Het is heel belangrijk om na te gaan waar je puppy vandaan komt.
Het is heel belangrijk om na te gaan waar je puppy vandaan komt. Foto: Sergey Komarets

‘Leer de pup nu al alleen te zijn’

Algemeen

TERBAND - Bij u in de buurt heeft u ze ongetwijfeld ook zien lopen: de corona-puppy’s. Brammetje werd overgevlogen uit Portugal (hij wel), terwijl Coco met zorg werd uitgezocht op zijn ras. Het is big business. De puppycursussen zitten vol waardoor hondenscholen de vraag niet aan kunnen, terwijl de malafide hondenhandel toe neemt. Ook in Friesland loopt het storm.

Natuurlijk is het gezellig zo’n lief klein dartelend puppy’tje in huis. Doordat mensen thuiswerken is er meer behoefte aan gezelschap. Sommigen zien hiermee een lang gekoesterde wens in vervulling gaan. Bij Hondengedragscentrum Friesland uit Terband is ze de trend niet ontgaan. “Er zijn ontzettend veel pups aangeschaft”, merkt hondentrainster Trienke Tjepkema op. “Mensen hebben nu meer tijd en denken nu nemen we een pup in huis. Als ze ons van te voren bellen, raden we ze aan goed te kijken naar hun thuissituatie en hoe die is als alles weer genormaliseerd is. Dat is wel een dingetje. Helaas zijn er nog steeds genoeg mensen die na het zien van een foto van een pup, die dezelfde dag nog in huis willen hebben en op stel en sprong naar Brabant rijden om het beestje op te halen.”

Dierenwelzijn

Daarmee kaart de hondentrainster ook gelijk het grootste bezwaar aan. Nu mensen massaal coronapuppy’s nemen omdat ze meer thuis zijn, neemt de illegale handel in honden schrikbarend toe. Volgens deskundigen op het gebied van dierenwelzijn produceren binnen- en buitenlandse malafide fokkers sinds de coronacrisis extra veel jonge hondjes die in veel gevallen ziek zijn. Tjepkema beaamt dat. “Mensen zijn bereid de hoofdprijs te betalen voor een pup. Soms betalen ze wel 1500 euro! Dat is te gek voor woorden. Maar juist hun bereidheid zo veel te betalen houdt deze handel in stand. Dat is zorgelijk.” Die pups groeien vaak op onder erbarmelijke toestanden, lopen extra risico op het ontwikkelen van gedragsproblemen en komen bovendien sneller te overlijden.

Let op er bovendien op dat je hond een stamboom heeft en in huis opgroeit bij de moederhond.  

“Het is heel belangrijk om na te gaan waar je hond vandaan komt”, stelt Tjepkema. De website van het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG) is een goede, onafhankelijke informatiebron. Ook een adviesgesprek met je dierenarts kan helpen de juiste keuze te maken. Let op er bovendien op dat je hond een stamboom heeft en in huis opgroeit bij de moederhond. “Mensen mogen ons ook bellen. Ik zie helaas te vaak nog dat er zonder nadenken een hond wordt aangeschaft die totaal niet bij die mensen passen. Ze kijken naar kleur, in plaats van karakter en dat gaat uiteindelijk problemen opleveren.”

Snelste leerfase

De juiste opvoeding is daarbij heel belangrijk. “Het liefst gaan we al met acht weken aan de slag. Tussen de acht en twaalf weken zijn de socialisatieweken waarin pups gewoontes ontwikkelen. Het is de snelste leerfase waarin het belangrijk is om consequent te zijn.” Hondengedragscentrum Friesland adviseert de eigenaren dan ook om heel gerichte afspraken te maken, zodat de hond altijd dezelfde instructies krijgt. “Helaas zien we dat veel mensen het in eerste instantie aankijken met hoe het gaat, met alle gevolgen van dien.”

Hoe fijn het ook is nu veel tijd met de hond door te brengen, het kan ook tegen je werken. Daarom wordt er bij Hondengedragscentrum Friesland er nu al op gehamerd de pup te leren alleen te zijn. “Doe je dat niet, dan heb je straks een groot probleem.” Het is dus belangrijk daar nu al mee bezig te zijn. Dat doe je door de sociale afstand in huis steeds een beetje te vergroten. Door even alleen naar een andere ruimte te gaan en dat qua tijd wat uit te bouwen. Bouw het langzaam op en dan zul je zien, dat je straks jouw hond best een tijdje alleen kunt laten.”

Het Lancaster-monument in Oudehorne.
Oorlog in Heerenveen: Het Lancaster-monument in Oudehorne Historie 4 minuten geleden
Directrice Tineke de Jong opent de deuren van de openbare basisschool in Aldeboarn.
OBS de Boarne in Aldeboarn sluit na bijna 40 jaar haar deuren en gaat verder als samenlevingsschool Educatie 14 uur geleden
Afbeelding
Start vernieuwbouw Kindcentrum Ekke de Haan en Kindcentrum het Kompas Educatie 17 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 22 uur geleden
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning gisteren
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00
Afbeelding
De Hunebeddenjager: Een avontuurlijke ontdekkingsreis met Willem Donker Cultuur 24 apr, 10:00