Afbeelding

BlaasVaak en fluit/harp-duo bij Topzondag met Koffiegeur

Cultuur

SNEEK - Blaaskwintet BlaasVaak en het duo Linda Speulman (fluit)/Marije Vijselaar (harp) treden zondag 8 maart op bij een nieuwe editie van Topzondag met Koffiegeur. BlaasVaak bestaat uit fagot, hoorn, klarinet, hobo en fluit en speelt kamermuziek die zijn oorsprong vindt in de achttiende eeuw. Linda Speulman en Vijselaar hebben een programma samengesteld met een Frans-Spaanse touch, waarbij muziek van grootheden als Faure, Ravel en Piazzolla op de standaard zullen staan. Beiden spelen een half uur. De Topzondag in de Noorderkerkzaal van Theater Sneek begint om 11.30 uur.

BlaasVaak
BlaasVaak is een ensemble in de samenstelling van een klassiek blaaskwintet met een heel eigen geluid. Hun kamermuziek wordt gedragen door de warme, donkere tonen van de hoorn en fagot. Deze worden geleverd door Jan Kuipers (fagot) en Richard Kop (hoorn); zij vormen de basis en drijvende kracht en geven tegengas aan de andere instrumenten. Herman Leusman (hobo) en Anna Andela (fluit) voeren vaak de boventoon, waarbij de hobo met zijn rustige passionele houtklank de tegenpool is voor de vaak drukke passages van de fluit. De zachte tonen van de klarinettist Alrik Voolstra zijn onmisbaar voor de balans. BlaasVaak is in 2004 ontstaan uit een initiatief van enkele houtblazers uit het Fries Kamer Orkest die graag in een kleinere bezetting wilden spelen. Sinds 2011 speelt BlaasVaak in de huidige samenstelling.

Linda Speulman en Marije Vijselaar
Fluitiste Linda Speulman en harpiste Marije Vijselaar zijn collega-docenten bij Cultuurbedrijf Noordoostpolder in Emmeloord. Zij speelden voor het eerst in 2018 samen tijdens het nieuwjaarsconcert op Schokland. Speulman behaalde haar Master of Arts-diploma aan de Royal Academy of Music in Londen, waar zij lessen volgde bij William Bennett, Kate Hill en Patricia Morris. Als orkestfluitist remplaceert Linda bij onder meer Het Gelders Orkest, Het Nederlands Philharmonisch Orkest, philharmonie zuidnederland, en maakt zij deel uit van rebellencollectief Pynarello en het Rietveld Ensemble. Vijselaar speelt in uiteenlopende bezettingen, maar haar hart ligt met name bij de kamermuziek. Vooral de muziek uit de periode rond de ‘fin de siècle’, het impressionisme. Op 16-jarige leeftijd werd Vijselaar aangenomen in de Jong Talent Klas aan het Conservatorium van Amsterdam. Daar studeerde ze bij harppedagoge Erika Waardenburg en voltooide de bachelor- en masteropleiding. Ook volgde Vijselaar masterclasses bij grootheden als Isabelle Moretti en Isabelle Perrin. Met harpiste Colet Nierop vormt ze DuoDyade en met de Engelse violist Giles Francis Duo Francis & Vijselaar. Naast Cultuurbedrijf Noordoostpolder is Vijselaar verbonden aan Kunstencentrum Atrium en heeft ze een lespraktijk aan huis.

Waar: Noorderkerkzaal van Theater Sneek (ingang: Oud Kerkhof 11, Sneek)
Wanneer: Zondag 8 maart, 11.30 - 12.30 uur
Kaarten: € 10, te bestellen via theatersneek.nl

Topzondag met koffiegeur
Topzondag met Koffiegeur is een serie kamermuziekconcerten van Cultuur Kwartier Sneek (CKS) in de Noorderkerkzaal van Theater Sneek. Bij de optredens zijn vaak docenten betrokken van Kunstencentrum Atrium, onderdeel van CKS. Veel Atrium-docenten zijn naast hun onderwijspraktijk actief in professionele ensembles. Een Topzondag geeft hen en andere topmuzikanten de gelegenheid om in een sfeervolle ambiance op te treden. Tseard Verbeek is de programmeur.

Resterende Topzondagen in het seizoen 2019-2020:
Zondag 5 april: Stedelijk Muziekkorps Sneek met Edith Bakker

Afbeelding
Afbeelding
Hier de onderscheiding van 'Lid in de Orde van Oranje Nssau'
Koninklijke Onderscheidingen in Súdwest-Fryslân Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Vereniging Ondernemend Sneek en Súdwest-Fryslân verwelkomen bezoekers met open armen Verhalen uit de buurt 25 apr, 15:16
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00
Afbeelding
Het complete gids voor het onderhouden van je hottub of jacuzzi Algemeen 24 apr, 09:03
Afbeelding
Afraw Nation behaalt tweede plaats bij NK van UDO en kwalificeert zich voor EK in Duitsland Algemeen 23 apr, 09:01
Afbeelding
Deze zomervakantie niet al te ver van huis? Dit zijn 4 top vakanties dicht in de buurt! Recreatie & Ontspanning 22 apr, 15:20
Afbeelding
Arena Friso Sneek explodeert na golden set in waanzinnig duel Sport 22 apr, 10:27
Afbeelding
VC Sneek massaal in actie voor maand van de voedselbank Sport 22 apr, 09:00