Anita Merkus, raadslid ChristenUnie Smallingerland
Anita Merkus, raadslid ChristenUnie Smallingerland

Inclusie-agenda laat gemeente stil staan bij toegankelijkheid

Algemeen

Toegankelijkheid in Smallingerland

In de vorige editie van deze krant zijn een aantal mensen aan het woord geweest over de toegankelijkheid in Drachten. Voor deze editie spraken we met Anita Merkus, raadslid voor de ChristenUnie in Smallingerland, over wat de gemeente kan betekenen voor mensen met een lichamelijke beperking.

Afgelopen maand vroeg Rondom Vandaag aan inwoners van Drachten wat wat hun betreft beter kon aan de toegankelijkheid van Drachten. Met toegankelijkheid bedoelen we hoe makkelijk (of moeilijk) iemand die slecht ter been is, zich kan verplaatsen in de omgeving. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mensen die afhankelijk zijn van hun (elektrische) rolstoel, een rollator, scootmobiel, krukken of een geleidestok. Er werd veel gereageerd op de vraag en het werd duidelijk dat Drachten nog lang niet toegankelijk is voor alle Drachtsters.

Ondernemers

Een veel genoemd probleem speelt zich af op De Kaden. Ondernemers blokkeren met hun terrassen en reclameborden de stoep, waardoor rolstoelers en scootmobielers moeten uitwijken op de drukke weg. Volgens Anita Merkus kan de gemeente dat probleem voor een deel oplossen: "Er zal gekeken kunnen worden naar de voorwaarden bij de vergunning waaraan een ondernemer moet voldoen om reclameborden, kledingrekken, etc in het openbare deel te plaatsen. Hiermee heeft handhaving ook duidelijkheid en kan eventueel optreden indien doorgaande routes geblokkeerd worden. Reclame-uitingen en terrassen mogen sowieso niet op geleidestrepen staan. Het probleem is al langere tijd bekend bij ons, maar de reacties laten extra zien hoe belangrijk het is dat dit wordt aangepakt. Het is de taak van de gemeente om handhaving hier bewust van te maken zodat ze extra gaan controleren."

Toch kan de gemeente niet altijd iets doen: "Problemen op privéterrein, zoals de krappe parkeerplekken bij de Bios, kunnen wij niet oplossen. Dit is de verantwoordelijkheid van het bedrijf zelf."

Gedeelde verantwoordelijkheid

Anita Merkus beaamt dat de gemeente meer kan doen aan toegankelijkheid, maar benadrukt ook dat het een gedeelde verantwoordelijkheid is: De laatste jaren hebben we flink moeten bezuinigen. Het groenonderhoud is daarom afgenomen. Het gevolg is dat veel stoepen niet veilig zijn voor rolstoelgebruikers. Voor een deel zal de gemeente dat moeten oppakken, maar laten we ook op elkaar letten Als je voor je eigen huis ziet dat mensen in een rolstoel of scootmobiel het lastig hebben, kijk dan ook eens of je zelf wat kan doen om te helpen."

De inclusie-agenda

De fractie van de ChristenUnie in Smallingerland is al langere tijd bezig met het aandringen op een inclusie-agenda bij het college van B&W. Deze agenda wordt in samenwerking met ervaringsdeskundigen opgesteld en zal de gemeente een beeld geven waar ze op moeten letten tijdens hun werkzaamheden. Beleidsmakers denken vaak niet na over toegankelijkheid omdat ze zelf deze problemen niet ondervinden.

De komende maanden gaat de gemeente, samen met een team van ervaringsdeskundigen, de inclusie-agenda opstellen en de verwachting is dat een voorstel aan het begin van het tweede kwartaal van volgend jaar kan worden aangeboden aan de gemeenteraad. Anita Merkus houdt namens de ChristenUnie een vinger aan de pols: "Mijn oma zei altijd; elk veulen is bijzonder in zijn eigen wei. Iedereen is speciaal op zijn/haar manier en heeft het recht om mee te kunnen doen in de maatschappij. Daarom zet ik mij, onder andere, in voor een toegankelijk Drachten."

Tenzij er nog kou komt mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 11 uur geleden
Afbeelding
Nij Smellinge en ZuidOostZorg experimenteren met muziek op IC Zorg & Welzijn 14 uur geleden
De Nederlandse vlag, die op 4 mei in het hele land halfstok hangt.
4 mei dodenherdenking in Drachten Verhalen uit de buurt 17 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 19 uur geleden
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 21 uur geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 24 apr, 15:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00