Goede voornemens houdt vrijwel niemand vol
Goede voornemens houdt vrijwel niemand vol", aldus Nynke. Foto: eigen foto

Wat zijn jouw goede voornemens?

Zorg & Welzijn

SNEEK - Ben jij klaar om 2021 met goede zin te beginnen? Heb jij je goede voornemens al bedacht? Grote kans dat er iets op staat als minder snoepen en meer bewegen. Voornemens die elk jaar terug komen, maar vanwege corona nog actueler zijn. “Mensen zijn dit jaar weliswaar bewuster geworden, maar nog niet klaar om serieus met hun gezondheid aan de slag te gaan”, aldus Nynke van Middelaar, voedingsdeskundige en eigenaar van haar eigen praktijk Bewust met Nynke.

We hebben het vaak in het nieuws voorbij zien komen: een gezonde levensstijl versterkt je immuunsysteem wat je beter weerbaar maakt tegen corona. Uit onderzoek blijkt echter dat in 2020 het tegenovergestelde is gebeurd. Steeds meer mensen zijn ongezonder gaan leven. Onderzoekers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) stellen dat rokers meer zijn gaan roken, dat het aantal mensen met overgewicht is gestegen en dat we minder bewegen.

Aangekomen door corona

Dertig procent van de mensen die deelnamen aan het onderzoek is bovendien aangekomen. Een logische verklaring is dat er minder mogelijkheden zijn om te sporten vanwege de opgelegde corona-maatregelen. Verveling en stress spelen ook een rol. Overigens geldt dit niet alleen voor Nederland. Volgens onderzoeksbureau IRI hebben consumenten in Europa tijdens de eerste lockdown 2,2 miljard euro meer uitgegeven aan luxe eet- en drinkproducten ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dan gaat het vooral om drank, zoute snacks en chocolade. De stijging was het grootst in Spanje en het Verenigd Koninkrijk, daarna komt Nederland. Het onderzoeksbureau denkt dat tijdens de tweede golf mensen nog meer geneigd zijn zichzelf te trakteren omdat ze in een onzekere periode weer meer binnen moeten blijven.

‘In plaats van te snoepen, kun je stress ook de baas blijven door goed adem te halen’

“Dat ervaar ik ook beetje,” aldus Nynke van Middelaar. “Ik merk dat mensen genoeg hebben aan zichzelf en alles wat met corona te maken heeft. Ze doen hun best om op een eigen manier hun weerstand te verbeteren, maar hun hoofd staat er niet naar om nu serieuze stappen te maken op het gebied van gezondheid.” Bewust met Nynke is een praktijk waarbij afvallen niet het hoofddoel is. Er wordt gekeken naar je levensstijl, eventuele gezondheidsklachten en op basis daarvan wordt er een persoonlijk plan gemaakt. “Je moet eten wat bij je lijf past. Daar moet je tijd voor hebben en voor open staan en ik merk dat mensen daar nu geen behoefte aan hebben.”

Waarom afvallen?

Toch is er een kleine groep wel in geslaagd om gezonder te gaan leven. Uit het onderzoek blijkt dat 16 procent van de Nederlanders is afgevallen. Wat te maken zou kunnen hebben met het feit dat mensen door thuiswerken makkelijker regie kunnen voeren over hun dag. “Alles is nu anders. En het is mooi dat er mensen zijn die wel de vertaalslag hebben kunnen maken, maar eenvoudig is het niet.” Dat merkt Van Middelaar ook met mensen die in januari starten met afvallen. “Mensen die vanwege goede voornemens starten, houden het vaak niet vol. Laat januari een maand van bezinning zijn; bedenk waarom je wilt afvallen en wat je altijd tegen houdt, en ga dan serieus aan de slag.”

En dat hoeft volgens de voedingsdeskundige niet ingewikkeld te zijn. De belangrijkste stap is het verhogen van je dagelijkse inname van groenten. “Eet niet de dagelijkse voorgeschreven 250 gram, maar 500 gram.” Hoe? Door in de winter tussen de middag zelfgemaakte soep te eten. “Dat is zo gemaakt. Ik kook het altijd tijdens het avondeten. Alle groenten in een pan en na een half uur ben je klaar.” Let daarnaast op je suikers. “Snoep is een snelle bevrediger wanneer je stress hebt, maar je voelt je je er altijd maar kort beter door. Je kunt stress ook de baas blijven door goed adem te halen. Probeer maar eens.”

Afbeelding
Vereniging Ondernemend Sneek en Súdwest-Fryslân verwelkomen bezoekers met open armen Verhalen uit de buurt 15 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 20 uur geleden
Afbeelding
Het complete gids voor het onderhouden van je hottub of jacuzzi Algemeen 24 apr, 09:03
Afbeelding
Afraw Nation behaalt tweede plaats bij NK van UDO en kwalificeert zich voor EK in Duitsland Algemeen 23 apr, 09:01
Afbeelding
Deze zomervakantie niet al te ver van huis? Dit zijn 4 top vakanties dicht in de buurt! Recreatie & Ontspanning 22 apr, 15:20
Afbeelding
Arena Friso Sneek explodeert na golden set in waanzinnig duel Sport 22 apr, 10:27
Afbeelding
VC Sneek massaal in actie voor maand van de voedselbank Sport 22 apr, 09:00
Afbeelding
Friso Sneek zet forse stap richting finale play offs Sport 19 apr, 14:00