Afbeelding

Oh Denneboom, oh Denneboom; alles wat jij moet weten over de kerstboom

Algemeen

De geschiedenis, de soorten en hoe je je boom verzorgt

In vele huiskamers, over de hele wereld, staat rond deze tijd van het jaar een mooie, opgetuigde kerstboom. Een traditie die al eeuwenoud is, waar liedjes over zijn geschreven en die mensen van vele culturen met elkaar kan verbinden. Wij ontrafelen alle geheimen van deze prachtige traditie

Geschiedenis
Zoals eerder genoemd, heeft de kerstboom een eeuwenoude geschiedenis. Er zijn al bronnen uit de vijftiende eeuw die de boom vermelden! Bomen werden versierd tijdens christelijke (mid)winterfeesten. In de eeuwen daarna was het vooral in Duitsland en Oost-Europa gebruik om een kerstboom op te zetten, een traditie weggelegd voor alleen de allerrijksten. De kerstboom was een manier om te laten zien hoe dik je portemonnee was. Al snel nam de Engelse adel dit gebruik ook over, maar echt populair was de kerstboom nog niet.

Dat kwam pas in de achttiende eeuw. Er woedde veel oorlog in Europa en, zoals in een oorlog gebeurd, raakten veel soldaten gewond. Zij werden opgevangen in veldhospitalen waar soldaten van verschillende nationaliteiten bed aan bed lagen. Vooral de oorlog in de jaren 1870 en 1871 zorgde voor meer bekendheid van de kerstboom. Rond de kerst begonnen Duitse militairen en medisch personeel een kerstboom op te tuigen en de soldaten die het gebruik niet kenden namen het mee naar huis. De kerk was aanvankelijk niet gediend van dit 'heidense' symbool maar het duurde niet lang meer voordat de eerste kerstbomen ook in kerken werden opgezet.

Zo verspreidde de kerstboom zich langzaam over heel Europa en later over de hele wereld. De kunstkerstboom wordt in 1883 geïntroduceerd door het warenhuis Sears, Roebuck & Company. Voor 23 cent kocht men destijds een boom met 25 losse takken, versierd met rode besjes. Deze bomen kregen de bijnaam 'feather tree', omdat de takken gemaakt werden van geverfd dons.

Verschillende soorten
Er is veel keuze op het gebied van kerstbomen. Traditioneel wordt de fijnspar gebruikt om op te tuigen. Dit is nog steeds een hele populaire boom en ze ruiken heerlijk naar dennengeur. Helaas prikken de naalden en vallen ze snel uit. De takken lenen zich echter wel uitstekend voor het ophangen van kerstballen én het is vaak een goedkopere optie dan andere bomen. De Nordmannboom is de grootste concurrent van de fijnspar. Deze boom ruikt niet zo lekker, maar verliest niet haar naalden en prikt niet. Hij is ook wat breder. Een duurdere optie is de blauwspar, die opvalt door haar blauwgroene kleur. De naalden vallen beperkt uit maar prikken wel! Behalve deze drie zijn er nog veel meer keuzes, zoals de Servische of Japanse spar, de nobele spar of de Douglasspar.

Je wilt graag een goede boom uitzoeken met weinig naalduitval, maar je weet niet goed welk soort je dan moet hebben. Dan kun je ter plekke een testje uitvoeren. Als je een boom wilt met weinig naalduitval, schud dan de boom voor het kopen een paar keer flink. Vallen er groene naalden, dan kun je beter een andere boom uitzoeken. Het is normaal als er een paar bruine naalden uitvallen.

Sommige mensen kiezen voor een kunstkerstboom. Het voordeel is dat dit minder troep geeft en dat je de boom vaker kan gebruiken. Veel mensen denken daarom dat de kunstkerstboom beter is voor het milieu. Dit is echter niet altijd waar. Als je meer dan 10 kilometer (enkele reis, zo'n 25 kilometer heen en weer) rijdt om je echte kerstboom op te halen, dan heeft die rit al meer impact op het klimaat dan de teelt, het transport en het wegdoen van de kerstboom zelf. Dit geld ook voor de kunstkerstboom. Een kunstkerstboom is dus na een aantal jaar pas beter voor het milieu.

Zorgen voor je kerstboom
Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk genieten van je kerstboom. Daarom is het belangrijk om de boom eerst te acclimatiseren aan de temperatuur in huis. Zet hem daarom eerst een dag in de garage of schuur en verhuis hem dan pas naar binnen. Kijk goed waar je de boom dan neer zet. Als de boom te dicht bij de verwarming staat droogt hij sneller uit en vallen de naalden dus ook sneller. Je kan de luchtvochtigheid van je huis omhoog brengen door een pannetje water op de verwarming te leggen. Of spuit de kerstboom af en toe nat met een plantenspuit. Als je een boom met kluit hebt is het goed om hem gelijk na aankoop een paar liter water te geven. Daarna geef je de boom dagelijks een halve of een hele liter water. Het kan ook helpen om universele plantenvoeding toe te voegen aan de kluit.

Fijne kerst!

Afbeelding
Afbeelding
Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 13 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 21 uur geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 23 apr, 18:00
Afbeelding
Mobiele Minibos Winkelhart Oosterwolde Educatie 23 apr, 15:00
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 14:00
Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 13:03