Het succesvolle dorpenfonds voor Weststellingwerf wordt verlengd tot 2022.
Het succesvolle dorpenfonds voor Weststellingwerf wordt verlengd tot 2022. Foto: RondOm Vandaag

Dorpenfonds met jaarlijks 100.000 euro wordt verlengd naar 2022

Politiek

WOLVEGA - Het huidige dorpenfonds moet worden voortgezet tot in elk geval 2022, vinden burgemeester en wethouders van de gemeente Weststellingwerf. Het dorpenfonds van de gemeente Weststellingwerf helpt inwoners om goede ideeën verder te brengen. Vanaf 2019 is hiervoor jaarlijks € 100.000,- beschikbaar.

De afgelopen twee jaar heeft het dorpenfonds geleid tot een investering van ruim € 620.000,- in initiatieven die de leefbaarheid en levendigheid in de dorpen en wijken vergroten. Het college stelt daarom de gemeenteraad voor om het dorpenfonds en huidige aanpak voort te zetten tot en met 2022.

Wordt goed gebruik van dorpenfonds gemaakt

Inwoners, verenigingen en stichtingen weten het dorpenfonds goed te vinden. Dankzij de inzet en creativiteit van inwoners kregen maar liefst kregen 40 projecten een financieel duwtje in de rug. De 24 plaatselijke belangen, wijkverenigingen en de Verenigingen Kleine Dorpen kregen uit het dorpenfonds een werkbudget, variërend van €1.500 tot €2.500. 

Dit vrij inzetbare werkbudget helpt deze organisaties om nieuwe ontwikkelingen te stimuleren, snel kleine wensen van inwoners te realiseren en extra activiteiten te organiseren. De reacties en ervaringen zijn erg positief.

Er kunnen snel leuke activiteiten worden georganiseerd dankzij het budget

Wethouder Jack Jongebloed: ”Ieder dorp of wijk doet dit op zijn eigen manier. Er kan net even wat extra’s worden gedaan om de onderlinge betrokkenheid van inwoners te vergroten, juist nu zo belangrijk. Het vertrouwen dat wij geven, blijkt terecht. Dorpen en wijken pakken hun eigen verantwoordelijkheid. Heel blij zijn we met de in 2020 opgerichte Stichting Buurtbelang Lindewijk als een aanjager van nieuwe initiatieven in de wijk. Het werkbudget helpt hen om een vliegende start te maken!”

Corona en de inzet van het dorpenfonds

Helaas heeft corona ook de activiteiten van de plaatselijke belangen (PB) beïnvloed. De Plaatselijk Belangen vertellen dat zij minder actief konden zijn en hun werkbudget niet of beperkt in konden zetten. Hierdoor konden zij de werkwijze en inzet van het werkbudget nog niet verder ontwikkelen. Het college heeft begrip voor de beperkte activiteit van plaatselijk belangen. 

Burgemeester en wethouders hebben vooral ook waardering voor de manier waarop zij met deze unieke omstandigheden omgaan. Soms door vooruit te plannen en middelen te reserveren, door projecten een creatieve draai te geven waardoor ze wel konden worden uitgevoerd en door ‘corona-initiatieven’ te ondersteunen en zelf in gang te zetten.

Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 16 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt gisteren
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 23 apr, 18:00
Afbeelding
Mobiele Minibos Winkelhart Oosterwolde Educatie 23 apr, 15:00
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 14:00
Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 13:03