maandag 17 februari, 2020 19:47
Logo rondomvandaag.nl/drachten

Mendel, de veganist uit Beesterzwaag

  Persoonlijke verhalen

BEESTERZWAAG - Op 1 november is het wereld veganistendag. Als je denkt dat veganisme alleen wat is voor de grachtengordel, dan heb je het mis. Ook in Friesland zijn genoeg mensen die vrijwillig geen dierlijke producten eten en gebruiken. Zo ook Mendel uit Beesterzwaag.

Ik ben Mendel bij de Leij, geboren in Heerenveen en woon nu in Beetsterzwaag. Ben de ex-gitarist van de band Aborted en ben nu full time mixing & mastering engineer en componist. Ik hou van investeren in mijn bedrijf, horror films, powerliften en heb een grote fascinatie voor kaart goochelen.

Waarom ben je veganist?

Ik ben sinds 2017 veganist. Het begon toen ik in 2012 stage liep bij componist Arnold Veeman, ik was student op de Pop Academie in Leeuwarden. Omdat hij vegetariër was stelde ik, net als andere vleeseters, veel vragen: Waarom? Mis je geen eiwit? Tijdens die stage kwam ik ook bij de band Aborted waarvan de drummer veganist was én ik kwam erachter dat een goede vriendin van mij ook vegetariër was: Dus een soort van driehoek verband qua vega(nist). Ik keek de docu Earthlings (een heftige film) en daagde mijzelf uit: 30 dagen vegan. In 2013 werd ik vegetariër en nadat ik samen met mijn vriendin die docu nog een keer keek werd ik in 2017 vegan.

De beste vegan Mac 'n Cheese

Het enige wat ik soms mis qua smaakbeleving is komijnekaas. Voor de rest waarvan in dacht “daar kan ik echt niet zonder” mis ik niks. Er is vegan Ben & Jerry’s, vegan vlees vervangers: ik red me prima. Als ik mijn ego even mag laten sprankelen dan zal ik hierbij zeggen dat ik zelf een zeer goeie vegan Mac ‘n Cheese kan maken op basis van cashews en soya room. Daarnaast zijn mijn Vegan chocolate chip cookies de oorzaak van meerdere mensen die grotere broekmaten hebben moeten kopen.

Spinoza in de nummer 1

Toen ik veganist werd dacht mijn vriendin: Waar gaan we nu uit eten? Ze vond restaurant Spinoza in Leeuwarden. Zij hebben naast de normale kaart een apart veganmenu met vegan créme brulee, lasagna, brownies, stoofpotjes en noem maar op; Spinoza is de nr. 1. Ik houd van dieren en ben veganist, omdat ik zo min mogelijk wil bijdragen aan dierenleed. Ik ken genoeg mensen die vanaf de geboorte vegan zijn: je kunt al je voedingsstoffen uit een plantaardig dieet halen.

Voor de sporters

Na mijn knieblessure kon ik nog maar 40 kg squatten, binnen 6 maanden zat ik op 180 kg: op een volledig plantaardig dieet. Zie bijvoorbeeld de docu Game changers: Als topsporters na hun training prima hun spieren kunnen herstellen en records kunnen verbreken op een plantaardig dieet: Wat zegt dat dan over de gemiddelde persoon die niet traint? Belangrijkste is dit: Bepaal je eigen tempo mocht je veganisme willen proberen: Elke stap in de goede richting is een stap.

Tips van Mendel: kijk de docu Earthlings (eerlijk, maar wel heftig!), Game Changers (nu op Netflix), en bekijk op Youtube Gary Yourofsky's speech (zie video hieronder).

Meer berichten