woensdag 25 november, 2020 18:03
Logo rondomvandaag.nl/Sneek
De eerste oogst van witte aalbessen, in 2017, van het Voedselbos Leeuwarden. Friesland telt momenteel zeven Voedselbossen.
De eerste oogst van witte aalbessen, in 2017, van het Voedselbos Leeuwarden. Friesland telt momenteel zeven Voedselbossen. (Foto: Facebookpagina Voedselbos Leeuwarden)

Bedenker/oprichter van Voedselbossen op 83-jarige leeftijd overleden

  Educatie

De bedenker van de in Fryslân ook steeds populairder wordende Voedselbossen, is vrijdag 13 november in België op 83-jarige overleden. Deze Gilbert Cardon richtte in 1969 de eerste biologische moestuinvereniging in België op en bedacht het inmiddels succesvolle concept van een Voedselbos.


In de provincie Fryslân zijn er op dit moment zeven voedselbossen: in Makkum, Sibrandabuorren, Oosterbierum, Goutum, Leeuwarden, Hurdegaryp en in Eastermar.

‘Toolkit Voedselbossen’ van Friese Milieu Federatie
De Friese Milieu Federatie heeft eerder dit jaar de ‘Toolkit Voedselbossen’ op de markt gebracht. Het informatiepakket voor de aanleg van een voedselbos kan bij noordelijke natuur- en milieufederaties worden geleend. De 58 kaarten in het pakket geven informatie over eetbare planten, struiken en bomen.

In de jaren zeventig van de vorige eeuw waren er veel fabrieken rond Moeskroen die de deuren sloten. Om ervoor te zorgen dat de meer dan tweeduizend werklozen toch toegang hadden tot gezond voedsel hebben Gilbert en Josine Cardon een vereniging opgericht om de hele buurt te leren biologisch moestuinieren.

Nederlandse documentairemaker over ‘Voedselbossen in België’
De Nederlandse filmmaker Daan Jongbloed heeft samen met de Belgische tuinarchitect Louis de Jaeger onder andere van het echtpaar, hun voedselbos én nog dertien andere Belgische voedselbossen opnames maakten voor de documentaire: Voedselbossen in België. Gilbert en Josine hebben namelijk het oudste voedselbos van België. Josine heeft de respectabele leeftijd van 86.

Gilbert en Josine keerden zich al vanaf het begin tegen pesticiden en chemische meststoffen, ze waren namelijk enorm onder de indruk van baby’s die blauw werden nadat ze vergiftigd werden door potjes babyvoeding. Ze kochten groentezaden in grote aantallen om de prijs te drukken en verdeelden ze onder hun leden.

Informatiecentrum voor ecologisten
Hun huis veranderde in een ontmoetingscentrum waar de hele buurt samenkwam om kennis met elkaar uit te wisselen. In het eerste jaar waren er enkele tientallen leden, twee jaar later waren het er 500 en vandaag de dag zijn meer dan honderdduizend mensen die hun licht bij hen hebben opgestoken. Vrijwel iedere ecologist uit België en Noord Frankrijk is ooit bij hen ten rade gegaan.

Over de jaren heen heeft het koppel meer dan 6000 zaden verzameld. Ook in hun tuin stonden er ooit 2.000 fruitbomen, waarvan meer dan 600 verschillende appelvariëteiten. Dit in een simpele stadstuin van rond de 2.000 vierkante meter.

Zelfvoorzienend leven is heel goed mogelijk
Het is het eerste voedselbos van België waar fruitbomen, bessenstruiken, groenten en nog veel meer door elkaar gekweekt werden op een zeer intensieve manier. Ze bewezen bijna vijftig jaar dat het mogelijk is om zonder ook maar enige input van pesticiden, meststoffen én water een ongelofelijk hoge productie te halen. Ze waren zelfvoorzienend voor al hun groenten en fruit. Hun surplus deelden ze met vrienden en familie. De gezondheid van Gilbert ging achteruit en ook Josine werd een dagje ouder. Hun productief paradijs begon geleidelijk aan te verwilderen.

Louis de Jaeger: “Toen ik het nieuws hoorde van Gilbert’s dood moest ik samen met de hele ecologische community eventjes slikken. België heeft een legende verloren, maar hij leeft verder in de duizenden zaadjes én zijn vrouw die hij achterlaat. Zolang we zijn zaadjes blijven verspreiden, blijft hij en zijn gedachtegoed leven.”

Meer berichten