Afbeelding
Foto: Gemeente Weststellingwerf

Natuurlijke vijanden eikenprocessierups én biodiversiteit Weststellingwerf

Algemeen

De gemeente Weststellingwerf houdt zich al jaren bezig met biodiversiteit, plant bloembollen en plaatst nestkastjes en insectenhotels. Natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups, zoals sluipvliegen, sluipwespen en bepaalde vogels, komen hierop af. Ze helpen bij het verminderen van de eikenprocessierups. De buurgemeenten Westerveld en Weststellingwerf werken al jaren aan nieuwe methodes om de eikenprocessierups met natuurlijke vijanden te bestrijden en wisselen deze kennis uit. Onderzoeker Silvia Hellingman adviseert en ondersteunt de gemeenten hierbij. Vrijdagmiddag 10 juli werd de nieuwe natuurvriendelijke bestrijdingsmethode in Wolvega gepresenteerd.

Om de eikenprocessierups te bestrijden, worden de nesten uit bomen gehaald en verzameld in containers. Normaal gesproken worden de nesten daarna door gespecialiseerde afvalverwerkingsbedrijven verbrand. Onderzoeker Silvia Hellingman heeft samen met hoveniersbedrijf Roel Timmerman B.V. een systeem ontwikkeld waarmee de nesten niet verbrand hoeven te worden, maar kunnen worden ingezet voor een natuurlijke bestrijding.

Containers met “geparasiteerde’’ eikenprocessierupsen worden namelijk in speciale kasten geplaatst. Geparasiteerde rupsen zijn rupsen waar de natuurlijke vijanden zoals sluipvliegen en sluipwespen eitjes op hebben gelegd. Deze rupsen gaan daardoor dood. Uit de dode rupsen komen natuurlijke vijanden, die weer andere rupsen kunnen parasiteren.

De containers en de kasten zijn beveiligd zodat de brandharen van de eikenprocessierups niet voor overlast zorgen. Wel kunnen de natuurlijke vijanden zich verder ontwikkelen in deze kast en rond het voorjaar uitvliegen. Een medewerker van de gemeente houdt dit proces goed in de gaten. In de afgelopen jaren zijn boomverzorgers van Roel Timmerman BV door Silvia Hellingman getraind in het herkennen van geparasiteerde nesten, zodat ze weten hoe ze hiermee om moeten gaan.

“Samen met gemeente Westerveld willen we natuurlijke vijanden stimuleren. We hopen dat er met de nieuwe methode een biologisch evenwicht ontstaat tussen de eikenprocessierups en hun natuurlijke vijanden. Dit past uitstekend bij de duurzame uitstraling van gemeente Weststellingwerf”, vertelt wethouder Mariska Rikkers van gemeente Weststellingwerf.

Beeld ter illustratie
Gemeente Weststellingwerf krijgt subsidie voor meer betaalbare huur- en koopwoningen Financieel 1 uur geleden
Afbeelding
Bijzondere monumenten in de regio Evenement 4 uur geleden
Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 22 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 23 apr, 18:00
Afbeelding
Mobiele Minibos Winkelhart Oosterwolde Educatie 23 apr, 15:00