Eindelijk weer eens publiek in het stadion van Cambuur, bij het duel tussen koploper Cambuur en de nummer twee De Graafschap. Foto: Rob Dijkstra

Cambuur doet sportieve plicht en kan nu in Leeuwarden gaan feestvieren!

LEEUWARDEN - Kampioen Cambuur heeft vanavond zijn sportieve plicht gedaan en in een uitstekende wedstrijd 1-1 gespeeld tegen de nummer twee van de ranglijst De Graafschap. Bij dit toptreffen mochten voor het eerst sinds zeven maanden weer eens toeschouwers in het Cambuur-stadion zijn en de ruim tweeduizend vooraf op corona geteste voetbalfans zagen vooral een prachtige tweede helft.

In de eerste helft had Robert Mühren twee kansen voor Cambuur, maar verder viel er weinig te noteren voor de thuisploeg. De gasten uit Doetinchem daarentegen hadden nog wat meer spanning op de spieren en de hersenen omdat ze nog achterhaald kunnen worden door drie ploegen in de strijd om de tweede promotieplek naar de eredivisie achter Cambuur.

Meeste kansen in eerste helft voor De Graafschap

Dat zag je ook in de eerste helft terug, waar de meeste kansen voor de gasten waren. Zo werkte Jordy Tutuarima de bal net naast het Cambuur-doel, Ted van de Pavert kopte de bal net naast en bij de derde doelpoging van De Graafschap was het raak.

In de 31-ste minuut van de eerste helft kreeg De Graafschap een corner en de voor het doel geschoten bal ging via Ted van de Pavert en de ongelukkige Michael Breij - die als laatste de bal tegen zich aan kreeg - tegen de Leeuwarder touwen: 0-1. Cambuur zette aan en Robert Mühren zijn tweede doelpoging van de eerste helft werd gekeerd door keeper Rody de Boer.

Tweede helft meer spektakel én gelijkmaker Cambuur

In de tweede helft zag het publiek twee aanvallende ploegen en dat kwam het spektakel in de wedstrijd ten goede. Na een kwartier schoot Giovanni Korte met een puike trap Cambuur op 1-1, op uitstekend aangeven van Issa Kallon.

De Graafschap zette daarna weer flink aan, want het was gebaat bij winst in dit topduel in de Keuken Kampioen Divisie en Elmo Lieftink had bijna de 1-2 gescoord als keeper Sonny Stevens niet naar de kruising was gedoken en de bal weg had getikt. Jasper van Heertum kopt de bal vlak over de lat, uit een vrije trap en twee minuten later vloog de bal uit een omhaal van Issa Kallon rcht in de handen van Graafschap-goalie De Boer.

Een doelpoging van Ted van de Pavert werd nog geblokt door Sonny Stevens, en ook De Graafschap-voetballer Daryl van Mieghem zijn doelpoging werd gekeerd. In de drie minuten blessuretijd gaven beide team aan het wel prima te vinden en kwam er nog een klein fluitconcertje van de tribunes. Want Leeuwarders houden van aanvallend voetbal. De Graafschap koesterde het puntje en Cambuur vond het ook wel prima omdat het duidelijk de bal rondspeelde achterin zonder voorwaartse intenties te hebben.

Gouden schild voor de club en voor alle spelers

Daarna ging het vuurwerk in Leeuwarden helemaal los, zoals het de laatste twintig minuten van de wedstrijd ook al klonk. De spelers kregen nog elk een gouden schild, ook de club kreeg er eentje vanwege de promotie. Hoe lang het feest gaat duren in en rond het stadion is op dit moment van schrijven nog niet duidelijk.

De avondklok is er sinds 28 april niet meer, dus het mag laat worden, maar de anderhalve meter afstand moet uiteraard nog wel in acht worden genomen vanwege de coronapandemie. Hoe het feest en de huldiging verloopt lees je in het verslag van collega Rob Dijkstra dat vannacht/morgenochtend gaat verschijnen.

Tenzij er nog kou komt mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 15 uur geleden
Nij Smellinge en ZuidOostZorg experimenteren met muziek op IC Zorg & Welzijn 18 uur geleden
De Nederlandse vlag, die op 4 mei in het hele land halfstok hangt.
4 mei dodenherdenking in Drachten Verhalen uit de buurt 21 uur geleden
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 23 uur geleden
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning gisteren
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 24 apr, 15:00
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00