Prachtig mooi bruggetje op één van beide routes.
Prachtig mooi bruggetje op één van beide routes. Foto: LTO-afdeling Weststellingwerf

Agrariërs zetten twee fietsroutes op app

Cultuur

NOORDWOLDE – Vrijwilligers van LTO afdeling Weststellingwerf hebben op de app IZITravel twee leuke fietsroutes gezet, in het kader van de zomeractie van LTO (Land- en Tuinbouw Organisatie) Noord.

De ene route genaamd Lindevallei betekent twaalf of twintig kilometer genieten/fietsen van het Stellingwerver landschap en de aanwezige boerenbedrijven. De andere fietsroute voert van Scherpenzeel, Munnekeburen en Sonnega naar Oldetrijne over een lengte van dertig kilometer. Je krijgt er als fietser het leukste en beste van Weststellingwerver agrariërs te zien.

De groep van vijf vrijwilligers heeft veel verstand van het gebied, want de leden zijn allemaal werkzaam in de lokale boerenbedrijven.

Niet voor niets werken de Vereniging Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer Weststellingwerf en de LTO samen, en vertellen op de app IZITravel dat ze agrariërs zijn die samen mogelijkheden zien om bestaande natuurwaarden te combineren met een moderne bedrijfsvoering. De routes zijn sinds kort actief op de app gezet en worden binnenkort – samen met de LTO Noord Zomeractie – officieel gepresenteerd. Dat gebeurt onder andere via een speciale actiewebsite van LTO Noord. Die website is nu nog niet actief, de fietsroutes op de app zijn al wel klaar.

In de zomervakantieperiode (juli/augustus) organiseert LTO diverse activiteiten voor burgers en consumenten, in vele afdelingen. Ook in andere afdelingen van LTO Noord zijn activiteiten waar iedereen aan mee mag doen, dus als je deze zomer iets leuks wilt doen is het zeker handig de reguliere website van LTO Noord regelmatig te checken.

Het wordt opgesplitst in activiteiten bij boeren en tuinders (picknicken, sporten), mét boeren en tuinders (denk aan: boerderijdieren schilderen, workshop koemelken) en activiteiten lángs boeren en tuinders (fietstochten, puzzelroutes of wandelen in het buitengebied). De naam van de Zomeractie-website wordt nog bekend gemaakt. Klazien van Drie van LTO Weststellingwerf meldt dat de club vrijwilligers momenteel minder actief is dan andere jaren. Vanwege corona, uiteraard. “Anders gingen we ook altijd elk jaar bij scholen langs met voorlichting en gastlessen en mochten schoolkinderen ook op onze boerderijen komen kijken. We ontvangen ook elk jaar kinderen van een school uit Amersfoort, we hopen dat het dit najaar gaat lukken.”

Normaal gesproken voert de Weststellingwerver fietsvierdaagse ook langs lokale boerenbedrijven, dat is nu dus ook niet het geval. Het promoten van het boerenleven in westelijk Stellingwerf is best te doen, zo blijkt. Klazien: “Iedereen is heel meelevend en werkt graag mee. Op de app van IZITravel hebben sommigen spraakberichten ingesproken waarin ze vertellen hoe hun boerenbedrijf werkt en ook zijn er filmpjes op geplaatst.”

“Tijdens het fietsen is het lastig om de filmpjes te bekijken, maar het is ontzettend leuk om ze achteraf te bekijken om te zien waar je bent geweest.” Educatie en informatie helpt misverstanden te voorkomen bij mensen die niet zo goed op de hoogte zijn van het (moderne) boerenleven. LTO Noord kweekt met de activiteiten begrip voor elkaar.

Mooie graffiti op de route.
Beeld ter illustratie
Gemeente Weststellingwerf krijgt subsidie voor meer betaalbare huur- en koopwoningen Financieel 5 uur geleden
Afbeelding
Bijzondere monumenten in de regio Evenement 8 uur geleden
Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 25 apr, 18:00
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 23 apr, 18:00
Afbeelding
Mobiele Minibos Winkelhart Oosterwolde Educatie 23 apr, 15:00