Afbeelding
Foto: Timo van Leerdam

Nederlandse kampioenschappen -18 judo

Sport

Afgelopen zaterdag 29 februari 2020 hebben de Nederlandse Kampioenschappen -18 judo plaatsgevonden. Judo Edwin Steringa heeft hieraan deelgenomen na dat de judoka’s zich hebben geplaatst twee weken terug op de District Kampioenschappen.

Moreno Felida is 1e geworden in de gewichtsklasse -66kg l Quinten van de Veen is 2e geworden in de gewichtklasse -55kg l Troy van de Veen is 3e geworden in de gewichtsklasse -73kg l Bo Steffers is 5e geworden in de gewichtsklasse -52kg.

Bo Steffers (-52 kg) Gaat als een speer van start de eerste twee partijen. Ze laat zien dat ze vreselijk effectief kan zijn in ne-waza door haar eerste twee partijen voortijdig met een armklem te beslissen. Vervolgens komt ze in de halve finale concurrent Renske Wekking tegen. Omdat er in deze pot geen scores vallen gaat moet een golden score uitkomst bieden. Hier raakt ze helaas geblesseerd door een seoi-nage op 2 kniëen. Door haar blessure kan ze ook om brons niet starten en eindigt op een 5de plaats. 

Troy van der Veen (-73kg) Ook Troy beslist zijn eerste twee partijen vrij eenvoudig met een armklem en mag ook zijn opwachting maken in de halve finale. In deze pot, tegen Tim Brons, wordt hij volledig verrast met een harai-goshi, waardoor ook voor hem brons het hoogst haalbaar is. Om brons is Marick Pereboom de tegenstander. Heel even leek het erop dat Marick revanche zou gaan nemen voor de partij op het Espoir. Troy komt namelijk achter met een wazari. Uiteindelijk weet hij zich uitstekend terug te vechten in de partij en beslist met twee knappe scores de partij in zijn voordeel te beslissen. Hierdoor voegt hij zich opnieuw bij de beste drie van Nederland. 

Quinten van der Veen (-55kg) Start scherp zijn eerste pot en maakt twee scores met grote voorwaartse acties en wint de partij. Zijn tweede partij verloopt iets stroever. Quinten slaagt er na goed ne-waza niet in om zijn houdgrepen vast te houden. Toch weet hij in de golden score met zijn favoriete kanteltechniek, sankaku, de partij te beslissen. In de kwart finale wacht hem Jochem van Harten deze partij heeft na 4 minuten nog geen score opgeleverd en dus gaat de partij de golden score in. Al vlot lopen beide judoka’s twee straffen op in deze fase, maar uiteindelijk trekt Quinten met aanvallend judo de partij naar zich toe. In de halve finale is Bruce Warners de tegenstander ook deze partij start Quinten super scherp, ondanks dominant judo slaagt hij er niet in om een score te maken. Vlak voor tijd weet hij dan na een lange reeks van schouder worden een score op te halen en bereikt wederom een Nk finale. In de finale is de tegenstander Jason Wong in deze finale loopt hij al snel schade op door een sasae ( enkel blok) en komt wazari achter. Hij slaagt er hierna niet meer in om de regie in handen te krijgen en loopt later in de partij op een 2score waardoor helaas deze keer genoegen moet nemen met een 2de plaats. 

Moreno Felida (-66 kg) Moreno start zijn eerste partij zonder scoren, maar is wel de baas. Uiteindelijk weet hij met een Katarol op een wazari voorsprong te komen. Niet veel later beslist hij met een “dubbele” veeg de partij door nogmaals te scoren. De volgende ronde wordt het hem erg lastig gemaakt om tot een goede grip te komen. Uiteindelijk groeit hij hier gaandeweg de partij wel beter in en scoort met een fraaie ko uchi gari een vol punt. In de volgende partij komt hij veel meer los dan de eerste twee potten en dwingt met aanvallend judo zijn tegenstander tot verdedigen. Hij slaagt er ondanks hard werken niet in zijn tegenstander te gooien, ook ontsnapt zijn tegenstander in ne-waza voortdurend aan een houdgreep. Uiteindelijk dwingt hij door zijn aanvallende judo de winst af, zijn tegenstander loopt namelijk een derde straf op. In de halve finale wacht hem Finn van Daatselaar. Moreno stelt met een snel orde op zake en opent met een aanval met o uchi gari waarna hij direct doorstapt voor o-soto-gari om met een vol punt de partij vroegtijdig te beslissen. In de finale is Tobias Bosveld de tegenstander. Het is een spannende partij, waarin Moreno zijn tegenstander verrast met een goede seoi-o-toshi en zo op voorsprong komt met wazari. Deze voorsprong verdedigt hij zonder problemen en kroont zich op deze wijze tot Nederlands Kampioen - 18 jaar! 

De andere sporters hebben ook hard gestreden en veel geleerd. Zij kwamen uiteindelijk nog te kort om zich richting de medailles te knokken.

Directrice Tineke de Jong opent de deuren van de openbare basisschool in Aldeboarn.
OBS de Boarne in Aldeboarn sluit na bijna 40 jaar haar deuren en gaat verder als samenlevingsschool Educatie 10 uur geleden
Afbeelding
Start vernieuwbouw Kindcentrum Ekke de Haan en Kindcentrum het Kompas Educatie 13 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 18 uur geleden
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 20 uur geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00
Afbeelding
De Hunebeddenjager: Een avontuurlijke ontdekkingsreis met Willem Donker Cultuur 24 apr, 10:00
Hoe ga jij Koningsdag vieren?
Activiteiten op Koningsdag in Heerenveen Algemeen 24 apr, 08:00