zondag 20 september, 2020 02:07
Logo rondomvandaag.nl/heerenveen

C.S.C. Joure lanceert petitie Stop de verhoging zaalhuren in De Fryske Marren

  Sport

JOURE - Sportvereniging C.S.C. Joure luidt het nieuwe jaar in met het opzetten van een petitie richting gemeente De Fryske Marren. Dit naar aanleiding van het bericht dat de gemeente de tarieven voor de huur van binnensportaccommodaties drastisch verhoogt gedurende de komende tien jaar. Verenigingsbesturen en sporters uit de hele gemeente haken massaal aan bij de petitie en roepen ook hun leden en sympathisanten op deze te ondertekenen, omdat het besluit van de gemeente grote consequenties meebrengt voor de toekomst van het verenigingsleven.

Een huurverhoging betekent voor verenigingen vaak direct een contributieverhoging. Verenigingen hebben het al moeilijk met teruglopende ledenaantallen en deze maatregel helpt dit alleen maar in de hand. Martijn Weltevreden, penningmeester C.S.C. Joure: "Wij moeten dagelijks al concurreren met organisaties en activiteiten die geen gebruik maken van sporthallen en -zalen die beheerd worden door de gemeente. Naast het bewegen, heeft een vereniging nog een belangrijke vormende en sociale functie. Voor jeugd is het in teamverband trainen en/of meedoen aan wedstrijden een belangrijk onderdeel van hun ontwikkeling. Ze leren omgaan met winnen en verliezen, samenwerken en communiceren. Voor senioren is juist de sociale functie van een vereniging cruciaal. Dit belang moet door de gemeente onderschreven worden en zij kan hiervoor zorgen door sporten en bewegen bij verenigingen betaalbaar te houden."

De gemeente

Ondanks diverse keren ingesproken te hebben bij het 'petear' en de consequenties op tafel te hebben gelegd, communiceerde De Fryske Marren via een brief aan de verenigingen in november, toch de huurverhogingen door te zetten per 1 augustus 2020. De tarieven gaan de komende 10 jaar elk jaar met 10% omhoog en zijn daarmee tot slot in 2029 verdubbeld. Dit geldt voor alle gemeentelijke binnensportaccommodaties. Een traject dat volgens de gemeente noodzakelijk is om de begroting weer in balans te krijgen.

De petitie

In de petitie roept C.S.C. Joure al haar leden en de leden van alle andere binnensportverenigingen in De Fryske Marren op zich uit te spreken tegen de enorme verhoging van de zaalhuren. De vereniging verzoekt de gemeente opnieuw in beraad te gaan en het sporten bij verenigingen toegankelijk en betaalbaar te houden. In de eerste drie dagen tekenden al 800 medestanders de petitie, die online te vinden is op Petities.nl.

C.S.C. Joure

C.S.C. Joure vierde in 2019 haar 90-jarig jubileum en telt momenteel circa 400 leden. De vereniging maakt gebruik van de verschillende zalen in Sporthal De Stuit in Joure en biedt met turnen, gymnastiek, freerunning, volleybal, seniorensport en strong & fit voor jong en oud een groot en divers aanbod op recreatief en wedstrijdniveau.

Meer berichten