‘Feest voor ieder kind’ maakt minima blij met leuk speelgoed | RondOm Vandaag regionaal nieuws voor Leeuwarden en omstreken
dinsdag 19 januari, 2021 12:04
Logo rondomvandaag.nl/leeuwarden
Foto: Johan Vogelzang

‘Feest voor ieder kind’ maakt minima blij met leuk speelgoed

  Samenleving

Daniëlle Betten uit Mantgum is dit jaar begonnen om voor kinderen uit Friesland en Noord-Holland speelgoed te verzamelen zodat deze kinderen ook Sinterklaascadeautjes kunnen krijgen op pakjesavond. Via Facebook en Instagram en Marktplaats legt ze de contacten met gevers en krijgers, ze is te vinden onder de naam ‘Feest voor ieder kind’. Ze doet het overigens niet alleen.


Daniëlle: “Mijn nichtje Deborah Klein-Tijssink is er twee jaar geleden mee begonnen, onder de naam ‘Feest voor ieder kind’, op Facebook, om ouders die het financieel niet ruim hebben te helpen. Zij doet dit vrijwilligers-werk vooral in Zevenaar en omgeving. Haar jongere broer Percy is er in zijn woonplaats Apeldoorn nu ook mee actief, samen met zijn vrouw Jacqueline. In Goor doet een vriendin van Deborah ook mee.”

Via Facebook en Instagram reclame maken
“Ze doen veel aan reclame via Facebook en ook via Instagram, zo komen veel mensen aan hun adres voor het krijgen van cadeaus en ook voor het geven van spullen. RTL volgt hen bijvoorbeeld ook en Deborah is al eens uitgenodigd voor De Wereld Draait Door maar daar vindt ze haar organisatie niet groot genoeg voor. Peer en Brain, die Paleis voor een Prikkie maken, hebben ook al eens met haar samengewerkt.”

“Dit initiatief spreekt mij ook al een tijdje aan en dit jaar heb ik besloten het ook te gaan doen. Ik vind het gewoon fantastisch om mensen die het financieel niet ruim hebben toch te kunnen helpen. Het is heel bijzonder wat voor leuke spullen ik dit jaar meteen al heb gekregen, overal vandaan.”

“Onze insteek is het blij maken van kinderen met deugdelijk tweedehands speelgoed. We krijgen echter ook steeds vaker complete nieuwe spullen die nog in de verpakking zitten. Mensen hebben die bijvoorbeeld op een verjaardag gekregen maar vinden het toch niet zo leuk en kunnen het zo mooi aan een goed doel weggeven. Er zijn bijvoorbeeld ook opa’s en oma’s bij die speelgoed geven wat over is gebleven omdat hun kleinkinderen er inmiddels te groot voor zijn. Uiteraard moet ik alles goed nakijken wat er binnenkomt, maar het meeste is gelukkig heel en compleet. Vooral bij puzzels is dat erg fijn”, lacht ze. 

Bedrijven helpen ook mee
Daniëlle krijgt bovendien jutezakken van een bedrijf cadeau, zodat ze de cadeaus voor de kinderen ook nog eens in een echte Sinterklaasjutezak kan presenteren. Dat is toch geweldig. “Sommige mensen kopen ook speciaal chocoladeletters en pepernoten om aan mij mee te geven, en inpakpapier, strooigoed en geld. Dat is echt hartverwarmend, het is geweldig om te merken hoe gul sommige mensen zijn.”

Daniëlle verzorgt dit jaar voor 140 kinderen deze Sinterklaascadeaupakketten, ongeveer 70 procent gaat naar Noord-Holland en voor dertig procent gaat het om Friese kinderen. De kinderen krijgen zoveel mogelijk datgene wat ook op hun verlanglijstje staat. “Hun ouders kunnen zich aanmelden en het verlanglijstje doorsturen en dan zorg ik er samen met mijn vriendin Fransisca voor dat het zo goed mogelijk aansluit. Zodra ouders zich aanmelden dan leggen wij uit hoe het bij ons werkt. 

Zo werken wij bijvoorbeeld met ophaaldagen, zij kunnen de jutezakken op bepaalde dagen bij ons op komen halen. Wij kunnen ze niet per post versturen en ook niet persoonlijk langs komen brengen. Als mensen ze zelf niet kunnen ophalen, moeten ze iemand uit hun omgeving bereid zien te vinden om dat te doen. Alleen bij hoge uitzondering komen we de cadeautjes zelf brengen.”

‘Belangrijk dat Sinterklaas geen enkel kind vergeet’
“Het geeft me zoveel voldoening en zo’n vrolijk gevoel, dat ik er na dit eerste jaar er zeker mee door ga volgend jaar. Het is fantastisch om te zien hoe je mensen met zoiets ontzettend gelukkig kunt maken. Kinderen horen niet te weten dat hun ouders zoiets zelf niet kunnen betalen vind ik. Ook vind ik het belangrijk dat ’Sinterklaas’ geen enkel kind vergeet.” Ze vindt het erg bijzonder hoe groot haar actie in dit eerste jaar al is geworden. “Het is verbazingwekkend wat je kunt bereiken. Het kost wel heel veel tijd, je moet alles nakijken of het compleet is en schoon is, je moet mailen met de ouders, de cadeautjes uitzoeken bij de verlanglijstjes, alles inpakken, je moet plek hebben om alles te bewaren.”

Alles past nog net in haar woning in Mantgum, in de bijkeuken, schuur en op de zolder, maar als ze volgend jaar doorgaat zal ze een grotere ruimte moeten hebben want de bekendheid groeit en de noodzaak is duidelijk aanwezig. “Ik hoop dat we iets vinden, Fransisca en ik zijn al op verschillende locaties in verschillende plaatsen geweest maar lopen nog tegen de kosten aan te hikken. Maar we gaan door, want er zal toch vast wel iets te vinden zijn?”

Volgend jaar ook verjaardagscadeaus

In 2021 willen Daniëlle en Fransisca ook cadeaus voor verjaardagen en kinderfeestjes kunnen schenken. “Kinderen moeten een feestje kunnen krijgen dat elk kind verdient. Zij moeten kind kunnen zijn zonder dat ze de zorgen van hun ouders erbij moeten hebben. Daarom is het handig dat wij een locatie vinden waar mensen het hele jaar door spullen kunnen brengen en waar minima zich het hele jaar door kunnen melden.”

Daniëlle combineert het ‘Feest voor ieder kind’ met haar Kledingweggeefwinkel voor minima. De locatie die ze zoekt is voor beide activiteiten. Met haar winkel voor minima heeft ze ruim een maand geleden ook in Rondom Vandaag gestaan. Daar zijn veel positieve reacties op binnen gekomen en heeft ook weer kleding en andere spullen opgeleverd. Een passende locatie is er dus nog niet, al zijn zij en Fransisca op dit moment wel in gesprek met een verhuurder.

Zowel Daniëlle als Fransisca doen dit vrijwilligerswerk naast hun eigen bedrijf. Voor Daniëlle is dat haar Massagepraktijk Betten – voor zwangere vrouwen, oudere mannen en vrouwen of gewoon voor iedereen die aandacht voor zijn/haar gezondheid en lichaam heeft – en Fransisca heeft samen met haar man Ontwerpstudio Vogelzang. “Dit geeft zoveel voldoening, we willen hier nog wel jaren mee doorgaan”, zeggen ze in koor.

Meer berichten