zondag 5 april, 2020 21:58
Logo rondomvandaag.nl/Stellingwerven
Foto:

"Lees Mr. Mercedes een regenachtige dag"

7 tot en met 15 maart was het topdrukte in boekwinkels en bibliotheken. Het was namelijk Boekenweek. Is die week u ook helemaal ontschoten? Geen paniek, je bent nog niet te laat, in Rondom Stellingwerven deelt Maartje van bibliotheek Zuid-West Fryslan wat haar favoriete boek is: Mr Mercedes van de grote Stephen King

Wat is uw favoriete boek, van welke schrijver, welk genre, is het een serie?

Mr. Mercedes is een boek van de Amerikaanse schrijver Stephen King uit 2014. Het is een serie van drie delen. Het genre is een mix tussen krimi en thriller.

Korte samenvatting van het boek
Acht mensen komen om als een Mercedes met opzet op een wachtende menigte inrijdt. Rechercheur Bill Hodges probeert de dader op te sporen, maar als hij met pensioen gaat is dat nog niet gelukt. Plotseling zoekt de dader, een figuur met ernstige psychische stoornissen die zo ongeveer alles van Hodges lijkt te weten, contact met hem. Het gaat zijn leven beheersen en Hodges besluit op eigen houtje op de dader te gaan jagen. Dat is niet zonder gevaar voor hem en zijn dierbaren.

Waarom heeft u voor dit boek gekozen?
Mr Mercedes heeft ook mij in zijn greep gehad. Eind vorig jaar heb ik in een paar weken de drie boeken verslonden. Nadat ik de boeken had gelezen bleek er ook een serie van te zijn van drie seizoenen. Het verhaal gaat in je hoofd zitten en laat je niet los.

Waarom vindt u het boek zo mooi?
De boeken zijn reuze spannend en er zitten onverwachte wendingen in het verhaal. Je krijgt haast een band met de hoofdpersonen. Net als bij een poppenkastvoorstelling wil je tegen ze schreeuwen ‘Nee! Doe dat niet! Ga daar niet naar binnen!’

Welke personage in het boek spreekt u het meeste aan?
Nu ik erover nadenk is niemand uit het boek echt sympathiek. De rechercheur is een knorrige man en de dader richt het liefst zoveel mogelijk schade aan bij mensen. Twee eigenschappen waar ik me niet in kan verplaatsen. Maar elk gedrag heeft een oorzaak, waardoor je al lezende toch begrip voor ze gaat opbrengen.

Kunt u één korte passage uitlichten die u bijzonder vindt?
De dader houdt zielsveel van zijn moeder en zij is de enige die hij nooit iets aan zou willen doen. Als hij vlees vermengt met rattengif om een hond te doden, bakt zij daar per ongeluk hamburgers van en dan overlijdt zij. Het overkomt hem, hij is er kapot van, maar het maakt hem ook nog strijdbaarder. Deze passage laat zien dat hij toch wel emoties heeft.

Wat is de beste manier om dit boek te lezen?
Op een gure regenachtige dag, met een kleedje op de bank. En heel veel vrije tijd in het vooruitzicht, want dat boek moet uit…

Is het boek nog te leen?
Op het moment van schrijven is het boek Mr. Mercedes van Stephen King te lenen bij de bibliotheken in uw buurt.

Meer berichten