Doordat steeds meer mensen thuiswerken, liggen de gevaren van rugklachten steeds meer op de loer.
Doordat steeds meer mensen thuiswerken, liggen de gevaren van rugklachten steeds meer op de loer.

Last van de rug? Ga tussendoor sporten!

Zorg & Welzijn

Fysiotherapeut Martin Krop pleit er voor dat mensen overdag de kans krijgen om tussen het werk door te sporten. Krop is grondlegger van de Fysio Heerenveen en ziet dat er steeds meer mensen met nek- en schouderklachten aankloppen bij de praktijk. Doordat steeds meer mensen thuiswerken, liggen de gevaren van rugklachten steeds meer op de loer, bijvoorbeeld: gewichtstoename door minder beweging, verkeerd of te lang zitten en niet de juiste houding aannemen. De Fysio Heerenveen geeft tips om rugklachten te voorkomen!

Gewichtstoename

Volgens Krop geven veel mensen met nek- en schouderklachten aan dat ze zijn aangekomen in Corona-tijd: “Mensen bewegen nog minder dan eerst, omdat ze vanuit huis kunnen werken. Wat ik altijd

probeer mee te geven, is om tussen de middag even te gaan sporten. Heel veel mensen voelen zich daarin echter bezwaard richting de werkgever. Mensen hebben iets van: dit kan ik niet maken. Probeer dit gewoon bespreekbaar te maken met de werkgever, want je kunt niet ongedaan maken wat je de hele dag hebt gedaan. Als je bijvoorbeeld de hele dag zit en tussendoor te weinig beweegt, dan is het kwaad eigenlijk al geschied”. Krop adviseert werkgevers dan ook om ruimte te bieden aan werknemers voor voldoende beweging.

Is wandelen genoeg?

“Eigenlijk is wandelen niet genoeg”, volgens Krop. Het is vooral van belang om de hartslag omhoog te brengen: “Ga bijvoorbeeld eens een potje tennissen met een collega. Zorg vooral dat het leuk is om te doen”. Een gezonde leefstijl bevordert preventie van rugklachten en dat is uiteindelijk ook de beste vorm om rugklachten te bestrijden. Wandelen helpt natuurlijk wel doordat je niet te lang stil zit. Regelmatig wisselen van houding geeft ook preventie tegen rugklachten.

Wat als rugklachten toch opspelen?

In het geval dat mensen toch rugklachten krijgen, dan kan de Fysio Heerenveen helpen: “Rugklachten komen vaak voort uit overbelasting. Wij geven adviezen over hoe mensen preventief te werk kunnen gaan. Zet bijvoorbeeld je laptop op een stapel boeken en neem een los toetsenbord erbij. We kunnen de klachten wel behandelen door de rug losser te maken, maar feitelijk is de houding de belangrijkste verandering”.

‘Je kunt niet ongedaan maken wat je de hele dag hebt gedaan’

Afbeelding
Directrice Tineke de Jong opent de deuren van de openbare basisschool in Aldeboarn.
OBS de Boarne in Aldeboarn sluit na bijna 40 jaar haar deuren en gaat verder als samenlevingsschool Educatie 12 uur geleden
Afbeelding
Start vernieuwbouw Kindcentrum Ekke de Haan en Kindcentrum het Kompas Educatie 15 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 20 uur geleden
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 22 uur geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00
Afbeelding
De Hunebeddenjager: Een avontuurlijke ontdekkingsreis met Willem Donker Cultuur 24 apr, 10:00
Hoe ga jij Koningsdag vieren?
Activiteiten op Koningsdag in Heerenveen Algemeen 24 apr, 08:00