De reuzegrote regenboogvlag werd uitgerold vanaf het dak van de Elfstedenhal.
De reuzegrote regenboogvlag werd uitgerold vanaf het dak van de Elfstedenhal. Foto: Marieke Balk Fotografie

Mijlpaal 1100 online regenboogvlaggen bereikt

Algemeen

LEEUWARDEN - De eerste mijlpaal van 1100 online regenboogvlaggen op RegenboogvlaggenVoorNederland.nl is afgelopen week bereikt. Initiatiefnemers Moeders en Vaders van Fryslân, discriminiatiemeldpunt Tûmba en Sipke Jan Bousema startten deze beweging om zoveel mogelijk mensen te inspireren om online en in het echt een regenboogvlag te planten op weg naar Coming Out Day en Roze Zaterdag. Laatstgenoemde vindt dit jaar voor het eerst in de geschiedenis plaats op 16 oktober in Leeuwarden. Het halen van de 1100 vlaggen vierden de initiatiefnemers met het uitrollen van een reuzegrote Friese regenboogvlag bij het monument van de elfstedenrijder bij de Elfstedenhal in Leeuwarden.

De initiatiefnemers verkondigden na het uitrollen van de enorme vlag een nieuw streefaantal van 2022 online regenboogvlaggen op Paarse Vrijdag (10 december). Het is verder de bedoeling dat de grote, Friese regenboogvlag het komende jaar door de provincie gaat reizen. De initiatiefnemers nodigen alle steden, dorpen en gemeenten uit om zich hiervoor aan te melden.

Mijlpaal al eerder bereikt

De hoop was dat 1100 online regenboogvlaggen rond Roze Zaterdag (16 oktober) zou worden behaald, maar tot grote vreugde en trots van de initiatiefnemers is deze mijlpaal zelfs al voor Coming Out Day (11 oktober) bereikt. Dit was aanleiding voor het uitrollen van de enorme Regenboogvlag vanaf het dak van de Elfstedenhal, dat Bouwbedrijf Dijkstra Draisma voor een belangrijk deel mogelijk maakte.

Snel gegroeid

Regenboogvlaggen voor Nederland begon medio augustus als Fries initiatief (Regenboogvlaggen voor Fryslân). Het bleek echter al snel dat het initiatief door heel Nederland wordt gedragen. Daarom is regenboogvlaggenvoorfryslan.frl onlangs omgedoopt en uitgebreid tot regenboogvlaggenvoornederland.nl. De Moeders en Vaders van Fryslân zijn blij dat dit initiatief nu al zo’n groot succes is geworden.

Eeuwige site

De initiatiefnemers van Regenboogvlaggen voor Nederland hopen dat de komende weken en maanden nog veel mensen bij willen dragen aan een kleurrijker en meer inclusieve maatschappij. Ze roepen iedereen op om mee te doen aan Regenboogvlaggen voor Nederland door online een gratis vlag te planten op regenboogvlaggenvoornederland.nl. De site zal overigens altijd blijven bestaan om te laten zien dat waar iemand ook woont, er altijd mensen in de buurt zijn waar je terecht kunt, die je ondersteunen en omarmen.

Afbeelding
Vereniging Ondernemend Sneek en Súdwest-Fryslân verwelkomen bezoekers met open armen Verhalen uit de buurt 19 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt gisteren
Afbeelding
Het complete gids voor het onderhouden van je hottub of jacuzzi Algemeen 24 apr, 09:03
Afbeelding
Afraw Nation behaalt tweede plaats bij NK van UDO en kwalificeert zich voor EK in Duitsland Algemeen 23 apr, 09:01
Afbeelding
Deze zomervakantie niet al te ver van huis? Dit zijn 4 top vakanties dicht in de buurt! Recreatie & Ontspanning 22 apr, 15:20
Afbeelding
Arena Friso Sneek explodeert na golden set in waanzinnig duel Sport 22 apr, 10:27
Afbeelding
VC Sneek massaal in actie voor maand van de voedselbank Sport 22 apr, 09:00
Afbeelding
Friso Sneek zet forse stap richting finale play offs Sport 19 apr, 14:00