Afbeelding

Pier’s Hiem na 99 jaar nog springlevend

Algemeen

Brugt en Ineke Jonker vinden het geweldig dat ze het eeuwfeest met Pier's Hiem kunnen vieren. Drie jaar geleden werden zij eigenaar van dit bijzondere etablissement met een lange historie, op de driesprong tussen Nij Beets, Aldeboarn en De Veenhoop. "We willen verschillende activiteiten organiseren die goed passen bij Pier's Hiem, bij de geschiedenis en bij deze omgeving", zegt Ineke.

Ze vervolgt: "We hebben verschillende ideeën, zoals in januari alle honderdjarigen uit de gemeenten uitnodigen voor een gezellige middag, een dansavond in de Charleston-stijl van de jaren twintig van de vorige eeuw, een keer eten met gerechten van toen…"

Iedereen mag ideeën aandragen
Ineke: "Omdat wij niet zijn opgegroeid in deze omgeving, wij hebben lang in Easterwierrum gewoond, weten wij ook nog niet alles van wat er hier vroeger allemaal gebeurde, dus als mensen ideeën hebben over leuke jubileumactiviteiten met een link naar vroeger, dan horen we dat graag. Mensen mogen ons altijd bellen of mailen met leuke tips."

Brugt en Ineke staan altijd open voor interessante en leuke ideeën, zoeken graag de verbinding met mensen en bedrijven uit de omgeving. Samen met Halte Leppedyk in Nij Beets en de Kan Hoeve op De Veenhoop hebben ze al een samenwerkingsverband in het organiseren van fiets- en steptochten, zoals De Veentoertocht voor fietsers en steppers op zaterdag 28 september. Met veenmuseum It Damshus in Nij Beets zijn er de gehele zomer boottochten arrangementen te boeken.

Drie jaar geleden de droom gestart
Chef-kok Brugt (54) is niet voor niets drie jaar geleden zijn droom van een eigen bedrijf gestart, want hij houdt ervan creatief en ambachtelijk te koken en vindt het geweldig om zelf gerechten te bedenken. Hij is achttien jaar chef-kok geweest bij het restaurant aan de Grote Wielen in Leeuwarden, maar wilde erg graag zijn eigen menukaart ontwikkelen. Hij maakt in feite haute cuisine, op ambachtelijke wijze en toch in een huiskamersfeer. "Dat warme huiskamergevoel willen we graag uitstralen, waar het gezellig is en iedereen welkom is, in combinatie met uitstekende kwaliteit", zegt gastvrouw Ineke (48).

Brugt kan voor alle diëten iets maken. "Glutenvrij, lactose intolerantie, het maakt niet uit, als ik het maar even van tevoren weet. Met natuurlijke producten kun je alle kanten op, er is ontzettend veel mogelijk." Daarom willen ze op termijn graag een stukje land kopen waar ze een biologische tuin op kunnen bouwen, om in de gerechten te verwerken. Dan is de natuurvriendelijke en smaakvolle cirkel helemaal rond.

Op zoek naar personeel
Brugt en Ineke zijn overigens op zoek naar enkele enthousiaste medewerkers. "Ze hoeven geen klassieke opleiding te hebben gehad, enthousiasme en het leuk vinden om met mensen om te gaan is het belangrijkste. Je hoeft niet perfect te zijn, als je maar een warme persoonlijkheid hebt en het leuk werk vindt. Mensen uit de zorg of het onderwijs zouden ook erg geschikt kunnen zijn."

Brugt kan het nu nog net aan in zijn eentje in de keuken, door slim te organiseren, maar assistentie zou geweldig zijn. Dat geldt ook voor Ineke in de bediening. Ze genieten in elk geval sowieso van de keuze om hun droom te realiseren. Ineke: "We hebben tien jaar gezocht in Fryslân naar een mooie locatie, dit is echt wat bij ons past. Een huiskamersfeer, laagdrempelig, waar je kwaliteit kunt leveren." Brugt: "Ik vind het gewoon geweldig als ik zie dat mensen een glimlach op hun gezicht hebben, dat ze het naar hun zin hebben en het eten heerlijk vinden. Dat is mijn grootste beloning."

Heerlijke jubileumactiviteiten
In september houdt Pier's Hiem weer een palingrokerij en proeverij, in oktober een wildproeverij met overheerlijk wild uit eigen omgeving en in november waarschijnlijk een bierproeverij. Wat er daarna eenmaal per maand op een zondagmiddag wordt georganiseerd, is nog afwachten. "In september gaan we onze ideeën uitwerken en zullen we daar publiciteit aan geven. Hou onze website dus goed in de gaten", lacht Ineke. In het kader van het eeuwfeest in 2020 is er wel wat bijzonders te verwachten.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Tenzij er nog kou komt mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 16 uur geleden
Afbeelding
Nij Smellinge en ZuidOostZorg experimenteren met muziek op IC Zorg & Welzijn 19 uur geleden
De Nederlandse vlag, die op 4 mei in het hele land halfstok hangt.
4 mei dodenherdenking in Drachten Verhalen uit de buurt 22 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt gisteren
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 25 apr, 08:00
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 24 apr, 15:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00