Afbeelding
Foto: Gemeente Heerenveen

Beeld van Friese journalist en activist Fedde Schurer verplaatst

Samenleving

Het bronzen beeld van de Friese dichter Fedde Schurer heeft een nieuwe plek gekregen. Het beeld van de veelzijdige Friese dichter, journalist en Fries taalkundige is zaterdag op zijn nieuwe plek onthuld door vrienden van de beeldhouwer Guus Hellegers, samen met wethouder Hans Broekhuizen.

Het Fedde-Schurerbeeld werd in 1974 in een groenstrook geplaatst bij parkeerplaatsen aan het Van Harenspad. Daar stond het met het gezicht naar de Heideburen gericht waar ooit de werkplek van Fedde Schurer was bij de Heerenveense Koerier. Tijdens de reconstructie tot Gemeenteplein in 1988 is het beeld verplaatst naar de Wettertoer. Hier viel het minder goed op door de terrassen die daar de laatste decennia zijn gekomen. Het beeld zien, fotograferen of er omheen lopen was moeilijk, terwijl dat wel de bedoeling was. Daarom werd het initiatief genomen om het beeld te verplaatsen.

Met de initiatiefnemers en de weduwe van Guus Hellegers, de maker van het Fedde Schurer-beeld, zijn verschillende locaties in Heerenveen bekeken. Zij hebben toen gekozen voor de locatie aan de Kerkstraat. Ze vinden dat het beeld daar in de groenstrook het beste tot zijn recht komt.

Vredesactivist, journalist, onderwijzer
Naast Fries dichter was Fedde Schurer (geboren op 25 juli 1898 in Drachten en overleden op 19 maart 1968 in Heerenveen) niet alleen christelijk vredesactivist en journalist maar ook onderwijzer in Amsterdam. In 1935 was hij voor de Christelijke Democratische Unie (CDU) lid van Provinciale Staten van Noord-Holland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij als schrijver actief in het verzet en droeg hij bij aan de bundel verzetspoëzie “Nieuw Geuzenliedboek”. Na de oorlog werd hij hoofdredacteur van de Heerenveense Koerier die in 1952 verder ging als Friese Koerier.

Daarnaast was hij actief voor de Partij van de Arbeid (PvdA). Hiervoor werd hij een aantal jaren volksvertegenwoordiger in de Eerste Kamer. Tijdens de veerbootreizen als forens tussen Amsterdam en Lemmer, op weg naar Heerenveen, vertaalde hij onder andere gedichten van de Duitse dichter Heinrich Heine naar het Fries. Al schrijvend hanteerde hij verschillende pseudoniemen waaronder Louw Brants, Bouke, Edzard en Frank Wagenaar. Schurer is niet weg te denken in de Friese cultuur.

Beeldhouwer Guus Hellegers, die in 2019 in Steggerda overleed, kreeg in 1974 de opdracht van de gemeente om een bronzen beeld te maken van Fedde Schurer. Het beeld heeft een speciaal, voor de kunstenaar kenmerkend, perspectief: een platte smalle zijkant met een realistische voorkant. In verschillende steden in Nederland staan werken van Guus Hellegers in de openbare ruimte, zoals ‘Clown’ in Rotterdam, ‘Paard met acrobate’ in Leeuwarden en ‘Kaatje bij de sluis’’ in Blokzijl.

Tenzij er nog kou komt mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 9 uur geleden
Afbeelding
Nij Smellinge en ZuidOostZorg experimenteren met muziek op IC Zorg & Welzijn 12 uur geleden
De Nederlandse vlag, die op 4 mei in het hele land halfstok hangt.
4 mei dodenherdenking in Drachten Verhalen uit de buurt 15 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 17 uur geleden
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 19 uur geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 24 apr, 15:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00