Peuters in Weststellingwerf nemen de speelspullen enthousiast in ontvangst, die ze hebben gekregen vanwege het Lokaal Sportakkoord.
Peuters in Weststellingwerf nemen de speelspullen enthousiast in ontvangst, die ze hebben gekregen vanwege het Lokaal Sportakkoord. Foto: Sportakkoord Weststellingwerf

Lokaal sportakkoord Weststellingwerf laat ook peuters bewegen

Politiek

WOLVEGA - Met materialen en attributen die maandag aan vier peuteropvanglocaties zijn gegeven, geeft de gemeente Weststellingwerf vervolg aan het lokale sportakkoord uit 2019 waarmee het de bedoeling was en is om ook peuters te laten bewegen.

Met het lokaal sportakkoord is de gemeente Weststellingwerf sinds eind 2019 samen met verenigingen en maatschappelijk betrokken partners gestart om zoveel mogelijk mensen met plezier te laten bewegen. Ondanks de fanatieke start door de ingerichte werkgroepen, konden door de coronamaatregelen veel plannen nog niet worden uitgevoerd. 

Peuters in beweging met Jong Fit en Vaardig

Werkgroep Jong Fit en Vaardig richt zijn pijlen op de peuters (2 tot 4 jaar). Dit is een belangrijke leeftijd om verschillende bewegingsmogelijkheden te ervaren en te ontdekken. Werkgroeplid Jiska Clevering-Hartsuiker: “Om deze kinderen nu al kennis te laten maken met een breed scala van bewegen, bieden wij vier verschillende pakketten aan de eerste vier peuteropvang locaties.”

“We hebben vier pakketten samengesteld rond de thema’s balanceren, lopen en springen, rollen en kruipen en oog-hand coördinatie. Materialen die er in het pakket zitten zijn bijvoorbeeld skippy dieren, rolplanken, kruiptunnels, een balanceer parcours en een motoriekmat.”

Met enthousiasme door de kinderen ontvangen

Maandag heeft Doomijn Peuter Opvang in De Blesse het motoriekpakket Lopen en Spingen ontvangen. “Leuk om te zien hoe een idee nu in de praktijk werkelijkheid wordt. Het enthousiasme van de kinderen is in een woord geweldig!”. 

Ook was er grote tevredenheid bij kinderdagverblijf ’t Hummelhûs: “Wat een ontzettend goed initiatief! Hier maken we de kinderen echt blij mee.” Deze pakketten rouleren vervolgens over de hele gemeente. Als de coronamaatregelen het weer toelaten, kan men ook een gastdocent inzetten voor bijvoorbeeld peuterdans.

Inventarisatie gepleegd bij sportverenigingen

Het afgelopen coronajaar is er ook door andere werkgroepen een sterke basis gelegd voor de toekomst en zijn hun plannen verder geconcretiseerd. De werkgroep Vitale Sportaanbieders inventariseerde bij de sportverenigingen welke leden of trainers in aanmerking kunnen komen voor een algemene en sporttechnische opleiding. 

Nu wordt gekeken of we kunnen starten met een digitale start van de opleiding. Uiteindelijk om dit binnen de dan geldende maatregelen verder uit te breiden. De werkgroep Inclusief Sporten bevond zich in een uitdagende situatie. 

Blijven nadenken over coronaproof manieren om te sporten

Er waren ideeën om veel mensen samen te brengen en kennis laten maken met verschillende sporten en verenigingen in Weststellingwerf. Door de coronamaatregelen kon dit plan niet doorgaan. De werkgroep denkt na over andere (coronaproof)mogelijkheden, zodat in 2021 meer mensen in beweging komen.

Overigens meldt de gemeente Weststellingwerf er ook bi: “Het lokaal sportakkoord bestaat al uit vele gemotiveerde mensen. Maar meer ideeën en plannen om inwoners in beweging te krijgen zijn welkom! Zorginstellingen, vrijwilligersorganisaties, verenigingen: meld je aan via info@weststellingwerf.nl. Samen zorgen we voor een vitale gemeente.”

Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 13 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 21 uur geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 23 apr, 18:00
Afbeelding
Mobiele Minibos Winkelhart Oosterwolde Educatie 23 apr, 15:00
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 14:00
Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 13:03