zondag 23 februari, 2020 05:07
Logo rondomvandaag.nl/heerenveen

Museum 't Kiekhuus vertelt indrukwekkend verhaal over de hongerwinter

  Cultuur

WOLVEGA - Vrijdagavond 15 november ontmoet heel Friesland elkaar in winterwarme sferen om verhalen te vertellen en te beluisteren. Verhalen in huiskamers, musea, cafés, overheidsgebouwen, bij scholen, verenigingen en bedrijven.

"Den Haag, 10 december 1944
Geachte heer,
Ik ben maar zoo brutaal om eens bij U aan te kloppen, want de nood is hier hoog gestegen. We zijn al aardig op weg hier met elkaar te verhongeren."

Zo begint de noodkreet, die in de hongerwinter, 75 jaar geleden, door een fotochemicus uit Den Haag, aan Bertus Trompetter fotograaf te Noordwolde werd verzonden, met het verzoek om levensmiddelen te sturen. Zo zijn er tijdens en na de hongerwinter meerdere brieven gestuurd.

Twee verhalen

Museum 't Kiekhuus aan de Grindweg 35 te Wolvega, vertelt het verhaal van de hongerwinter aan de hand van deze brieven en gebeurtenissen die net voor, tijdens en na afloop van de hongerwinter hebben plaatsgevonden.

Tijdens de vertelling van het verhaal lezen Cock Meijer en Hennie Hof-Trompetter (achternicht van Bertus Trompetter) gedeelten uit de gestuurde brieven voor.

Janneke Grasmeijer, wier moeder Jantina Visser tijdens de Tweede Wereldoorlog werkzaam op het distributiekantoor te Huize Lindenoord was, vertelt het verhaal van de big.

Dit verhaal gaat over haar vader Lambertus Grasmeijer, die in het najaar van 1944, samen met zijn broer Zachie, door de Duitse bezetters werd opgepakt en te werk gesteld in het Drentse plaatsje Geeuwenbrug en gedwongen werd om mee te graven aan een Duitse verdedigingslinie. Deze was bedoeld om de geallieerde opmars te stuiten.

Op een groot scherm, worden bijzondere beelden getoond, die op een  indrukwekkende wijze de verhalen illustreren.

Tijden en reserveren

Het verhaal wordt om 19:00, 20:00 en 21:00 uur verteld. Entree is gratis.

Reserveren voor deze avond kan via de website van het museum www.kiekhuus.nl.

Verhalenavond is het vervolg op 2018verhalen en wordt georganiseerd door Stichting Pier21 en Museumfederatie Fryslân. Het evenement is onderdeel van het LF2028-programma.

Meer berichten