vrijdag 18 september, 2020 19:28
Logo rondomvandaag.nl/Stellingwerven
Foto:

Sterke Man Wout Zijlstra is toe aan een nieuwe fase

Als eenmalig Sterkste Man van Nederland, meervoudig deelnemer aan Sterkste Man van de Wereld-wedstrijden, meermalen Highland Games-kampioen en meerdere malen Sterkste Man van Friesland is Wout Zijlstra uit Folsgare op zijn 55-ste op zoek naar een nieuwe (sportieve) uitdaging. "Ik heb darten geprobeerd, biljarten, kaatsen, schaken, maar ik kan het nog niet vinden. Duursporten? Daar heb ik de drive niet voor, zelfs niet toen ik Alpe d'Huez beklom. Boeken lezen heb ik wel steeds meer zin in."

Tweede persoon in nieuwe serie Bekende Fries
Hij heeft tweemaal de Elfstedentocht officieel geschaatst, maar ondanks dat zijn duursporten niet zijn ding. De topsporter van weleer zoekt naast zijn dagelijks werk als fulltime keurmeester voor de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit een nieuwe uitdaging. Zo fysiek als het was kan niet meer, dat heeft met leeftijd te maken en niet met slijtage want hij heeft altijd zo goed mogelijk voor zijn lichaam gezorgd, maar iets vervangends zoeken is nog niet zo makkelijk. Hij heeft het nog niet gevonden in elk geval.

Boeken lezen geeft hem ook steeds meer voldoening. Over zijn 'vakgebied' als krachtsporter en Highland Games-liefhebber, biografieën van beroemde sporters, maar ook bijvoorbeeld de bijbel. Zingeving derhalve. Daar past lesgeven ook prima bij.

Lesgeven aan jongeren
Op zijn 55-ste scheurt Wout nog met gemak telefoonboeken kapot. Hij laat het bij verschillende gelegenheden nog graag zien op bijvoorbeeld scholen, van basisschool tot middelbaar beroeps onderwijs. Grappen en grollen in combinatie met leerzame momenten. Dat komt mede omdat hij lesgeven steeds leuker vindt. Zijn ervaringen overbrengen in de sport aan toekomstige topsporters is mooi, aan 'gewone' scholieren heeft hij ook wel iets te vertellen zo blijkt.

Het levert hem enorm veel voldoening op om bijvoorbeeld zoals in september dit jaar bij MBO-leerlingen van het Nordwin College een cursus tiltechniek te geven. Hij gebruikt zijn ervaring met loeizware gewichten om de scholieren te vertellen welke delen van je lichaam je dan goed getraind moet hebben om geen roofbouw op je lichaam te plegen. Dat is voor de aanstaande hoveniers van die opleiding erg nuttige informatie.

Tips voor fit en vitaal blijven
Zo lang mogelijk fit en vitaal blijven wordt steeds belangrijker. "Ik wil wel meer werk op dat gebied gaan doen, als trainer of lesgever, maar ik weet niet zo goed hoe ik dat moet opstarten", zegt hij. Bedrijven en instellingen die denken hem te kunnen gebruiken als lesgever, mogen hem altijd bellen.

"In de slagerij van mijn vader hebben we nooit les gekregen over hoe je het beste kunt tillen. Dankzij mijn sportcarriere heb ik dat geleerd hoe je dat het beste kunt doen." Wout heeft jarenlang het wereldrecord gewicht hooggooien gehad, hij smeet 25 kilo over een stang op 5.70 meter hoogte. Boomstammen gooide hij om als waren het stammetjes, hij tilde grote stenen ballen op, ging met vrachtwagens hardlopend aan de wandel, trok skûtsjes naar zich toe met een touw en weet ook alles over de techniek van het gewichtheffen dankzij Johannes de Wit uit Ysbrechtum.

Organisator NK Highland Games
Wout is op zich nog behoorlijk actief, want hij organiseert de toernooien voor het NK Highland Games, de wedstrijd Sterkste Man en Sterkste Vrouw van Friesland. "Met de Sterkste Vrouw van Nederland ben ik gestopt. De organisatie is in overleg met mij overgenomen door jonge mensen die veel beter zijn met social media dan ik, dat is alleen maar goed omdat zij beter zijn in aandacht creëren voor de sport."

Op zijn woonsportboerderij is het doordeweek rustiger dan voorheen. Sinds dit jaar zijn er alleen nog op zaterdag sporters van buiten welkom in de tot krachthonk van sportschoolproporties omgebouwde ouderlijke boerderij. Het is tenslotte ook nog een privé woning waar de kinderen Teade (17), Katinka (20) en Wout (21) eveneens belangrijk zijn en recht hebben op hun eigen ruimte om te chillen en te sporten.

'Ambassadeur' Fryske taal en cultuur
Wout en rustig chillen passen niet bij elkaar. Zo is hij als voorstander van het gebruik en het in ere houden van de Friese taal ook regelmatig te zien. Hij loopt als medestander vaak mee met de acties van Sis Tsiis, voor het bevorderen van de Friese taal in het onderwijs. Gehuld in Friese vlag-kleding, met bijpassend groot zwaard als evenbeeld van de Friese verzetsheld Grutte Pier. "It is moai om it Frysk eigene te behâlde, om it as Friezen lêze en skriuwe bliuwe te kinnen", zegt hij.

De Friese taal hoeft de Nederlandse taal niet te overheersen in zijn provincie, maar mag/moet er wel naast kunnen blijven bestaan. Want al is hij overal op de wereld geweest voor zijn sport: Fryslân is thuis. Hij reist heel Nederland door voor zijn keurmeesterswerk, van Schiphol tot de Eemshaven en Harlingen, Velsen en IJmuiden en is altijd weer blij om de ouderlijke boerderij te zien. Het behouden van de eigen taal en cultuur is iets waar hij zich graag voor inzet.

Ook is hij nog met zoon Wout ambassadeur van Stichting IKN (Internationale Kinderhulp Nederland). Hij heeft het druk genoeg, maar kan het makkelijk aan. Hij mist het toch nog, die uitdaging en die spanning van die sportieve fysieke uitspattingen. Wie eenmaal daar aan heeft geproefd, weet wat hij bedoelt. Naar zulke wedstrijden toeleven kan ook al verslavend zijn, net als de wedstrijden zelf, stijgt boven de dagelijkse dingen uit. "Dat is hast it moaiste wat der is."

Wout Zijlstra zijn erelijst:
1e prijs: World's Strongest Team (1998) samen met Berend Veneberg.
3e prijs Sterkste Man van de Wereld (1998)
4e prijs World's Strongest Team (1999) in China samen met Berend Veneberg
3e prijs World's Strongest Team (2000) in Hongarije samen met Berend Veneberg
1e prijs Sterkste Man van Nederland (2001)
3e prijs World's Strongest Team (2001) in Polen samen met Jarno Hams
8e plaats Sterkste Man van de Wereld (2001)
2e prijs World's Strongest Team (2002) in Heerenveen(NL) samen met Berend Veneberg
1e prijs NK Highland Games (professionals) (2003)
1e prijs NK Highland Games (professionals) (2004)

Meer berichten