Afbeelding

Werkwijze van Wonen bij September voorziet duidelijk in een behoefte

Algemeen

Twee-en-een-half jaar is Wonen bij September actief in Witmarsum. De zorgverlening aan ouderen met dementie slaat aan, want het zit vol. "Wij hebben hier een fijne woonplek en Witmarsum is bovendien een fijn dorp. Onze bewoners kunnen hier rustig over straat wandelen, we kunnen met ze naar de lokale bakker, naar de supermarkt of even naar het tuincentrum. Het is hier heel gemoedelijk en prettig."

Bewoners mogen 'gewoon' naar buiten
Dat ouderen met dementie naar buiten mogen, is niet overal het geval. "Bij ons wel. Bij ons zijn de deuren niet op slot. Wij letten er als medewerkers op dat de mensen binnen blijven en zodra we zien dat ze naar buiten gaan, gaan we er achteraan voor een praatje, even een blokje om, dat gaat heel natuurlijk."
Aan de achterkant van het voormalige gemeentehuis is een mooie tuin ingericht, met speeltoestellen voor de bezoekende kleinkinderen, gezellige tafels met stoelen, een rieten strandstoel, hortensia's en andere frisse herkenbare bloemen. Het is een sfeervol geheel, zowel van binnen als van buiten. "Wij willen ook echt het gevoel van thuis creëren. Iedereen woont in zijn of haar appartement en onze gezamenlijke woonkamer en keuken zien er ook echt uit zoals het thuis kan zijn."

Je mag gewoon je eigen koffie pakken of uitdelen, iets uit de koelkast pakken, net zoals thuis. "Dat vinden wij heel erg belangrijk, dat mensen zich echt thuis voelen. Dat geldt ook voor familie en andere bezoekers. Als zij bij hun partner, vader, moeder of opa of oma langs gaan dan mag het er net zo aan toe gaan zoals het er thuis aan toe ging. Ze hoeven hier niet te betalen voor koffie of thee of mee-eten, want dat deed je thuis toch ook niet?"

De bewoners betalen een vast bedrag per maand voor wonen en daar wordt alles van betaald en geregeld. Van inboedelverzekering tot al het eten en drinken. Wonen bij September heeft zeven woonhuizen in Nederland waar ouderen met dementie op dezelfde huiselijke en menselijke manier worden verzorgd.

Twee nieuwe 'Septembers' in Heerenveen
Caroline: "Eind volgend jaar komen er twee woonhuizen bij in Friesland, in Heerenveen. Ooit willen we ook eentje in Leeuwarden starten. Het is nu nog een wens, of dat gerealiseerd gaat worden is nog maar de vraag." Mensen die medewerker willen worden, of mensen die alvast een kijkje willen nemen om op termijn zichzelf of hun naaste aan te melden als bewoner, zijn van harte welkom in Witmarsum.

"Onze bewoners komen niet alleen dichtbij uit de buurt, ook van verder weg. Vanuit Goutum, Sneek, Franeker, zelfs binnenkort een echtpaar uit Waddinxveen." Waarom? "Omdat het fijn is voor naasten dat je weet dat er goed voor jouw dierbare wordt gezorgd. Het klinkt misschien gek, maar voor de bewoners zelf maakt de plek minder uit. Goede zorg in een warme huiselijke sfeer is het allerbelangrijkste." Dat geeft hen – naar omstandigheden – een zo aangenaam mogelijk verblijf in het najaar van hun bestaan.

www.wonenbijseptember.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Vereniging Ondernemend Sneek en Súdwest-Fryslân verwelkomen bezoekers met open armen Verhalen uit de buurt 18 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt gisteren
Afbeelding
Het complete gids voor het onderhouden van je hottub of jacuzzi Algemeen 24 apr, 09:03
Afbeelding
Afraw Nation behaalt tweede plaats bij NK van UDO en kwalificeert zich voor EK in Duitsland Algemeen 23 apr, 09:01
Afbeelding
Deze zomervakantie niet al te ver van huis? Dit zijn 4 top vakanties dicht in de buurt! Recreatie & Ontspanning 22 apr, 15:20
Afbeelding
Arena Friso Sneek explodeert na golden set in waanzinnig duel Sport 22 apr, 10:27
Afbeelding
VC Sneek massaal in actie voor maand van de voedselbank Sport 22 apr, 09:00
Afbeelding
Friso Sneek zet forse stap richting finale play offs Sport 19 apr, 14:00