Afbeelding

Sjoerd en Janny koken snert voor het goede doel

Algemeen

DRACHTEN - In 2003 werd Sjoerd Flameling wereldkampioen snert koken. Een aantal jaar gebruikt hij nu zijn talent voor snert om het goede te doen. Al een aantal jaar verkoopt hij en zijn vrouw Betty zijn heerlijke erwtensoep voor het Theratai Dharma Centre in Bali, Indonesië.

Nadat Sjoerd in 2003 wereldkampioen werd heeft hij niet stilgezeten. Hij ging verder als jurylid bij het WK Snert koken en dat doet hij nog steeds: “Het is echt een fijn evenement om aan deel te nemen. 14 februari aanstaande zal alweer de 26ste editie plaatsvinden in Groningen.”

Sjoerd geeft ons graag een kijkje in de keuken: “Na mijn kampioenschap ben ik zelf natuurlijk niet gestopt met het koken van snert/erwtensoep. Ik maak het altijd met eerlijke, verse producten. Van het vlees en de afsnijdsels van de groente en kruiden (bijvoorbeeld peperkorrels, kruidnagels en tuin) trekken we een fijn bouillon.” Voor het verse vlees gebruiken Sjoerd en Betty ‘porc locale’ van slagerij Feenstra uit Drachten. Denk hierbij aan een varkenspoot, krabbetjes, speklapjes, natte worst en hamlappen. Voor de groente koopt mevrouw Flameling winterwortels, knolselderij, bleekselderij, uien en aardappelen. Natuurlijk mogen er in een goede pot erwtensoep ook geen kruiden ontbreken. “We gebruiken verse kruiden zoals peterselie en bladselderij. Mooie spliterwten van Brandwijk gebruiken we om onze soep echt te verrijken.”

Sjoerd en Betty verkopen hun erwtensoep vanuit huis. Eén liter kost dan vijf euro en de winst die ze maken gaat in zijn geheel naar het Theratai Dharma Centre in Bali, Indonesië. Bijzonder, want Sjoerd en Betty brengen het geld persoonlijk, zodat ze zeker weten dat het gehele bedrag goed overkomt.

“Het centrum in Bali is voor kinderen die bijvoorbeeld klompvoetjes hebben of een prothese moeten krijgen. Ze krijgen hier ook therapie en mogen gebruik maken van het zwembad van een nabijgelegen hotel. Ook hebben ze beschikking over doktoren die het centrum bijstaat met medisch advies.”

Voor ze dit goede doel steunden hebben ze tien jaar een plaatselijk gezin geholpen. Dankzij de hulp van de snertkokers uit Drachten kunnen zij nu op eigen benen staan en hebben ze hun hulp niet meer nodig. Hierdoor kon het geld, dat elk jaar weer binnenstroomt door de populariteit van hun soep, naar het Theratai Dharma Centre gaan. Elk jaar reizen ze af naar Bali om het ingezamelde bedrag zelf te brengen.

“Voor ons is het nog een aardig ritje om naar het centrum te rijden. Het Theratai Dharma Centre ligt in Lovina, een plaats dat in het noorden van Bali ligt. Vanuit de plek waar wij zitten is dat nog wel drie uurtjes rijden. We nemen van alles mee, natuurlijk speelgoed voor de kinderen, maar ook zes naaimachines, kleding en manicure spulletjes.”

Mensen die ook de snert van de familie Flameling wil kopen kan bestellen via de redactie. Eén liter kost vijf euro.

Afbeelding
Tenzij er nog kou komt mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 16 uur geleden
Afbeelding
Nij Smellinge en ZuidOostZorg experimenteren met muziek op IC Zorg & Welzijn 19 uur geleden
De Nederlandse vlag, die op 4 mei in het hele land halfstok hangt.
4 mei dodenherdenking in Drachten Verhalen uit de buurt 22 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt gisteren
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 25 apr, 08:00
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 24 apr, 15:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00