Beeld van een eerdere editie.
Beeld van een eerdere editie. Foto: Flinkeboskje

Friese lokale streekmarkten komen weer op gang

Cultuur

De invloed van de corona pandemie is tanende en en Friese lokale streekmarkten kunnen weer van start gaan. Dat doen ze dus ook.

Oldeberkoop, Woudsend, Hemelum
Op diverse plaatsen in Friesland gaat het in juli weer los. Friese Streekmarkt Oldeberkoop en Hemelum en Boerenmarkt Woudsend staan te trappelen om hun markt-deelnemers weer een inkomstenbron te bieden.

De lokale producenten en verkopers die normaal gesproken hun waar kwijt kunnen op de streekmarkt, missen de afzetmogelijkheid en het contact met de bezoekers ontzettend. Doetie van Doetie’s geiten is één van de deelnemers die op de barricades is gesprongen om de markten door te kunnen laten gaan. Bij bestuurders en gemeentes klopte ze meerdere malen hard op de deur. Haar inzet en die van andere enthousiastelingen heeft ervoor gezorgd dat streekmarkten als markt worden gezien en niet als evenement.

Eerste streekmarkt op 5 juli
Op 5 juli is de eerste streekmarkt op de Flinkefarm te Hemelum. Dat daar veel ruimte voorhanden is, komt goed uit in de nieuwe anderhalve-meter maatschappij. Met ruimte voor zo’n 30 deelnemers hoef je niets van je favoriete leveranciers en producenten te missen.

Coronaproof looproute langs de kramen
De maatregelen om een ontspannen markt te organiseren zijn goed uitgedacht. Alles gebeurt in de buitenlucht. Op de toiletten na, zijn de binnenlocaties afgesloten en is er een looproute uitgestippeld. Je komt binnen via de entree en gaat via de kramen op het terrein weer weg langs de andere zijde. Het aantal mensen op het terrein wordt continu geteld en in de gaten gehouden. En zelfs zonder live-muziek zal het een welverdiend uitje zijn.

De corona-proof markten in Hemelum zijn vervolgens nog te bezoeken op 2 augustus, 6 september en 4 oktober. Aan het ‘nieuwe normaal’ moet iedereen nog wat wennen, maar je kunt bijna weer heerlijk buiten boodschappen doen zoals je gewend was.

Bron: Flinkefarm

Hier de onderscheiding van 'Lid in de Orde van Oranje Nssau'
Koninklijke Onderscheidingen in Súdwest-Fryslân Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Vereniging Ondernemend Sneek en Súdwest-Fryslân verwelkomen bezoekers met open armen Verhalen uit de buurt 25 apr, 15:16
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00
Afbeelding
Het complete gids voor het onderhouden van je hottub of jacuzzi Algemeen 24 apr, 09:03
Afbeelding
Afraw Nation behaalt tweede plaats bij NK van UDO en kwalificeert zich voor EK in Duitsland Algemeen 23 apr, 09:01
Afbeelding
Deze zomervakantie niet al te ver van huis? Dit zijn 4 top vakanties dicht in de buurt! Recreatie & Ontspanning 22 apr, 15:20
Afbeelding
Arena Friso Sneek explodeert na golden set in waanzinnig duel Sport 22 apr, 10:27
Afbeelding
VC Sneek massaal in actie voor maand van de voedselbank Sport 22 apr, 09:00