zaterdag 4 juli, 2020 17:02
Logo rondomvandaag.nl/Stellingwerven
Foto: Eigen foto

Buurtsportwerk beweegt met senioren

STELLINGWERF - Het is belangrijk voor de oudere mensen om in beweging te blijven. Alleen is dat met de thuisquarantaine vaak niet mogelijk en zijn ouderen niet altijd even fit. Dit hield Buurtsportwerk niet tegen om op hun eigen unieke manier een training te geven aan de senioren in Friesland. RondOm Vandaag sprak met Rosé Buskermolen over het initiatief.

Door de coronacrisis kwamen de trainers van buurtsportwerk in een lastig parket terecht. Het was niet meer mogelijk om trainingen te geven ‘’Via een zoommeeting met alle buurtsportcoaches en SportFriesland werd gespard over een idee dat wel zou kunnen, zodoende kwamen we op het idee om trainingen te geven voor ouderen.’’ Door een beetje creatief denken ontstond het idee om trainingen aan ouderen te geven vanaf de parkeerplaats van een zorgtehuis, compleet met bingo.

Rose vertelt dat haar normale werk stilstaat met het coronavirus ‘’Normaal leid ik altijd fietsgroepen. De fietsgroep wordt echt vrienden met elkaar, verbeteren daarnaast in het fietsen en kunnen er weer tegenaan. Als ze elkaar hebben leren kennen gaan ze op pad zonder mij en is mijn werk gedaan. Dat kan nu dus niet meer. Na een week begin je dan toch wel na te denken over wat je wel kan doen. Met een briefje aan de voordeur en 1,5 meter afstand begonnen de trainingen.’’ Eigenlijk is de training een bingo waarbij elke keer zeven minuten bewogen wordt, en dit dan voor vier tot vijf keer. Met als resultaat dat mensen thuis blijven, maar toch nog actief met elkaar aan het bewegen zijn.

De reden dat sporten en bewegen goed voor je is, is omdat het bloed ervan gaat stromen ‘’Op deze manier blijven je hersenen en je lichaam fit omdat er verse zuurstof naar de verschillende lichaamsdelen komt.’’ vertelt Rose. Het organiseren van deze trainingen heeft als doel om de vitale lichaamsdelen sterk te houden ‘’Bij deze doelgroep is het fit blijven van de hersenen al helemaal belangrijk.’’

De reacties op het initiatief zijn goed. Volgens Rose zijn de ouderen blij worden door de actie “Je merkt het al wanneer er gevraagd wordt wanneer we weer komen. Helaas kunnen we niet elke dag komen, want ik moet natuurlijk ook nog naar andere adressen.’’ Met alle buren tegelijk een leuke activiteit doen geeft veel saamhorigheid en helpt met het tegengaan van de eenzaamheid onder de ouderen die op dit moment zo erg is. Buurtsport blijft helpen in deze moeilijke tijd.

Meer berichten