pak een dagje de fiets, of ga wandelen. Dit allemaal om voor een dag opwarming van de aarde te voorkomen. Doe jij ook mee?

Bijna 8 op de 10 automobilisten laten de auto bewust wel eens thuis staan

Uit het onderzoek ‘Belevingen’ van het Centraal Bureau Statistiek (CBS) blijkt dat bijna 8 op de 10 automobilisten de auto bewust wel eens laten staan. Het afgelopen jaar gaf maar liefst 78 procent van de automobilisten van 18 jaar of ouder aan de auto bewust wel eens thuis te laten. Dat is natuurlijk een positieve ontwikkeling tegen de uitstoot van gassen, maar toch is het milieu of een beter klimaat vaak niet de belangrijkste reden voor mensen om de auto thuis te laten. De meeste mensen zoeken namelijk naar meer beweging, zo blijkt uit het onderzoek. Ongeveer 48 procent noemt beweging als belangrijkste reden. Dat zal ongetwijfeld met de corona crisis te maken hebben. 16 procent van de automobilisten geeft aan dat ze de auto bewust wel eens thuis laten om een bijdrage te leveren aan een beter milieu. 

4 op de 10 automobilisten akkoord met de verlaagde maximumsnelheid

Door de maximum snelheid op snelwegen te verlagen, wil de overheid ook een steentje bijdragen aan het terugdringen van de uitstoot van gassen. Het CBS vroeg de automobilisten of zij het hier mee eens zijn. Het blijkt dat 4 op de 10 van de automobilisten het eens is met de verlaging, namelijk 41 procent van de ondervraagden. 24 procent zou overdag liever een snelheid van 120 zien op de snelweg. De rest varieert tussen een snelheid van 110, of juist 130 en harder.

Klein percentage denkt na over elektrische auto

2 procent van de huishoudens heeft concrete plannen voor de aanschaf van een elektrische auto en 6 procent denkt er over na. Voor meer dan de helft van dit percentage is het milieu in deze wel de belangrijkste drijfveer. Hoge kosten zijn voor 63 procent van de ondervraagden echter een reden om nog geen elektrische auto aan te schaffen. Ga jij op Car-Free Day een bijdrage leveren? 

Afbeelding
Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 16 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt gisteren
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 23 apr, 18:00
Afbeelding
Mobiele Minibos Winkelhart Oosterwolde Educatie 23 apr, 15:00
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 14:00
Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 13:03