vrijdag 18 september, 2020 08:19
Logo rondomvandaag.nl/Stellingwerven
Siemon de Jong en Juba
Siemon de Jong en Juba

Wie zet jij vandaag in het zonnetje op Wereld Diabetes dag?

Er zijn ruim 1,2 miljoen mensen met diabetes. Het Diabetes Fonds en Diabetesvereniging Nederland zetten vandaag iedereen die met diabetes te maken heeft in het zonnetje. In het bijzonder: kinderen en hun omgeving. Dit omdat diabetes - naast astma - de meest voorkomende chronische ziekte bij kinderen is. Terwijl diabetes vaak wordt onderschat. Samen met Siemon de Jong worden deze onzichtbare verhalen, zichtbaar gemaakt.

Velen denken dat je met diabetes net als ieder ander door het leven kunt gaan. Terwijl de ziekte vaak een enorme stempel drukt op het leven van mensen met diabetes én hun naasten. Siemon de Jong: "Toen ik Juba (7 jaar), diabetes type 1, ontmoette zag ik dat je nooit vrij hebt van diabetes. Zo was het even spannend toen opeens het alarm van zijn insulinepomp afging tijdens de filmopnames. Maar Juba zelf bleef er heel koel onder. En hij haalt ook nog eens geld op voor het Diabetes Fonds met zijn schilderijtjes. Wat een held!"

Juba
Juba is een van de naar schatting 20.000¹ kinderen en jongeren in Nederland met diabetes type 1. Sinds zijn 2e jaar heeft hij diabetes. Omdat zijn juffen hem enorm hebben geholpen met zijn diabetes. Zet Juba vandaag zijn juffen in het zonnetje met een taart van bloemen. Juba: "Diabetes is een lastige ziekte. Het is best veel werk om diabetes te hebben. Mijn juffen hebben me heel erg met diabetes geholpen. Daarom wil ik ook een taart voor ze maken".

Wereld Diabetes Dag 2019
Hanneke Dessing, directeur van het Diabetes Fonds. "Het doel van 'Wereld Diabetes Dag' is aandacht en begrip te vragen voor diabetes, die wereldwijd epidemische vormen aanneemt, onder volwassenen maar ook onder kinderen. "Naar schatting hebben ongeveer 20.000¹ kinderen en jongeren tot 20 jaar diabetes type 1."Diabetes heb je 24 uur per dag. Elk moment van de dag staat in het teken van deze chronische aandoening en maakt je leven tot een uitdaging. Voor mensen met diabetes maar ook hun naasten. Daarom willen we alle mensen met diabetes tijdens deze Wereld Diabetes Dag een hart onder de riem steken met deze actie" aldus Willeke Veenendaal, manager bij Diabetesvereniging Nederland.

Een bloemetje voor..
Vandaag staan Juba, Siemon de Jong, zorgverleners en medewerkers van het Diabetes Fonds en Diabetesvereniging Nederland op de Varkensmarkt in Amersfoort met een enorme bloementaart. Deze zit vol met bloemen om weg te geven aan mensen met diabetes of degenen die voor ze klaar staan. Als collega's in het diabetesveld roepen ze op om een bloem te halen. Ook is het mogelijk om een digitale boodschap te sturen via www.diabetes.nl.

Over het Diabetes Fonds
Het Diabetes Fonds vindt dat iedereen een gezond leven verdient, zonder diabetes en de complicaties ervan. Daarom wil het Diabetes Fonds Nederland gezonder maken en diabetes genezen. Enerzijds door wetenschappelijk onderzoek te financieren naar betere behandelingen, genezing en complicaties van diabetes type 1 en type 2. Anderzijds door de gezonde keuze makkelijker te maken: het Diabetes Fonds focust zich komende jaren op vermindering van de suikerinname. Voor meer informatie over diabetes kunt u terecht op de website van het Diabetes Fonds www.diabetesfonds.nl.

Over Diabetesvereniging Nederland (DVN)
Diabetesvereniging Nederland (DVN) is een actieve patiëntenorganisatie voor alle mensen met diabetes. Voluit kunnen leven met diabetes en het versterken van de positie van de patiënt, daar gaan wij voor! Dat doen we met deskundig advies en een uitgebreid dienstenpakket waaronder praktische ondersteuning op het gebied van diverse thema's (o.a. werk, rijbewijs, verzekeringen, belastingen, preventie), uiteenlopende (regionale) activiteiten en onze SugarKidsClub. En om onze taak als belangenbehartiger van mensen met diabetes zo goed mogelijk te vervullen zijn wij voortdurend in gesprek en onderhandeling met overheid, zorgverzekeraars, zorgprofessionals en andere (diabetes)organisaties. Meer informatie is verkrijgbaar via www.dvn.nl.

¹ https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/diabetes-in-het-algemeen/diabetes-in-cijfers/ook-diabetes-type-1-groeit
 

Meer berichten