dinsdag 2 juni, 2020 01:47
Logo rondomvandaag.nl/heerenveen

GGD Fryslân vraagt extra aandacht voor zelfmoord

GGD Fryslân start op dinsdag 10 september - Wereld Suïcide Preventie Dag - een publiekscampagne over zelfmoordpreventie, gericht op jongeren. Net als de afgelopen jaren voert GGD Fryslân deze campagne in samenspraak met de landelijke organisatie 113 Zelfmoordpreventie. Het doel van de campagne is het taboe rondom zelfmoord te doorbreken en te laten zien dat praten over deze gedachten kan helpen.

Zelfmoord onder jongeren is hoog

In 2018 maakten 1.829 inwoners van Nederland een einde aan hun leven, 88 minder dan in 2017.

Dit is een daling van bijna 5 procent. In Fryslân is een vermindering van 10 procent van het aantal zelfdoden ten opzichte van 2017. Onder personen van 20 tot 40 jaar is het aantal zelfdodingen helaas iets toegenomen. Daarom richt GGD Fryslân zich in deze campagneweek speciaal op jongeren tussen de 12 en 27 jaar. Zelfdoding komt in deze doelgroep vaker als doodsoorzaak voor dan kanker, hart- en vaatziekten of verkeersongevallen. Uit onderzoek van 113 Zelfmoordpreventie blijkt bovendien dat 1 op de 10 jongeren tussen de 12-27 jaar zelfmoordgedachten heeft. Het onderwijs en andere plekken waar jongeren bekend zijn, zijn daarom de juiste plekken om preventieprogramma's over suïcide te introduceren.??

De publiekscampagne

De publiekscampagne richt zich met name op praten over zelfmoord. Dat is niet gemakkelijk, maar kan wel echt verschil maken. Soms zelfs het verschil tussen leven en dood. Het is daarom belangrijk om personen met zelfmoordgedachtes te laten weten dat ze er niet alleen voor staan en dat praten helpt. Via online en regionale media zal GGD Fryslân in de week van 10 september diverse berichten uitzetten, om zo het thema zelfmoord bespreekbaar te maken. Ook vraagt de GGD de scholen in Fryslân aandacht voor dit onderwerp binnen hun school te hebben.

113 Zelfmoordpreventie

Vanuit het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport coördineert 113 Zelfmoordpreventie het Suïcide Preventie Actienetwerk (SUPRANET Community). Zes proeftuinen, waaronder Fryslân, zijn in 2017 en 2018 in de community aan de slag geweest om het hoge aantal suïcides terug te dringen. GGD Fryslân vindt het terugdringen van suïcide een belangrijk thema. Daarom besteedt zij ook in 2019-2020 aandacht aan dit onderwerp.

Meer informatie

Maak jij je zorgen om iemand of heb je zelf hulp nodig?? Bel of chat via 0900-0113 en 113.nl 

Meer berichten
 
CustomHtml_3