Afbeelding
Foto: MCL Leeuwarden

Afdeling Oncologie MCL Leeuwarden voorlopig dicht vanwege corona

Zorg & Welzijn

LEEUWARDEN - Het Medisch Centrum Leeuwarden sluit tot 15 februari 2021 de afdeling oncologie, zowel de verpleegafdeling als de dagbehandeling, vanwege de aanwezigheid van het coronavirus bij 24 medewerkers.

Eerder was al een opnamestop afgekondigd, toen bleek dat dertien medewerkers van de afdeling besmet waren met het coronavirus. Inmiddels is dat aantal opgelopen tot vierentwintig. “De sluiting is in het belang van de patiënten”, zegt Froukje Ubels, voorzitter van de medische staf van het MCL. 

Ten koste van alles voorkomen dat er meer besmettingen bijkomen

“We willen koste wat kost voorkomen dat er meer besmettingen optreden. Behandelingen waarbij het medisch verantwoord is, worden uitgesteld.” In andere gevallen krijgen patiënten van de afdeling de nodige zorg in andere ziekenhuizen in Friesland, of in het UMCG. Hierover vindt overleg plaats met de betrokken ziekenhuizen en de Veiligheidsregio. Op de afdeling oncologie zijn de afgelopen periode elf corona-besmette patiënten gediagnosticeerd.

Ook op andere afdelingen binnen het MCL zijn medewerkers besmet geraakt. Deze besmettingen zijn zoals het nu lijkt allemaal te linken aan de besmettingen op de oncologieafdeling. Het betreft de afdelingen B (interne geneeskunde), dialyse en radiologie. Ook twee dialysepatiënten hebben het coronavirus opgelopen.

Alle medewerkers ondergaan PCR-test bij de GGD

Alle medewerkers van deze afdelingen ondergaan binnen enkele dagen een PCR-test bij GGD Fryslân. Dit gebeurt om zo een goed mogelijk beeld te krijgen van eventuele verdere verspreiding van het virus. Tegelijk gaat het MCL door met het vóór de dienst testen van medewerkers van afdelingen waar besmettingen hebben plaatsgevonden. Op die manier stelt het MCL eventuele besmettingen bij medewerkers, die nog geen klachten vertonen, vroegtijdig vast.

Daarnaast neemt het MCL op een breed front aanvullende maatregelen om mogelijke verspreiding van het virus tegen te gaan, met name door het terugdringen van het aantal persoonsbewegingen in het ziekenhuis. Zo zijn koffieruimten op afdelingen gesloten. Ook het personeelsrestaurant en de winkels in het ziekenhuis gaan twee weken dicht. Alleen de medewerkers die nodig zijn voor de directe patiëntenzorg werken in het ziekenhuis, alle andere medewerkers werken thuis. Overleg vindt plaats ‘op afstand’ via digitale middelen.

Onduidelijk hoe de besmettingen hebben kunnen ontstaan

Het is nog onduidelijk hoe deze besmettingen hebben kunnen ontstaan. Immers, MCL-medewerkers en patiënten nemen voorzorgsmaatregelen om verspreiding van corona tegen te gaan. Het bron- en contactonderzoek loopt nog. De meest waarschijnlijke verklaring is dat het virus is verspreid door een patiënt die recent op de betrokken afdelingen is verpleegd en/of onderzocht. Het is nog niet bekend of het aangetroffen virus hoort tot de B.1.1.7-variant (‘Britse variant’) of een andere, meer besmettelijke variant. Dit wordt onderzocht.

‘Dit is zeer ingrijpend,’ aldus Patrick Vink, voorzitter van de Raad van Bestuur. “In de eerste plaats voor de patiënten en de medewerkers die besmet zijn geraakt met het coronavirus. Wij leven enorm met ze mee en wensen ze sterkte en beterschap.”

“Binnen het MCL zetten we nu maximaal in om verdere verspreiding van het virus binnen het ziekenhuis in te dammen en te stoppen. Juist in deze periode, waarin de maximale capaciteitsinzet van alle ziekenhuizen zo belangrijk is, is dit nieuws over verspreiding van het coronavirus binnen het MCL echt het laatste wat je wilt.”

Op het merendeel van de afdelingen en poliklinieken van het MCL gaat de zorg door, uiteraard met alle nodige corona-voorzorgsmaatregelen, en in veel gevallen telefonisch of digitaal. Patiënten van wie een afspraak of behandeling wordt uitgesteld of verplaatst, krijgen daarover persoonlijk bericht: hetzij telefonisch, hetzij via het digitaal patiëntenportaal mijnMCL. Zij hoeven niet zelf het ziekenhuis te bellen.

Directrice Tineke de Jong opent de deuren van de openbare basisschool in Aldeboarn.
OBS de Boarne in Aldeboarn sluit na bijna 40 jaar haar deuren en gaat verder als samenlevingsschool Educatie 13 uur geleden
Afbeelding
Start vernieuwbouw Kindcentrum Ekke de Haan en Kindcentrum het Kompas Educatie 16 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 21 uur geleden
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 23 uur geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00
Afbeelding
De Hunebeddenjager: Een avontuurlijke ontdekkingsreis met Willem Donker Cultuur 24 apr, 10:00
Hoe ga jij Koningsdag vieren?
Activiteiten op Koningsdag in Heerenveen Algemeen 24 apr, 08:00