Het vooraanzicht van de panden in het centrum van Woudsend die tot Woudsend Verzekeringen behoorden en nu geschikt worden gemaakt voor negentien levensloopbestendige appartementen voor ouderen.
Het vooraanzicht van de panden in het centrum van Woudsend die tot Woudsend Verzekeringen behoorden en nu geschikt worden gemaakt voor negentien levensloopbestendige appartementen voor ouderen. Foto: Fries Trading

Het voormalige hart van Woudsend komt weer tot leven

Algemeen

De aaneengeschakelde welhaast monumentale panden aan de Iewâl in het hart van watersportdorp Woudsend komen na lange jaren van leegstand weer tot leven. Het zijn nu niet meer de 250 verzekeringsmedewerkers die net zoals in de bloeitijd van Woudsend Verzekeringen dagelijks heen en weer lopen, maar bewoners van negentien levensloopbestendige woningen voor senioren.

De appartementen in het voormalige kantorencomplex zijn bijna klaar voor bewoning. Woudsend Verzekeringen werd overigens overgenomen door ASR en in 2009 besloot het Rotterdamse bedrijf om in 2012 te gaan verhuizen om kosten te besparen. Daarna volgde een jarenlang traject om het in 2008 door dorpsbelang Woudsend al aangekaarte wonen voor ouderen te kunnen realiseren.

Woningbouwcorporatie Elkien kocht het ASR-gebouw in 2013 met als doel om op deze locatie ouderen te huisvesten. Door de naweeën van de crisis, gewijzigde wetgeving en voortschrijdend inzicht besloot Elkien in 2018 om het gebouw niet zelf te herontwikkelen. 

Gebouw verkocht aan projectontwikkelaar

In  samenspraak met gemeente Súdwest-Fryslân en Dorpsbelangen Woudsend e.o. besloot Elkien het gebouw bij inschrijving te verkopen. Belangstellende kopers werd gevraagd om een plan te presenteren voor de ontwikkeling van koop- en huurappartementen voor senioren. Daarnaast moest het plan een belangrijke bijdrage leveren aan de leefbaarheid van Woudsend. Na een zorgvuldige selectieprocedure is uiteindelijk gekozen voor het plan van M.L. Sijperda Beheer BV uit Sneek.

Wethouder Mark de Man van de gemeente Súdwest Fryslân: “Wij zijn er als gemeente bijzonder trots op dat we in samenwerking met Elkien, Dorpsbelangen Woudsend en Projectontwikkelaar Sijperda BV er voor hebben gezorgd dat de Iewâl weer een levendig stukje Woudsend wordt.” 

‘Het hart van Woudsend klopt weer’

Roland Messing van Dorpsbelangen Woudsend e.o.: “In de loop van dit jaar wordt het volledige project afgerond en zullen tientallen Woudsenders plezierig wonen langs de Ee. Op de plek waar Woudsend Verzekeringen furore maakte. Het hart van Woudsend klopt weer!”

Merward Sijperda, directeur van M.L. Sijperda Beheer BV: “Verbinden door wonen. Het creëren van een nieuw leven in het voormalig ASR gebouw. Het hart van Woudsend; een mooie plaats om samen oud te worden.”

Acht van de negentien appartementen zijn opgeleverd

De verbouwing van het voormalige ASR-verzekeringskantoor in Woudsend is in een vergevorderd stadium. De eerste acht huurappartementen zijn klaar en kunnen binnenkort worden opgeleverd. In het markante pand aan de Iewâl worden in totaal 19 levensloopbestendige appartementen voor senioren gerealiseerd.

Afbeelding
Vereniging Ondernemend Sneek en Súdwest-Fryslân verwelkomen bezoekers met open armen Verhalen uit de buurt 22 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00
Afbeelding
Het complete gids voor het onderhouden van je hottub of jacuzzi Algemeen 24 apr, 09:03
Afbeelding
Afraw Nation behaalt tweede plaats bij NK van UDO en kwalificeert zich voor EK in Duitsland Algemeen 23 apr, 09:01
Afbeelding
Deze zomervakantie niet al te ver van huis? Dit zijn 4 top vakanties dicht in de buurt! Recreatie & Ontspanning 22 apr, 15:20
Afbeelding
Arena Friso Sneek explodeert na golden set in waanzinnig duel Sport 22 apr, 10:27
Afbeelding
VC Sneek massaal in actie voor maand van de voedselbank Sport 22 apr, 09:00
Afbeelding
Friso Sneek zet forse stap richting finale play offs Sport 19 apr, 14:00