Afbeelding
Foto: Rob Dijkstra

Stadhuis Bolsward bijna weer compleet

Samenleving

Een mooi moment voor Bolsward en omstreken. Het nieuwe tafelelement voor de toren van het stadhuis is namelijk geplaatst. Vorig jaar werd ontdekt dat de fundering van de toren instabiel geworden was door toedoen van de bonte knaagkever. De nieuwe constructie moet het gewicht van de toren in de toekomst gaan dragen. Doordat de nieuwe constructie compleet van staal is, heeft de bonte knaagkever geen kans om het element aan te tasten.

Precisiewerk

De installatie van de nieuwe fundering was een heus precisiewerk. De spin bestaat uit een centraal deel van 2,85 x 2 meter met een gewicht van 3 ton. Hij is via de bovenzijde van de toren naar binnen gebracht. Omdat de toren is opgebouwd uit houten stijlen met koppelbalken, was er weinig ruimte om iets naar binnen te krijgen. De maatvoering van

het centrale deel is zo gekozen dat deze er exact tussendoor paste. Eenmaal onder in de toren moest de constructie nog gekanteld worden. Vervolgens konden de stalen “poten” van het tafelelement hierop gemonteerd worden. Deze constructie zal in het vervolg de toren gaan dragen.

Trots

Siepie Wijbenga, opzichter van de bouw, is trots op het feit dat alles gelukt is: “We hebben een compleet nieuwe fundering gemaakt waar de toren op komt te staan. Het was voor verschillende mensen een grote uitdaging, want je hebt toch te maken met een monument, dus je wil de monumentale waarde intact laten. Daarnaast wil je ook zorgen dat de boel constructief veilig is en dat het de komende honderd jaar blijft staan, zonder dat je je daar zorgen over hoeft te maken. Dat is wel een puzzel geweest om die twee zaken zodanig te ontwikkelen dat het voor alle partijen acceptabel is”.

Toekomstbestendig

Door staal in te brengen waarvan uitgerekend kan worden hoe sterk het moet zijn, speelt men gericht in op de toekomstbestendigheid van de toren. Het wordt zodanig geconserveerd dat het de komende vijftig tot honderd jaar mee kan. Het hout waar de toren op rustte, was zodanig slecht dat er niets meer mee gedaan kon worden. Dit had volgens Wijbenga wel vervangen kunnen worden, maar dat was een hele ingewikkelde operatie geweest: “Dit was ondanks de ingewikkelde constructie de meest veilige manier voor de uitvoering, maar ook voor het eindresultaat. Daar moet je ook zeker aan denken bij de uitvoering van een project”. Daarom is er dus voor gekozen om de aangetaste balken te laten zitten en er met precisie om heen te werken.

Planning

Mirjam Bakker, wethouder van de gemeente Súdwest-Fryslân, is erg blij met de recente ontwikkelingen: “Het geeft aan hoe ver we op dit moment alweer zijn bij het terugplaatsen van de toren. Dit is uiteindelijk toch het fundament waar de toren straks weer op komt te rusten”. Volgens de planning zal de toren begin volgend jaar teruggeplaatst gaan worden. Wethouder Bakker hoopt dat dit een hele happening wordt, want: “Een stadhuis zonder toren, dat is natuurlijk niks!”

Nieuw tafelelement in stadhuis Bolsward gehesen

Afbeelding
Hier de onderscheiding van 'Lid in de Orde van Oranje Nssau'
Koninklijke Onderscheidingen in Súdwest-Fryslân Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Vereniging Ondernemend Sneek en Súdwest-Fryslân verwelkomen bezoekers met open armen Verhalen uit de buurt 25 apr, 15:16
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00
Afbeelding
Het complete gids voor het onderhouden van je hottub of jacuzzi Algemeen 24 apr, 09:03
Afbeelding
Afraw Nation behaalt tweede plaats bij NK van UDO en kwalificeert zich voor EK in Duitsland Algemeen 23 apr, 09:01
Afbeelding
Deze zomervakantie niet al te ver van huis? Dit zijn 4 top vakanties dicht in de buurt! Recreatie & Ontspanning 22 apr, 15:20
Afbeelding
Arena Friso Sneek explodeert na golden set in waanzinnig duel Sport 22 apr, 10:27
Afbeelding
VC Sneek massaal in actie voor maand van de voedselbank Sport 22 apr, 09:00